Granatų panaudojimo būdai, kurie leis sutaupyti: nuo autentiško padažo iki uogienių

Ruduo Lietuvoje atneša ne tik spalvų paletę gamtoje, bet ir vaisių gausą parduotuvių lentynose. Vienas iš ryškiausių rudens simbolių – granatas. Šis vaisius gali ir papuošti patiekalus, ir nustebinti savo nauda sveikatai bei universalumu virtuvėje. Pasak „Rimi“ atstovės Lukos Lesauskaitės-Remeikės, šiuo laikotarpiu verta įsigyti granatų už mažą kainą, nes jo panaudojimo būdų, kurie leis sutaupyti ateityje – nestinga. 

„Granatų sezonas – tai ne tik galimybė pasimėgauti šviežiais vaisiais,kai ypač atsiskleidžia jų skoninės savybės, bet ir proga pasiruošti žiemai. Šiuo laikotarpiu granatai prieinami už patrauklią kainą – nuo spalio 21 d. visose „Rimi“ parduotuvėse granatams taikoma net 43 proc. nuolaida, todėl verta apgalvoti tiek apie jų pasirinkimą kasdieniam vartojimui, tiek apie granatų paruošimą ateičiai, pavyzdžiui, padažų ruošimą ir jų užšaldymą ar uogienės virimą“, – sako Luka Lesauskaitė-Remeikė,prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė.

Naudinga sveikatai ir pravartu virtuvėje

Granatai laikomi vienu iš galingiausių antioksidantų šaltinių. Juose gausu vitamino C, K, folio rūgšties ir skaidulų. Reguliarus granatų vartojimas gali padėti mažinti kraujospūdį, gerinti kraujotaką, stiprinti imunitetą ir net gerinti atmintį. Be to, granatai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl ypač vertinami šaltuoju metų laiku, kai organizmui reikia papildomos apsaugos.

Granatų sėklos – tai ne tik estetiškas, bet ir skonio akcentas. Jos puikiai dera su feta sūriu, rukola, kepta vištiena ar net troškintomis daržovėmis. Artimųjų Rytų virtuvėje granatai naudojami padažuose, pavyzdžiui, narsharab – tirštame, saldžiarūgščiame granatų sirupe, kuris puikiai tinka prie mėsos.

Desertuose granatų sėklos taip pat randa savo vietą – pabarstytos ant jogurto, ledų ar pyrago, jos suteikia gaivumo ir tekstūros. 

Kaip išsaugoti granatus ilgesniam laikui?

Jei granatų nusipirkote daugiau – tai puiki proga pasiruošti žiemai. Granatų sėklas galima užšaldyti: paskleiskite jas ant kepimo popieriaus, užšaldykite, o vėliau sudėkite į sandarų indą. Tokiu būdu jos išsilaiko iki metų ir puikiai tinka glotnučiams, salotoms ar desertams.

Taip pat galima išspausti granatų sultis ir užšaldyti porcijomis – jos pravers tiek gėrimams, tiek padažams. O jei norite kažko ypatingo – virkite granatų padažą, kuris išsilaiko šaldytuve kelias savaites ir tampa puikiu priedu prie įvairių patiekalų.

Granatų padažo (narsharab) receptas

„Rimi“ dalijasi paprastu ir autentišku granatų padažo receptu, kurį galima pasigaminti namuose ir naudoti prie mėsos, daržovių ar salotų.

Reikės:

4–5 didelų granatų

1 šaukšto cukraus (nebūtina – priklauso nuo granatų rūgštumo)

Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

Granatus perpjaukite ir išspauskite sultis – galite naudoti citrusinių vaisių spaudyklę arba tiesiog rankomis, per sietelį. Jei turite sulčiaspaudę – dar geriau. Sultis supilkite į puodą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pradės virti. Tuomet sumažinkite ugnį ir virkite lėtai, kol sultys sumažės maždaug per pusę – tai gali užtrukti apie 45–60 min. Į verdančias sultis įberkite žiupsnelį druskos. Jei granatai labai rūgštūs – įdėkite šaukštą cukraus. Maišykite, kol padažas sutirštės iki sirupo konsistencijos.

Atvėsinkite ir supilkite į stiklainį. Laikykite šaldytuve – padažas išsilaiko iki kelių savaičių. Jei norite ilgesnio galiojimo – padažą galima užšaldyti porcijomis.

Granatų uogienės receptas

Granatų uogienė puikiai tinka prie sūrių, skrebučių, blynų ar net kaip priedas prie mėsos patiekalų. Ji turi subtilų saldžiarūgštį skonį ir išskirtinę spalvą.

Reikės:

1 kg granatų sėklų (iš maždaug 6–8 granatų)

500 g cukraus (galima koreguoti pagal skonį)

1 citrinos sulčių

1/2 stiklinės vandens (nebūtina, jei sėklos labai sultingos)

Gaminimo eiga:

Paruoškite granatų sėklas: išlukštenkite granatus ir sėklas sudėkite į puodą. Jei norite švelnesnės tekstūros, galite dalį sėklų sutrinti ar pertrinti per sietelį, kad gautumėte daugiau sulčių.

Į puodą su sėklomis įpilkite vandens (jei reikia), suberkite cukrų ir išspauskite citrinos sultis. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, o masė pradės virti. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 30–40 minučių, kol uogienė sutirštės. Retkarčiais pamaišykite, kad neprisviltų.

Norėdami patikrinti, ar uogienė paruošta, užlašinkite šiek tiek ant šalto lėkštės paviršiaus – jei lašas neplinta, uogienė tinkama.

Karštą uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite ir apverskite dangteliu žemyn, kad užsivakuumuotų. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Ar patiko straipsnis?