Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
plovo receptas
Plovas receptas

Tradicinis plovas: receptas, kurį gamindavo mūsų močiutės

Plovas – tai vienas populiariausių rytietiškos virtuvės patiekalų, kuris jau seniai pamėgtas visame pasaulyje. Kvapnus, sodraus skonio ryžių patiekalas su mėsa ir prieskoniais puikiai tinka tiek šeimos pietums, tiek šventiniam stalui. Štai tradicinis plovas – receptas, kuris sužavės kiekvieną.


Ingredientai (8 porcijoms):

  • 500 g avienos arba jautienos (gali būti vištiena)
  • 500 g ilgagrūdžių ryžių (geriausia basmati)
  • 2 dideli svogūnai
  • 2 didelės morkos
  • 4-5 skiltelės česnako
  • 100 ml aliejaus (geriausia saulėgrąžų arba alyvuogių)
  • 1 valgomasis šaukštas druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų
  • 1 arbatinis šaukštelis kmynų
  • 1 arbatinis šaukštelis ciberžolės arba šafrano
  • 1 arbatinis šaukštelis kalendros miltelių
  • 1 lauro lapas
  • 1 l vandens
plovo receptas
Plovas receptas

Plovo gaminimo eiga:

1. Paruoškite ingredientus:

  • Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  • Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o morkas sutarkuokite stambesne tarka arba supjaustykite plonomis juostelėmis.
  • Ryžius kelis kartus perplaukite šaltu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus. Tai padės pašalinti krakmolą ir ryžiai nesulips.

2. Mėsos apkepimas:

  • Dideliame puode arba kazanėje įkaitinkite aliejų.
  • Sudėkite mėsą ir kepkite ant stiprios ugnies, kol ji gražiai apskrus iš visų pusių.

Patarimas: geriausia naudoti sunkų puodą su storu dugnu, kad plovas keptų tolygiai.


3. Daržovių apkepimas:

  • Pridėkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps auksinės spalvos.
  • Tada sudėkite morkas ir maišydami kepkite dar 5-7 minutes, kol daržovės suminkštės.

4. Prieskonių ir česnako įdėjimas:

  • Sudėkite česnako skilteles, kmynus, ciberžolę, kalendrą, druską ir pipirus.
  • Gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.

5. Ryžių sluoksnis:

  • Ryžius tolygiai paskleiskite ant daržovių ir mėsos mišinio, nemaišykite.
  • Įberkite lauro lapą.

6. Vandens įpylimas:

  • Įpilkite karšto vandens tiek, kad jis pilnai uždengtų ryžius (apie 1 cm virš ryžių lygio).
  • Uždenkite dangčiu ir leiskite plovui troškintis ant silpnos ugnies 20-25 minutes, kol vanduo susigers.

Svarbu: neatidarinėkite dangčio, kad ryžiai gerai išgaruotų ir išliktų purūs.


7. Garinimas ir užbaigimas:

  • Kai vanduo susigers, išjunkite ugnį ir palikite plovą uždengtą dar 10-15 minučių.
  • Prieš patiekiant, švelniai išmaišykite, kad ryžiai nesuliptų, o prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.

Patiekimas:

Plovas tradiciškai patiekiamas didelėje lėkštėje. Galite papuošti šviežiomis žolelėmis: petražolėmis, kalendra ar mėtomis. Plovą galite derinti su marinuotomis daržovėmis, raugintais agurkais arba lengvomis salotomis.

Mano išsaugoti straipsniai