KONKURSAS!
Morkų pyragas / Shutterstock
Morkų pyragas / Shutterstock

Drėgnas ir kvapnus morkų pyragas – klasikinis receptas visiems metų laikams

Morkų pyragas – tai vienas tų desertų, kuris niekada neišeina iš mados. Drėgnas, minkštas, lengvai prieskoniais kvepiantis kepinys tinka tiek rudens vakarams su arbata, tiek savaitgalio pusryčiams. Be to, jį nesudėtinga pagaminti net pradedantiesiems – užtenka kelių paprastų ingredientų, o rezultatas tikrai nustebins.


Ingredientai (forma ~22 cm skersmens)

Tešlai:

  • 3 kiaušiniai
  • 200 g cukraus (galite dalį keisti ruduoju)
  • 150 ml aliejaus (saulėgrąžų arba neutralaus skonio)
  • 250 g tarkuotų morkų (2–3 vidutinės morkos)
  • 200 g miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. sodos
  • 1 a.š. cinamono
  • ½ a.š. maltų imbiero (nebūtina, bet labai tinka)
  • Žiupsnelis druskos
  • 50 g smulkintų graikinių riešutų arba razinų (nebūtina, bet rekomenduojama)

Glajui (nebūtina, bet labai tinka):

  • 200 g kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“)
  • 50 g minkšto sviesto
  • 100 g cukraus pudros
  • Šlakelis vanilės ekstrakto
Morkų pyragas / Shutterstock
Morkų pyragas / Shutterstock

Gaminimo eiga

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus–apačia, be vėjelio). Pasiruoškite kepimo formą – išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
  2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol masė taps puri ir šviesi (apie 2–3 minutes).
  3. Supilkite aliejų, gerai išmaišykite.
  4. Įplakite tarkuotas morkas.
  5. Atskirai sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, imbierą, druską. Suberkite sausus ingredientus į skystą masę ir švelniai išmaišykite.
  6. Jei naudojate – įmaišykite riešutus ar razinas.
  7. Supilkite tešlą į paruoštą formą ir kepkite 40–50 min, kol į vidurį įkištas pagaliukas išeis sausas.
  8. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.

Glajaus paruošimas (pasirinktinai):

  1. Minkštą sviestą plakite su cukraus pudra, kol masė taps puri.
  2. Įdėkite kreminį sūrį, vanilę ir plakite, kol gausite vientisą, švelnų glajų.
  3. Užtepkite ant atvėsusio pyrago. Galite papuošti smulkintais riešutais ar morkų drožlėmis.

Patarimai ir variacijos:

  • Morkas tarkuokite smulkiai – taip pyragas bus minkštesnis.
  • Norite be glitimo? Naudokite migdolų arba avižų miltus.
  • Galima kepti keksiukų formelėse – tada kepimo laikas bus ~25–30 min.
  • Pyragas skanus ir be glajaus, bet su juo – tampa tikru desertu šventėms.

Puikiai tinka su:

  • Juoda kava ar espresu;
  • Žaliąja arbata su imbieru;
  • Šiltu pienu ar cinamonine kakava.
Mano išsaugoti straipsniai