silkė su morkomis
silkė su morkomis / Shutterstock

Kūčių patiekalas: silkė su morkomis

Tai švelnesnė ir spalvingesnė silkės versija, kuri dažnai puikuojasi ant Kūčių stalo. Sūri silkė puikiai dera su salstelėjusiomis morkomis, o lengvas rūgštumas suteikia gaivumo. Receptas paprastas, pasninkui tinkamas ir labai gardus.

Reikės:

  • 2–3 silkių filė (sūdymo)
  • 2–3 vidutinės morkos
  • 1 mažas svogūnas
  • 3–4 šaukštai aliejaus (tradicinė saulėgrąžų ar alyvuogių)
  • 1–2 šaukštai obuolių acto arba citrinos sulčių
  • Žiupsnelis druskos
  • Žiupsnelis maltų pipirų (nebūtina)
  • 1 lauro lapas
  • (Pasirinktinai) po kelias kvapiųjų pipirų ir garstyčių grūdelių

Gaminimas žingsnis po žingsnio

1) Silkės paruošimas

  • Jei silkė labai sūri, trumpai pamirkykite vandenyje ar piene 10–15 min.
  • Nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais.

2) Morkų paruošimas

  • Morkas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka arba supjaustykite plonomis juostelėmis.
  • Sudėkite į puodą, įpilkite nedaug vandens, įmeskite lauro lapą.
  • Troškinkite ant silpnos ugnies apie 10–12 min., kol suminkštės, bet neištiš.
  • Nusausinkite ir leiskite šiek tiek atvėsti.

3) Svogūnų paruošimas

  • Supjaustykite plonais pusžiedžiais.
  • Kad būtų švelnesni, užpilkite verdančiu vandeniu 30 sek., tada nusausinkite.

4) Sumaišymas

  • Į dubenį sudėkite silkę, morkas ir svogūnus.
  • Pagardinkite actu ar citrinos sultimis, pilkite aliejų.
  • Jei norite – įdėkite pipirų ir garstyčių grūdelių.
  • Švelniai išmaišykite ir palikite mažiausiai 30 min. šaldytuve, kad skoniai susijungtų.

5) Patekimas

  • Gražiai patiekite dubenyje, papuošę morkomis ant viršaus.
  • Puikiai dera su juoda duona arba virtomis bulvėmis.
silkė su morkomis
silkė su morkomis / Shutterstock