Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Jei po žiemos jaučiatės išsekę

Geriausi receptai su kopūstais žiemai: troškiniai, salotos

Kopūstai – viena universaliausių ir sveikiausių daržovių, ypač populiari žiemos sezono metu. Jie ne tik maistingi, bet ir puikiai tinka įvairiems patiekalams: nuo sočių troškinių iki gaivių salotų ar fermentuotų produktų. Šiame straipsnyje dalinamės geriausiais kopūstų receptais žiemai, kurie sušildys ir papildys mitybą vitaminais.


Kodėl verta valgyti kopūstus žiemą?

Kopūstai – tai puikus pasirinkimas šaltuoju sezonu dėl šių priežasčių:
Daug vitaminų: gausu vitamino C, K ir B grupės vitaminų.
Mažai kalorijų: puikiai tinka sveikai mitybai.
Skaidulų šaltinis: gerina virškinimą ir suteikia sotumo jausmą.
Lengvai laikomi: kopūstai ilgai išsilaiko švieži.


1. Tradicinis kopūstų troškinys su morkomis ir svogūnais

Šis klasikinis troškinys puikiai tinka kaip pagrindinis patiekalas ar garnyras prie mėsos.

Ingredientai:

  • 1 vidutinis baltasis kopūstas
  • 2 morkos
  • 1 svogūnas
  • 2 valg. š. aliejaus
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • 1 valg. š. pomidorų pastos
  • 100 ml vandens

Paruošimas:

  1. Kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis, morkas sutarkuokite, svogūną smulkiai supjaustykite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepinkite svogūną ir morkas.
  3. Sudėkite kopūstą, įpilkite vandens, pomidorų pastą ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 30 minučių.
  4. Pagardinkite druska ir pipirais.

Patarimas: troškinį galite papildyti grybais arba rūkytu kumpiu.


2. Fermentuoti kopūstai su morkomis (rauginti kopūstai)

Fermentuoti kopūstai – natūralus probiotikų šaltinis, puikiai tinkantis prie mėsos patiekalų ar kaip salotos.

Ingredientai:

  • 2 kg baltųjų kopūstų
  • 3 vidutinės morkos
  • 40 g druskos (be jodo)

Paruošimas:

  1. Kopūstą smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite.
  2. Sumaišykite daržoves su druska ir gerai paminkykite rankomis, kol išsiskirs sultys.
  3. Sudėkite į stiklainius, stipriai suspauskite ir palikite kambario temperatūroje 3-5 dienas.
  4. Kai fermentacija baigsis, perkelkite į šaldytuvą.

Nauda: natūralūs probiotikai gerina virškinimą ir stiprina imunitetą.


3. Šiltos kopūstų salotos su obuoliais ir spanguolėmis

Gaivios, bet kartu žiemiškai jaukios salotos, puikiai derančios prie keptos mėsos.

Ingredientai:

  • 1/2 galvos raudonojo kopūsto
  • 2 obuoliai
  • 1 sauja džiovintų spanguolių
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 valg. š. obuolių acto
  • Druska, pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Kopūstą smulkiai supjaustykite, obuolius supjaustykite plonomis riekelėmis.
  2. Sumaišykite kopūstą su obuoliais ir spanguolėmis.
  3. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir obuolių actu.
  4. Pagardinkite druska ir pipirais.

Patarimas: galite pridėti graikinių riešutų ar fetos sūrio papildomam skoniui.


4. Vegetariškas kopūstų ir bulvių troškinys su lęšiais

Sotus ir sveikas patiekalas, tinkantis tiek pietums, tiek vakarienei.

Ingredientai:

  • 1 mažas baltasis kopūstas
  • 3 bulvės
  • 1 stiklinė raudonųjų lęšių
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 arb. š. kmynų
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Lęšius nuplaukite ir užmerkite 20 minučių.
  2. Keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką ir morkas.
  3. Sudėkite smulkintą kopūstą, bulves ir kmynus.
  4. Supilkite lęšius, įpilkite šiek tiek vandens ir troškinkite 30 minučių.
  5. Pagardinkite druska ir pipirais.

Patarimas: puikiai tinka kaip pagrindinis vegetariškas patiekalas.


5. Kopūstų ir morkų sriuba (detoksikuojanti)

Ši sriuba lengva, bet kartu maistinga ir šildanti – puikiai tinka žiemos vakarams.

Ingredientai:

  • 1/2 galvos kopūsto
  • 2 morkos
  • 1 bulvė
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 lauro lapas
  • 1 l daržovių sultinio
  • Druska, pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Visas daržoves supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  2. Keptuvėje šiek tiek pakepinkite svogūną ir česnaką.
  3. Sudėkite visas daržoves į puodą, užpilkite sultiniu ir troškinkite apie 30 minučių.
  4. Pagardinkite druska, pipirais ir lauro lapu.

Patarimas: galite įdėti imbiero ar ciberžolės, kad sriuba būtų dar sveikesnė.

Rauginti kopūstai

Kaip išsaugoti kopūstus žiemai?

  • Rauginti: klasikinis būdas, išlaikantis vitaminus.
  • Šaldyti: supjaustykite kopūstą ir užšaldykite porcijomis.
  • Marinuoti: su obuolių actu ir prieskoniais.
Mano išsaugoti straipsniai