Tai švelnesnė ir spalvingesnė silkės versija, kuri dažnai puikuojasi ant Kūčių stalo. Sūri silkė puikiai dera su salstelėjusiomis morkomis, o lengvas rūgštumas suteikia gaivumo. Receptas paprastas, pasninkui tinkamas ir labai gardus.
Reikės:
- 2–3 silkių filė (sūdymo)
- 2–3 vidutinės morkos
- 1 mažas svogūnas
- 3–4 šaukštai aliejaus (tradicinė saulėgrąžų ar alyvuogių)
- 1–2 šaukštai obuolių acto arba citrinos sulčių
- Žiupsnelis druskos
- Žiupsnelis maltų pipirų (nebūtina)
- 1 lauro lapas
- (Pasirinktinai) po kelias kvapiųjų pipirų ir garstyčių grūdelių
Gaminimas žingsnis po žingsnio
1) Silkės paruošimas
- Jei silkė labai sūri, trumpai pamirkykite vandenyje ar piene 10–15 min.
- Nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais.
2) Morkų paruošimas
- Morkas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka arba supjaustykite plonomis juostelėmis.
- Sudėkite į puodą, įpilkite nedaug vandens, įmeskite lauro lapą.
- Troškinkite ant silpnos ugnies apie 10–12 min., kol suminkštės, bet neištiš.
- Nusausinkite ir leiskite šiek tiek atvėsti.
3) Svogūnų paruošimas
- Supjaustykite plonais pusžiedžiais.
- Kad būtų švelnesni, užpilkite verdančiu vandeniu 30 sek., tada nusausinkite.
4) Sumaišymas
- Į dubenį sudėkite silkę, morkas ir svogūnus.
- Pagardinkite actu ar citrinos sultimis, pilkite aliejų.
- Jei norite – įdėkite pipirų ir garstyčių grūdelių.
- Švelniai išmaišykite ir palikite mažiausiai 30 min. šaldytuve, kad skoniai susijungtų.
5) Patekimas
- Gražiai patiekite dubenyje, papuošę morkomis ant viršaus.
- Puikiai dera su juoda duona arba virtomis bulvėmis.







