Tai vienas iš tų pyragų, kuris kvepia Kalėdomis dar prieš pasirodydamas ant stalo. Jis sodrus, šiek tiek drėgnas, kupinas džiovintų vaisių, riešutų ir žiemos prieskonių. Kvapnus sviestas, medus, cinamonas, apelsino žievelė ir vaisių saldumas sukuria šventės skonį, kuris išlieka visą dieną. Pyragą galima kepti iš anksto – net pastovėjęs jis tik dar skanesnis.
Reikės:
Džiovintiems vaisiams:
- 200 g džiovintų vaisių mišinio (razinos, džiovinti abrikosai, slyvos, spanguolės)
- 100 ml apelsinų sulčių (arba juodos arbatos)
- 1 arbatinis šaukštelis romo ar brendžio (nebūtina)
Tešlai:
- 200 g kambario temperatūros sviesto
- 150 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 2 šaukštai medaus
- 250 g miltų
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 1/2 arbatinio šaukštelio sodos
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 1/2 arbatinio šaukštelio muskato
- Apelsino žievelė (tarkuota)
- Žiupsnelis druskos
- 70–100 g riešutų (migdolų, lazdynų ar graikinių)

Gaminimas
1) Paruoškite vaisius
- Susmulkinkite didesnius vaisius (abrikosus, slyvas).
- Užpilkite apelsinų sultimis (arba arbata) ir, jei norite, šlakeliu romo/brendžio.
- Palikite mirkti 20–30 min.
2) Paruoškite tešlą
- Sviestą su cukrumi išsukite iki purios masės.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite medų, įmaišykite apelsino žievelę.
- Atskirai sumaišykite sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir prieskonius.
- Suberkite į sviesto masę, lengvai išmaišykite.
- Įmaišykite džiovintus vaisius kartu su likusiu skysčiu ir susmulkintus riešutus.
3) Kepimas
- Tešlą supilkite į keksų arba duonos formą (30 cm arba mažesnę).
- Kepkite 175°C temperatūroje 50–65 min., kol įkištas pagaliukas ištrauktas bus sausas.
- Jei paviršius per greitai ruda, uždenkite folija.
4) Pateikimas
- Leiskite pyragui atvėsti.
- Apibarstykite cukraus pudra, galima papuošti apelsino žievelėmis ar migdolais.






