Vasaros pabaiga daugeliui tampa iššūkiu – po šiltojo sezono ir atostogų dažnai laukia rudeninis darbų maratonas, ankstesnis kėlimasis, griežtesnis grafikas. Sveikatos specialistė Agnė Kliukė paaiškina, kaip į metų laikų ciklus reaguoja mūsų organizmas, primena, kad rutinos atstatymas nebūtinai turi kelti įtampą, ir atskleidžia, kokį vaidmenį mūsų emocinei gerovei turi mityba.
Organizmo perėjimas į rudens režimą
„Pagal endobiogenikos teoriją mūsų organizmas yra labai glaudžiai susijęs su metų laikų ciklais. Vasaros pabaiga reiškia perėjimą iš anabolinės fazės, aktyvumo, augimo, ilgesnių, šviesesnių dienų, į katabolinę fazę. Šiame laikotarpyje mažėja šviesos, stipriau aktyvuojasi parasimpatinė nervų sistema, organizmas natūraliai pradeda „lėtinti tempą”, kaupti energiją. Dėl to daug žmonių jaučia nuotaikų svyravimus, padidėjusį nuovargį ar nerimą”, – pastebi A. Kliukė.
Pasak jos, tai – normalus fiziologinis procesas, bet jis gali kelti ir psichologinį diskomfortą, nes mūsų gyvenimo ritmas dažnai nesutampa su tuo, ko reikalauja gamta.
Maži žingsniai – didelė motyvacija
Rudeninė rutina neturėtų tapti našta. Pasak A. Kliukės, pati svarbiausia taisyklė – ji turi derėti prie jūsų gyvenimo būdo ir ritmo, o ne tapti kito asmens rutinos kopija. Taip pat nevertėtų kelti sau pernelyg griežtų reikalavimų: „Rekomenduoju pradėti nuo mažų, realių žingsnių: sveikatai palankios ir subalansuotos mitybos, fizinio aktyvumo, pakankamo miego ir poilsio.”
Anot pašnekovės, kai pirmieji pokyčiai pradeda duoti rezultatų, pagerėja savijauta, atsiranda daugiau energijos, sustiprėja dėmesio koncentracija, gerėja nuotaika – tai tampa natūralia motyvacija. „Galų gale, sveikata yra didžiausias turtas ir geriausias tikslas laikytis rutinos”, – sako specialistė.

Planavimas + spontaniškumas = balansas
Siekiant išlaikyti balansą tarp planavimo ir spontaniškumo, labai svarbus darbas su savimi ir lankstus požiūris – planavimas suteikia saugumo ir struktūros, o spontaniškumas – gyvybingumo ir džiaugsmo.
„Siūlau planuoti svarbiausius dalykus, mitybą, darbą, poilsį, laiką su artimaisiais, bet palikti erdvės netikėtumams – pavyzdžiui, spontaniškam pasivaikščiojimui, išvykai ar naujam receptui virtuvėje. Toks balansas padeda išvengti perdegimo ir palaikyti emocinę sveikatą”, – pataria sveikatos specialistė.
Mityba – emocijų sąjungininkė
Pasak specialistės, mityba tiesiogiai veikia mūsų emocijas – apie 90 proc. serotonino, vadinamojo „laimės hormono”, gaminasi žarnyne.
„Valgydami įvairų, maistinėmis medžiagomis praturtintą maistą, pavyzdžiui, daugiau daržovių, uogų, vaisių, ankštinių, viso grūdo ir Omega-3 turinčių produktų, palaikome geresnę nuotaiką, stipriname imunitetą ir net lengviau įveikiame rudens keliamus iššūkius. Sveikatai palanki mityba taip pat padeda geriau miegoti ir turėti daugiau energijos”, – pastebi pašnekovė.
Greiti užkandžiai – praktiškas sprendimas
Rudens sezono darbotvarkėje ypač praverčia paprasti ir praktiški mitybos sprendimai – anot A. Kliukės, jie dažnai yra patys veiksmingiausi.
„Užkandžiai, kuriuos lengva paruošti, sumažina pagundą rinktis mažiau sveikatai palankius produktus. Jei turime kokybiškos duonos, galime per kelias minutes pasiruošti labai maistingą užkandį – su avokadu, lašiša, kiaušiniu ar daržovėmis. Tokie užkandžiai suteikia energijos, palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje ir padeda išvengti nuotaikų svyravimų”, – pastebi specialistė.
Duona – nepamainoma rutinos dalis
Anot pašnekovės, duona, o ypač – turinti daug skaidulų ir baltymų, gali tapti svarbia rutinos dalimi. Skaidulinės medžiagos padeda palaikyti gerą virškinamojo trakto veiklą, suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą, o baltymai būtini raumenų masei, kaulų tvirtumui ir imunitetui palaikyti.
„Su duona galima greitai paruošti subalansuotą užkandį, sotų, maistingą patiekalą, kuris palaiko darbingumą ir nuotaiką dienos eigoje”, – pastebi A. Kliukė.
Jai pritaria ir „Fazer” produkto vystymo vadovė Arlita Ābrante. Pasak jos, juoda duona JORĖ pasižymi minkštumu, drėgme ir tik šiai duonai būdingu skonio profiliu. „Pagardinta miežinio ir ruginio salyklų deriniu, suteikiančiu išskirtinį šios duonos skonio identitetą, ji yra puikus skaidulinių medžiagų šaltinis”, – pastebi A. Ābrante.
Anot jos, ypatingai mėgstama yra JORĖS juoda duona su saulėgrąžomis – ji kepama su 19 proc. saulėgrąžų, suteikiančių papildomo skonio ir maistingumo. „Tai – puikus pasirinkimas tiems, kurie vertina kokybę, natūralumą ir nori greitai pasiruošti sotų, subalansuotą užkandį tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms”, – sako ji.