Karamelizuoti svogūnai – tai klasikinis priedas, kuris paprastus patiekalus paverčia gurmaniškais. Lėtai kepami svogūnai įgauna saldumo, švelnumo ir tampa puikiu pagrindu padažui, kuris dera tiek prie mėsos, tiek prie daržovių ar net sūrių patiekalų. Karamelinis svogūnų padažas yra universali ir nesudėtingai paruošiama gardybė, galinti nustebinti net reikliausią skonį.
Kodėl verta išbandyti?
- Natūralus saldumas: karamelizuojant svogūnus, jų natūralūs cukrūs išsiskiria ir sukuria subtilų skonį.
- Universalumas: padažas puikiai tinka prie kepsnių, bulvių košės, keptų daržovių, burgerių ar net picos.
- Paprastas paruošimas: viskas, ko reikia – svogūnai, truputis riebalų ir kantrybė.
Reikės:
- 3–4 didelių svogūnų
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus arba sviesto
- 1 šaukštelio cukraus (nebūtina, bet pagreitina karamelizaciją)
- 2 šaukštų balzaminio acto arba raudonojo vyno (papildomam rūgštumui)
- 200 ml sultinio (daržovių arba vištienos)
- Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:
- Supjaustykite svogūnus plonais griežinėliais.
- Įkaitinkite keptuvę, įdėkite aliejaus ar sviesto.
- Kepkite svogūnus ant silpnos ugnies 20–30 minučių, vis pamaišydami, kol jie taps minkšti ir rusvi.
- Jei norite intensyvesnio saldumo, įmaišykite šaukštelį cukraus.
- Įpilkite balzaminio acto ar vyno – tai suteiks švelnaus rūgštumo ir sustiprins skonį.
- Supilkite sultinį, pavirkite 5–10 min., kol padažas sutirštės.
- Pagardinkite druska, pipirais.
Kur panaudoti?
- Prie keptos jautienos ar vištienos
- Kaip burgerio ar sumuštinio pagardą
- Su bulvių koše ar keptomis bulvėmis
- Ant picos vietoje pomidorų padažo
- Kaip sūrių lėkštės akcentą
Patarimas
Padažą galite pasigaminti iš anksto – šaldytuve jis išsilaiko iki savaitės. Norėdami dar intensyvesnio skonio, įmaišykite šlakelį grietinėlės ar trupinėlį parmezano.