KONKURSAS!
Maisto netoleravimas / Shutterstock
Maisto pasirinkimai

11 „nesveikų“ maisto produktų, kurie iš tiesų naudingi

Kai kurie maisto produktai laikui bėgant įgavo prastą reputaciją, tikriausiai ne kartą girdėjote patarimą jų vengti. Tačiau visai be reikalo – nemaža dalis šių „blogiukų“ buvo apšmeižti nepagrįstai, o naujausi tyrimai rodo, kad jie gali būti netgi sveikesni nei manėte.

Daugelis mitybos specialistų sutaria, kad maisto skirstymas į „gerą“ ir „blogą“ ilgainiui nepadeda nei mūsų sveikatai, nei santykiui su maistu. Svarbiausia – atsižvelgti į bendrą mitybos kontekstą. Rinkitės natūralius, minimaliai apdorotus produktus, klausykite savo kūno poreikių ir leiskite sau saikingai mėgautis įvairiais skoniais.

Bulvių iešmeliai
Maistas

Neskirstykite maisto į „gerą“ ir „blogą“

Štai 11 produktų, kurių galbūt vengėte, nors iš tikrųjų jie turi moksliniais tyrimais pagrįstą naudą sveikatai:

Bulvės

Dažnai laikomos „tuščių angliavandenių“ šaltiniu, bulvės iš tiesų gausios vitamino C, kalio ir skaidulų. Jose taip pat yra flavonoidų, karotenoidų ir fenolio rūgščių, kurios gali apsaugoti nuo širdies ligų ir vėžio bei mažinti uždegimus. Bulvėse esantis atsparus krakmolas gerina jautrumą insulinui ir padeda žarnyno mikrobiotai. Patarimas: virkite bulves su odele ir leiskite joms atvėsti mažiausiai 12 valandų prieš valgant – taip susidaro daugiau atsparaus krakmolo.

Kiaušiniai

Kiaušiniai ilgą laiką buvo kritikuojami dėl cholesterolio kiekio, tačiau nauji tyrimai rodo, kad jie neturi reikšmingos įtakos kraujo cholesteroliui. Tai puikus baltymų šaltinis, taip pat juose yra cholino, biotino ir vitamino A.

Kava

Nors per didelis kavos kiekis gali padidinti nerimą, saikingas jos vartojimas turi daug privalumų. Ji gausi antioksidantų ir siejama su mažesne Alzheimerio, Parkinsono, širdies ligų, diabeto ir net kai kurių vėžio formų rizika. Geriausia neviršyti 4 puodelių per dieną, nes kiekvienas žmogus į kofeiną reaguoja skirtingai.

kavos rūšys
Juoda kava

Sviestas

Sviestas dažnai vengiamas dėl riebalų ir cholesterolio, tačiau jis turi naudingų riebalų rūgščių bei riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir K2. Taip pat padeda įsisavinti maistines medžiagas iš kitų produktų. Svarbu vartoti saikingai ir, jei įmanoma, rinktis sviestą iš žole maitintų karvių – jame daugiau naudingų medžiagų.

Sūris

Sūris – ne tik kalcio, baltymų ir sveikų riebalų šaltinis, bet ir B12 vitamino bei fosforo. Kai kurie tyrimai rodo, kad pieno produktai gali mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį ir net sumažinti insulto riziką. Fermentuoti sūriai taip pat gali suteikti probiotikų, gerinančių žarnyno veiklą.

Riebus pienas

Nors daugelis šiais laikai renkasi augalinės kilmės pakaitalą, vis daugiau tyrimų rodo, kad visaverčiai pieno produktai gali būti naudingi sveikatai. Jie siejami su mažesne nutukimo ir diabeto rizika. Nedidelis kiekis riebaus pieno gali būti net naudingas širdžiai – svarbiausia rinktis kokybiškus, neperdirbtus pieno produktus ir vartoti juos saikingai.

Riešutai

Taip, jie kaloringi, tačiau jie taip pat yra puikus sveikų riebalų, baltymų, skaidulų ir mikroelementų šaltinis. Reguliarus riešutų vartojimas siejamas su geresne širdies sveikata, mažesniu uždegimu, geresniu cukraus kiekiu kraujyje ir svorio kontrolės palaikymu. Ideali porcija – saujelė (apie 28 g).

Juodasis šokoladas

Puiki naujiena: aukštos kokybės juodasis šokoladas yra gausus antioksidantų, kurie naudingi širdžiai, mažina uždegimą, gerina smegenų veiklą ir stiprina imunitetą. Vis dėlto, pieninis ar baltasis šokoladas neturi tų pačių privalumų – rinkitės šokoladą su kuo didesniu kakavos kiekiu.

užkandžiai
Juodasis šokoladas

Žuvis

Lašiša, sardinės ir kitos riebios žuvys – turtingos omega-3 ir mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios būtinos širdies, smegenų ir bendros sveikatos palaikymui. Kadangi mūsų organizmas jų negamina pats, svarbu gauti šių riebalų su maistu.

Spragėsiai

Spraginti kukurūzai – lengvas, mažai kalorijų turintis užkandis, turtingas skaidulų. Tyrimai rodo, kad „popkornus“ valgantys žmonės suvartoja iki 22 % daugiau skaidulų.

Džiovinti vaisiai

Ne visi džiovinti vaisiai sveiki – venk „kristalizuotų“, t. y. su cukrumi padengtų variantų, bet razinos, datulės, abrikosai ir figos yra puikus greitos energijos šaltinis. Tamsios vyšnios gali padėti gerinti miegą, o razinos – ypač naudingos menstruacijų metu dėl geležies kiekio.

Laikas pergalvoti kai kuriuos mitus apie „nesveiką“ maistą. Naujausi tyrimai rodo, jog daugelis mūsų vengiamų produktų iš tikrųjų gali būti naudingi sveikatai, jei vartojami saikingai. Tad galbūt atėjo metas suteikti jiems antrą šansą?

Mano išsaugoti straipsniai