PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
Cukinija
Cukinija

Nebrangūs, bet išskirtiniai gurmaniški receptai – iš įprastos ir pamėgtos cukinijos

Ši vasara stebina itin nenuspėjamais orais, tačiau vienas dalykas yra pastovus ir nekintantis – šviežias, Lietuvos ūkiuose užaugintas daržovių derlius. Šįkart į parduotuvių lentynas atkeliauja visiems puikiai atpažįstamos ir daugelio pamėgtos cukinijos. Tvirtos, universalios, o svarbiausia – nebrangios ir kokybiškos cukinijos šią vasarą gali tapti tikru skonių atradimu. „Lidl“ kviečia išmėginti tris įdomius, gurmaniškus ir nebrangius receptus, kurių pagrindinis akcentas – cukinija.

„Cukinijos – vienos laukiamiausių šviežio derliaus daržovių mūsų parduotuvėse, dėl savo žemos kainos ir universalumo. Ši daržovė puikiai tinka tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinis patiekalas ar net desertas. Stengiamės, kad sezono metu mūsų parduotuvėse klientai rastų šviežią derlių iš vietinių augintojų, kuriems taikome griežtesnius už Europos Sąjungos reglamentus kokybės standartus. Itin šviežias gėrybes lentynose padeda užtikrinti ir trumpa bei efektyvi logistikos grandinė – daržovės iš Lietuvos ūkių parduotuves gali pasiekti vos per keliolika valandų“, – sako „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

Viena daržovė – nesuskaičiuojama gausybė panaudojimo būdų

Cukinijos, dar vadinamos vasariniais moliūgais, yra viena populiariausių daržovių dėl savo universalumo ir maistingumo. Turinčios mažai kalorijų, bet daug vandens – net 90 proc. jų masės, bei daugybę organizmui reikalingų vitaminų ir mikroelementų, šios daržovės yra nepamainomos savo maistine verte.

Cukinijos
Cukinijos

Jos greitai auga ir dera gausiai – užtenka kelių augalų šeimai aprūpinti. Cukinijos tinka įvairiam klimatui – puikiai auga Lietuvoje, o jų yra pačių įvairiausių formų ir spalvų: žalių, geltonų, dryžuotų, apvalių ar ilgų. Jau nuo šio pirmadienio „Lidl“ parduotuvėse pirkėjų lauks jaunos ir traškios lietuviškos žaliosios cukinijos.

Šios daržovės valgomos žalios, virtos, keptos grilyje ar keptuvėje, troškintos. Iš jų gaminamos sriubos, blyneliai, apkepai, marinuojamos žiemai. Jas galima naudoti net desertuose – pyraguose ir keksiukuose. Todėl cukinija – neabejotina daržo karalienė, praturtinanti kiekvieno virtuvę gausybe įdomių, gurmaniškų ir tikrai nebrangių receptų.

Idealus užkandis vasarai: cukinijų karpačas su citrina ir parmezano sūriu

Šiais laikais trintų cukinijų sriuba jau nieko nenustebinsi. Tačiau pačios cukinijos gali nustebinti savo pritaikomumu patiems įvairiausiems patiekalams, pavyzdžiui, cukinijų karpačui su citrina ir parmezano sūriu. Tai – gaivus ir lengvas vasaros užkandis, kurį dar ir lengva bus paruošti.

2–3 porcijoms reikės:

  • 2 šviežių vidutinio dydžio cukinijų
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 citrinos sulčių (ir trupučio tarkuotos žievelės)
  • 30 g parmezano sūrio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Baziliko arba mėtos šakelių (papuošimui)

Paruošimas:

Nuplaukite cukinijas, nupjaukite jų galus. Su daržovių skustuku arba labai aštriu peiliu cukinijas supjaustykite pailgomis plonomis juostelėmis.

Cukinija
Cukinija

Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, įberkite druskos ir pipirų. Įdėkite šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės – tai suteiks intensyvesnio aromato.

Juosteles išdėliokite norima forma lėkštėje. Apšlakstykite jas paruoštu marinatu ir palikite 10–15 min., kad suminkštėtų ir įsigertų skonio.

Juosteles apibarstykite tarkuotu parmezano sūriu, papuoškite baziliko ar mėtų lapeliais. Valgykite iš karto.

Kai norisi kažko sočiau: cukinijų karis su avinžirniais

Jei šiųmetė vasara tikrai neišsiskiria savo kaitra, ieškokite jos savo virtuvėje, kur kunkuliuoja egzotiškų skonių kupinas cukinijų karis su avinžirniais. Šis patiekalas gali tapti tikru vasaros hitu!

4 porcijoms prireiks:

  • 2 vidutinių cukinijų
  • 1 konservuotų avinžirnių skardinės
  • 1 svogūno
  • 1 aitriosios paprikos
  • 2 česnako skiltelių
  • 2 cm šviežio imbiero (arba 1 a. š. malto)
  • 1–2 v. š. kario pastos (arba kario miltelių)
  • 400 ml kokosų pieno
  • 1 stiklinės smulkintų šviežių pomidorų
  • 1 v. š. aliejaus (kokosų arba kitokio augalinio)
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Šviežios kalendros (papuošimui)
  • Pusės žaliosios citrinos sulčių
  • Ryžių, kuskuso arba pitos duonelės patiekimui

Paruošimas:

Supjaustykite cukinijas kubeliais, svogūną ir aitriąją papriką – smulkiai. Česnaką ir imbierą sutarkuokite arba smulkiai sukapokite.

Puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūną, česnaką, aitriąją papriką ir imbierą, kepkite 2–3 min., kol suminkštės ir paskleis aromatą.

Tuomet sudėkite kario pastą, pamaišykite ir pakepinkite dar minutę, kad atsiskleistų prieskonių skonis.

Į mišinį sudėkite pomidorus ir cukinijas, įpilkite kokosų pieno. Užvirkite, o tada sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie 10–15 min., kol cukinijos suminkštės, bet išlaikys formą.

Cukinijoms suminkštėjus, į puodą suberkite nuskalautus avinžirnius. Viską pagardinkite druska, pipirais ir dar pavirkite 5 minutes. Pabaigoje įlašinkite žaliosios citrinos sulčių.

Patiekalą patiekite karštą su ryžiais, pitos duonele arba kuskusu. Viską apibarstykite šviežiomis kalendromis.

Vienintelis toks: egzotiškas cukinijų džemas su citrusiniais vaisiais ir prieskoniais

Cukinija – viena universaliausių daržovių, todėl ji puikiai tinka ne tik kulinariniams, bet ir konditeriniams šedevrams. Jei jūsų lentynose rudenį atsidurdavo įprastos braškių, vyšnių ir kitokios uogienės, išmėginkite egzotišką cukinijų džemą, kuriam ypatingo skonio suteiks citrusiniai vaisiai ir prieskoniai. Šis džemas puikiai dera prie minkštų sūrių, jogurto, kepinių arba net kaip glazūra vištienai ar antienai.

Jums reikės:

  • 1 kg nuluptų cukinijų (be sėklų, supjaustytų mažais kubeliais)
  • 2 apelsinų (jų sulčių ir tarkuotos žievelės)
  • 1 citrina (sulčių ir žievelės)
  • 3–4 cm šviežio imbiero šaknies (tarkuotos)
  • 1 a. š. malto kardamono
  • 1 cinamono lazdelės
  • 700 g cukraus (galima maišyti pusiau su ruduoju)

Paruošimas:

Cukinijas nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite mažais kubeliais.

Apelsinus ir citriną gerai nuplaukite, nutarkuokite žieveles ir išspauskite sultis.

Cukinijas sumaišykite su cukrumi, citrusų sultimis ir jų žievelėmis. Palikite 2–3 valandoms, kad išsiskirtų sultys.

Perkelkite masę į puodą, suberkite tarkuotą imbierą, kardamoną ir cinamono lazdelę.

Virkite ant vidutinės kaitros apie 30–40 min., maišydami, kol džemas sutirštės. Pabaigoje išimkite cinamono lazdelę.

Karštą džemą supilstykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite ir apverskite aukštyn dugnu 5 minutes. Vėliau stiklainius perkelkite į lentyną, o džemą naudokite norimiems patiekalams pagardinti.

Jei mėgstate švelnesnę tekstūrą, sutrinkite džemą trintuvu prieš baigiant virti.

Norint dar egzotiškesnio skonio, galima įberti truputį aitriosios paprikos dribsnių: saldumas ir aštrumas puikiai dera.

Skanaus!

Lietuviškų, šviežio vasaros derliaus cukinijų už itin gerą kainą įsigysite bet kurioje iš 81 „Lidl“ parduotuvių 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke. 

Mano išsaugoti straipsniai