Kūčios – tai viena gražiausių ir jaukiausių metų švenčių, kurios metu tradiciškai ant stalo patiekiama 12 pasninko patiekalų. Šiais laikais vis daugiau žmonių renkasi veganišką gyvenimo būdą, todėl šventinis stalas gali būti praturtintas augaliniais patiekalais, kurie ne tik atitinka tradicijas, bet ir nustebina savo skoniu bei paprastumu. Šiame straipsnyje pateikiame veganiškas Kūčių vakarienės receptų idėjas, kurios nudžiugins visus šeimos narius ir svečius.
1. Veganiški kūčiukai
Ingredientai:
- 500 g kvietinių miltų
- 200 ml šilto vandens
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 7 g sausų mielių
- 3 šaukštai cukraus
- Žiupsnelis druskos
Paruošimas:
- Šiltame vandenyje ištirpinkite mieles ir cukrų. Palikite 10 minučių, kol susidarys putos.
- Miltus sumaišykite su druska, įpilkite mielių mišinį ir aliejų. Minkykite tešlą, kol taps elastinga.
- Palikite tešlą šiltoje vietoje 1 valandai, kad iškiltų.
- Suformuokite mažus rutuliukus ir kepkite 200°C orkaitėje apie 15 minučių, kol taps auksinės spalvos.
2. Avižų pieno kisielius
Ingredientai:
- 1 l vandens
- 3 šaukštai bulvių krakmolo
- 300 g šaldytų spanguolių
- 100 g cukraus (pagal skonį)
Paruošimas:
- Spanguoles virkite vandenyje, kol suminkštės. Pertrinkite per sietelį, kad pašalintumėte sėklytes.
- Į skystį įmaišykite cukrų ir užvirinkite.
- Krakmolą sumaišykite su šaltu vandeniu ir lėtai supilkite į verdantį kisielių, nuolat maišydami. Virkite dar 2 minutes ir atvėsinkite.
3. Marinuoti grybai su svogūnais
Ingredientai:
- 300 g miško grybų (arba pievagrybių)
- 1 svogūnas
- 3 šaukštai obuolių acto
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- Druska, pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Grybus išvirkite pasūdytame vandenyje, tada supjaustykite mažais gabaliukais.
- Svogūną supjaustykite plonais žiedais.
- Grybus sumaišykite su svogūnais, įpilkite acto, aliejaus, druskos ir pipirų. Palikite marinuotis šaltai bent 2 valandas.
4. Veganiški balandėliai
Ingredientai:
- 1 kopūsto galva
- 1 stiklinė virtų ryžių
- 1 stiklinė virtų lęšių
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukštai pomidorų pastos
- Druska, pipirai, prieskoniai pagal skonį
Paruošimas:
- Kopūsto lapus atskirkite ir trumpai pavirkite, kad jie suminkštėtų.
- Sumaišykite ryžius, lęšius, smulkintą svogūną, česnaką ir prieskonius.
- Kopūsto lapuose suvyniokite įdarą ir dėkite į kepimo indą.
- Užpilkite pomidorų pasta sumaišyta su vandeniu. Kepkite 180°C orkaitėje apie 30 minučių.
5. Silkė be silkės
Ingredientai:
- 200 g marinuotų baklažanų
- 1 svogūnas
- 3 šaukštai aliejaus
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- Druska, pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Baklažanus supjaustykite plonais griežinėliais ir trumpai išvirkite pasūdytame vandenyje.
- Svogūną supjaustykite žiedais ir sumaišykite su baklažanais.
- Patiekalą užpilkite aliejumi ir citrinos sultimis. Palikite šaldytuve keletą valandų, kad skoniai susimaišytų.
6. Bulvių blynai su avižų grietine
Ingredientai:
- 5 bulvės
- 1 svogūnas
- 2 šaukštai miltų
- Druska, pipirai pagal skonį
- Veganiška grietinė (iš avižų arba sojų)
Paruošimas:
- Bulves sutarkuokite, svogūną smulkiai supjaustykite.
- Įmaišykite miltus, druską ir pipirus.
- Formuokite blynus ir kepkite aliejuje iki auksinės spalvos.
- Patiekite su veganiška grietine.
7. Aguonpienis
Ingredientai:
- 200 g aguonų
- 500 ml vandens
- 2 šaukštai cukraus
Paruošimas:
- Aguonas užpilkite karštu vandeniu ir palikite mirkti per naktį.
- Pertrinkite jas per sietelį arba maisto smulkintuvu, kad gautumėte pieną.
- Įmaišykite cukrų pagal skonį ir patiekite su kūčiukais.