Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
moliūgienė
Obuolių ir Moliūgų troškinys

Moliūgų ir bulvių patiekalai: sočios idėjos

Ruduo – puikus metas mėgautis sezoninėmis daržovėmis, o moliūgai ir bulvės yra tikri šio sezono karaliai. Šios daržovės ne tik ilgai laikosi žiemą, bet ir yra puikus pagrindas sotiems, šildantiems ir skaniems patiekalams. Dalinamės idėjomis, kaip pasigaminti gardžius moliūgų ir bulvių patiekalus, kurie pradžiugins visą šeimą.


1. Kreminė moliūgų sriuba su bulvėmis ir imbieru

Ingredientai:

  • 500 g moliūgo
  • 3 bulvės
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 nedidelis gabalėlis imbiero
  • 700 ml daržovių sultinio
  • 100 ml kokosų pieno arba grietinėlės
  • Druska, pipirai, muskato riešutas pagal skonį

Paruošimas:

  1. Moliūgą, bulves, svogūną ir česnaką supjaustykite.
  2. Apkepkite svogūną ir česnaką, sudėkite moliūgą ir bulves.
  3. Supilkite sultinį ir virkite apie 20 min., kol daržovės suminkštės.
  4. Sutrinkite sriubą trintuvu, įpilkite kokosų pieną ar grietinėlę.
  5. Pagardinkite druska, pipirais ir muskatu.

Patarimas: Patiekite su skrudinta duona ar moliūgų sėklomis.


2. Bulvių ir moliūgų apkepas su sūriu

Ingredientai:

  • 4 vidutinės bulvės
  • 300 g moliūgo
  • 150 g kietojo sūrio (pvz., Džiugo ar Čederio)
  • 100 ml grietinėlės
  • 2 kiaušiniai
  • Druska, pipirai, muskato riešutas
  • Šviežios čiobrelio šakelės

Paruošimas:

  1. Bulves ir moliūgą nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais.
  2. Dėkite daržoves sluoksniais į kepimo indą.
  3. Sumaišykite kiaušinius, grietinėlę, prieskonius ir užpilkite ant daržovių.
  4. Pabarstykite tarkuotu sūriu.
  5. Kepkite 180°C temperatūroje apie 40 min., kol daržovės suminkštės.

Patarimas: Tinka kaip pagrindinis patiekalas arba garnyras prie mėsos.


3. Orkaitėje keptos bulvės su moliūgų tyre ir rozmarinais

Ingredientai:

  • 6 bulvės (geriausia – kepimo rūšies)
  • 300 g moliūgo
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šakelė šviežio rozmarino
  • Druska, pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Bulves nuplaukite, perpjauskite per pusę ir sudėkite į kepimo skardą.
  2. Moliūgą supjaustykite gabalėliais, pridėkite prie bulvių.
  3. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir rozmarinu.
  4. Kepkite 200°C temperatūroje apie 35 minutes.
  5. Iškepus moliūgą, sutrinkite jį į tyrę ir užtepkite ant bulvių.

Patarimas: Patiekite su jogurtiniu padažu ar feta sūriu.


4. Moliūgų ir bulvių troškinys su lęšiais

Ingredientai:

  • 300 g moliūgo
  • 4 bulvės
  • 1 stiklinė raudonųjų lęšių
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 arbatinis šaukštelis kario prieskonių
  • 700 ml daržovių sultinio
  • Druska, pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, apkepkite puode.
  2. Sudėkite tarkuotą morką, moliūgą ir bulves.
  3. Suberkite lęšius, įberkite kario prieskonius.
  4. Supilkite sultinį ir troškinkite apie 30 min., kol lęšiai ir daržovės suminkštės.

Patarimas: Patiekite su šviežiomis petražolėmis ir šaukštu graikiško jogurto.


5. Bulvių ir moliūgų blynai su varškės padažu

Ingredientai:

  • 3 bulvės
  • 200 g moliūgo
  • 2 kiaušiniai
  • 3 šaukštai miltų
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Aliejus kepimui

Padažui:

  • 200 g varškės
  • 100 ml natūralaus jogurto
  • Šlakelis citrinos sulčių
  • Krapai ir česnakas

Paruošimas:

  1. Bulves ir moliūgą sutarkuokite, nuspauskite sultis.
  2. Įmuškite kiaušinius, įberkite miltų, druskos ir pipirų.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite blynus iš abiejų pusių iki auksinės spalvos.
  4. Padažui varškę sumaišykite su jogurtu, citrinos sultimis ir smulkintais krapais bei česnaku.

Patarimas: Puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek vakarienei.


Moliūgų ir bulvių nauda sveikatai

Moliūgas:

  • Turtingas beta-karotinu: stiprina imuninę sistemą ir gerina odos būklę.
  • Mažai kalorijų: puikus pasirinkimas norintiems sveikiau maitintis.
  • Daug skaidulų: gerina virškinimą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Bulvės:

  • Kalio šaltinis: padeda palaikyti sveiką kraujospūdį.
  • Skaidulų šaltinis: ypač jei valgoma su lupenomis.
  • Kompleksiniai angliavandeniai: suteikia ilgalaikės energijos.

Patarimai, kaip išlaikyti moliūgus ir bulves per žiemą:

  • Moliūgus: laikykite sausoje, vėsioje patalpoje (apie +10°C).
  • Bulves: laikykite tamsioje, vėsioje ir gerai vėdinamoje vietoje, atokiai nuo svogūnų.
Mano išsaugoti straipsniai