Maisto tinklaraštininkė Ugnė Ulickienė („Instagram“ ją rasi @ ugne_food) siūlo pasigaminti špinatinį Kuršėnų vyniotinį.
Retas smaližius nėra ragavęs Kuršėnų vyniotinio. Tačiau žaliąjį Kuršėnų vyniotinį su špinatais skanavo tikrai ne visi.
Ingredientai:⠀
Biskvitui:
200 g špinatų
15 g švelnaus alyvuogių aliejaus
47 g kiaušinių trynių ir 102 g kiaušinių baltymų (maždaug 3 kiaušiniai)
80 g kvietinių miltų
2 g druskos
3,5 g cukraus
20 g krakmolo
⠀
Varškės masei:
150 g minkšto tepamo sūrelio be priedų
200 g varškės (9%)
60 g sviesto
0,25 g krapų
1,5 g džiovintų česnakų
2,03 g druskos
0,21 šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
Nuplautus špinatus ir aliejų elektriniu smulkintuvu sumalk iki tyrės. Į masę pilk kiaušinių trynius ir lengvai išplak. Tuomet berk cukrų, miltus, krakmolą ir viską išmaišyk mentele. Atskirai iki standžių putų išplak kiaušinių baltymus su druska. 40 x 30 cm skardą išklok kepimo popieriumi, supilk masę ir kepk iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Įsmeigtas medinis pagaliukas turi likti sausas, be gumulėlių – tai reikš, kad biskvitas jau yra iškepęs. Varškės masei skirtą birią varškę šiek tiek patrink, išmaišyk kartu su sūreliu, kambario temperatūros sviestu ir prieskoniais. Iki sutepimo masę laikyk kambario temperatūroje. Biskvitui iškepus, apversk jį ant kito švaraus kepimo popieriaus lakšto ir, kol dar šiltas, nulupk apatinę dalį. Kartu su nauju kepimo popieriumi susuk ją į ritulį, atvėsink. Atvėsusį biskvitą atsargiai išvyniok. Jis turi likti laivelio formos. Tuomet per visą plotą sutepk varškės masę ir susuk ją jau nenaudojant kepimo popieriaus. Tuomet suvyniok viską į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą 2-12 valandų.