Brokoliai, asociatyvi Pexels nuotr
Brokoliai, asociatyvi Pexels nuotr

2 taupūs ir lengvi receptai iš brokolių: nuo šviežios mišrainės iki gardžių blynelių

Nors brokoliai itin dažnai atsiduria vaikų nemėgstamiausių daržovių sąrašo viršūnėje, tiesa tokia, jog ši daržovė – viena universaliausių ir maistingiausių lietuvių racione. Brokolių nauda kur kas didesnė nei galėtų pagalvoti mažieji: juose gausu skaidulų, vitamino C, K, folio rūgšties, antioksidantų ir net augalinių baltymų. Ši daržovė taip pat vertinama dėl lengvo paruošimo ir yra tinkama pačioms įvairiausioms improvizacijoms virtuvėje.

Tamsiai žalios spalvos daržovės, tarp jų ir brokoliai, pasižymi itin didele nauda žmogaus organizmui – jos gausios geležies, skaidulų ir vitaminų, ir kitų sveikatai palankių maistinių medžiagų.

Tiesa, „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Luka Lesauskaitė-Remeikė pastebi, kad norint išsaugoti kuo daugiau jų vertingųjų savybių, svarbu brokolių nepervirti: geriausia juos trumpai pagarinti, o ruošiant salotas ar glotnučius – tiesiog nuplikyti verdančiu vandeniu.

Ji tikina, jog brokolius galima drąsiai derinti su pačiais įvairiausiais ingredientais. Iš jų nesudėtinga paruošti tiek greitus kasdienius patiekalus, tiek sveikesnes alternatyvas įprastiems garnyrams.

„Brokoliai puikiai tinka garinti ir patiekti su žuvimi ar vištiena, kepti orkaitėje su prieskoniais, dėti į makaronų patiekalus ar ryžių dubenėlius. Apvirti brokoliai lengvai virsta kreminės sriubos pagrindu, o žali – suteikia traškumo salotoms ar glotnučiams.

Juos galima įmaišyti ir į apkepus, omletus, troškinius, naudingus užkandžius vaikams ar net smulkinti į padažus, kurie padeda paslėpti skonį tiems, kurie šios daržovės paprastai neįtraukia į savo racioną“, – dalijasi ji.

Dėl šių plačių panaudojimo galimybių bei ekonomiškumo brokoliai vis dažniau tampa kasdienio meniu dalimi, ypač tiems, kurie vertina maistingumą, paprastą paruošimą ir galimybę sutaupyti.

Brokolių, kiaušinių ir sūrio blyneliai

Reikės:

  • 1 vnt. brokolio
  • 2 vnt. kiaušinių
  • 75 g fermentinio sūrio
  • miltų (galima ir nedėti)
  • aliejaus kepti
  • 150 g graikiško jogurto
  • druskos pagal skonį

Gaminimo eiga:

Apvirkite brokolį pasūdytame vandenyje, atvėsus susmulkinkite. Sutarkuokite sūrį, išplakite kiaušinius ir įberkite druskos. Suberkite miltus, viską išmaišykite ir kepkite ant silpnos ugnies iš abiejų pusių. Patiekite su graikišku jogurtu. 

Brokolių mišrainė su rūkyta vištiena ir spanguolėmis

Reikės:

  • 1 vnt. brokolio
  • 300 g rūkytos vištienos krūtinėlės ar šlaunelės
  • sauja džiovintų spanguolių
  • 1 vnt. raudonojo svogūno
  • 4 šaukštai majonezo
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

Nuplaukite brokolį ir supjaustykite žiedynus, kotą galite atsidėti ir vėliau panaudoti sriubai. Suberkite spanguoles, vištieną supjaustykite kubeliais, svogūną – pusžiedžiais. Paskaninkite druska ir pipirais, dėkite majonezo ir viską išmaišykite. Skanaus!