Moliūgai ir bulvės – tikros rudens ir žiemos virtuvės žvaigždės. Šios daržovės ne tik maistingos, bet ir universalios, todėl iš jų galima paruošti daugybę skanių ir sočių patiekalų. Dalinamės idėjomis, kurios leis mėgautis rudens derliumi net ir šaltuoju metų laiku.
1. Moliūgų sriuba su imbieru ir kokosų pienu
Šilta ir kvapni moliūgų sriuba yra nepakeičiamas žiemos šildantis patiekalas.
Ingredientai:
- 1 kg moliūgo;
- 2 bulvės;
- 1 svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 šaukštelis tarkuoto imbiero;
- 400 ml kokosų pieno;
- 500 ml daržovių sultinio;
- Druska, pipirai pagal skonį;
- Šlakelis alyvuogių aliejaus.
Paruošimas:
- Supjaustykite moliūgą, bulves, svogūną ir česnaką.
- Apkepkite svogūną ir česnaką aliejuje, įberkite imbierą.
- Sudėkite daržoves, užpilkite sultiniu ir virkite, kol suminkštės.
- Sutrinkite sriubą trintuvu, įpilkite kokosų pieną, pagardinkite druska ir pipirais.
2. Bulvių ir moliūgų apkepas su sūriu
Šis apkepas puikiai tinka kaip pagrindinis patiekalas ar garnyras.
Ingredientai:
- 500 g bulvių;
- 500 g moliūgo;
- 200 ml grietinėlės;
- 150 g tarkuoto sūrio (pvz., čederio);
- 2 skiltelės česnako;
- Druska, pipirai, muskato riešutas pagal skonį;
- Šaukštas sviesto.
Paruošimas:
- Supjaustykite bulves ir moliūgą plonais griežinėliais.
- Ištepkite kepimo indą sviestu, išdėliokite bulvių ir moliūgo sluoksnius.
- Kiekvieną sluoksnį pabarstykite druska, pipirais ir trupučiu sūrio.
- Supilkite grietinėlę, pabarstykite likusiu sūriu ir kepkite 180 °C apie 40–50 minučių.
3. Moliūgų ir bulvių blynai
Traškūs ir kvapnūs blynai – puikus pasirinkimas vakarienei ar pusryčiams.
Ingredientai:
- 300 g moliūgo;
- 300 g bulvių;
- 1 kiaušinis;
- 3 šaukštai miltų;
- Druska, pipirai pagal skonį;
- Aliejus kepimui.
Paruošimas:
- Sutarkuokite moliūgą ir bulves.
- Nuspauskite skystį, įmaišykite kiaušinį, miltus, druską ir pipirus.
- Formuokite blynus ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
4. Bulvių ir moliūgų košė su sviestu ir rozmarinu
Švelni ir aromatinga košė puikiai tiks prie mėsos ar žuvies patiekalų.
Ingredientai:
- 500 g bulvių;
- 300 g moliūgo;
- 50 g sviesto;
- 100 ml pieno;
- Šviežio rozmarino šakelė;
- Druska ir pipirai pagal skonį.
Paruošimas:
- Virkite bulves ir moliūgą, kol suminkštės.
- Nusausinkite, sutrinkite su sviestu ir pienu.
- Įmaišykite smulkintą rozmariną, pagardinkite druska ir pipirais.
5. Keptas moliūgas su bulvėmis ir medumi
Šis saldžiai sūrus derinys – tikras skonio malonumas.
Ingredientai:
- 400 g moliūgo;
- 400 g bulvių;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukštas medaus;
- Druska, pipirai pagal skonį;
- Čiobrelių šakelė.
Paruošimas:
- Supjaustykite moliūgą ir bulves nedideliais gabaliukais.
- Sumaišykite su aliejumi, medumi, druska, pipirais ir čiobreliais.
- Kepkite 200 °C orkaitėje apie 30–40 minučių, kol daržovės taps traškios ir auksinės spalvos.