PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
tradicinė velykų boba
Velykų boba

Tradicinė Velykų boba: minkšta, puri ir kupina šventinės dvasios

Velykos Lietuvoje neįsivaizduojamos be kvapnių, minkštų ir išskirtinio skonio kepinių. Vienas jų – tradicinė Velykų boba, mūsų senelių ir prosenelių išsaugotas desertas, kuris šimtmečius puošė šventinius stalus. Tai ne tik gardus skanėstas – tai prisiminimų ir bendrystės simbolis, kepamas su meile ir kantrybe.


Tradicinės Velykų bobos receptas (apie 10–12 porcijų)

Ingredientai:

  • 500 g kvietinių miltų
  • 200 ml šilto pieno
  • 150 g cukraus
  • 100 g sviesto (ištirpinto)
  • 25 g šviežių mielių (arba 7 g sausų)
  • 4 kiaušiniai
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • ½ a. š. druskos
  • Tarkuota 1 citrinos žievelė
  • 100 g razinų arba džiovintų spanguolių
  • Šlakelis romo ar brendžio razinoms mirkyti (nebūtina)
  • Cukraus pudra – papuošimui
keksas
Velykų boba

Gaminimo eiga:

1. Mielių paruošimas

Jei naudojate šviežias mieles, jas sutrupinkite į dubenį, įpilkite šaukštelį cukraus, šlakelį šilto pieno ir šaukštą miltų. Išmaišykite ir palikite šiltai 10–15 minučių, kol suputos. Su sausomis mielėmis tiesiog sumaišykite jas su dalimi miltų.

2. Tešlos paruošimas

Į didelį dubenį pilkite šiltą pieną, įmuškite kiaušinius, berkite cukrų, druską, vanilinį cukrų, tarkuotą citrinos žievelę. Supilkite aktyvias mieles (jei naudojote šviežias), išplakite masę šluotele.

Pamažu berkite miltus ir pradėkite minkyti tešlą. Minkykite apie 10–15 minučių, kol tešla taps elastinga, ne per kieta.

Supilkite ištirpintą sviestą ir vėl minkykite, kol sviestas susigers. Galiausiai suberkite nuplikytas, nusausintas ir (jei norite) rome pamirkytas razinas.

3. Kildinimas

Tešlą uždenkite švaria rankšluosčiu ar maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 1,5–2 val., kol gerai pakils ir padvigubės.

4. Formavimas

Ištepkite kekso formą sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais arba miltais. Sukrėskite tešlą, ją švelniai išlyginkite ir dar kartą leiskite pakilti 30–40 min.

5. Kepimas

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepkite bobą apie 40–50 minučių, priklausomai nuo formos dydžio. Viršus turi gražiai parusti. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – jis turi likti sausas.

6. Puošimas ir pateikimas

Atvėsinkite ant grotelių. Pabarstykite cukraus pudra arba aptepkite lengvu glaistu (cukraus pudros + šlakelio citrinos sulčių mišiniu). Galite papuošti spalvotais pabarstukais ar šviežiomis žolelėmis – taip boba taps tikra šventės karaliene.


Patarimai:

  • Jei norite dar šventiškesnės bobos, įberkite šiek tiek kardamono, muskato ar vanilės ekstrakto.
  • Vietoj razinų galite naudoti smulkintus džiovintus abrikosus ar šokolado gabaliukus.
  • Jei norite bobą išsaugoti ilgiau – laikykite ją sandariame inde. Ji išliks šviežia 3–4 dienas.
Mano išsaugoti straipsniai