Graikijos virtuvė pasižymi savo patiekalų gausa ir įvairove – nuo lengvų užkandžių iki sočių mėsiškų patiekalų. Tačiau, kaip rašoma prekybos tinklo „Lidl“ pranešime žiniasklaidai, didelis patiekalų pasirinkimas vyrauja dėl to, jog tiek ruošdami maistą, tiek ir juo mėgaudamiesi graikai vadovaujasi vos trimis principais: maistas turi būti gardus, o produktai – kokybiški ir draugiški piniginei.
Vasariški skoniai rudenį
Rudenį ant mūsų stalų dominuojant labiau kaloringiems patiekalams, Viduržemio jūros virtuvės receptai suteikia vasariškų skonių net ir kasdieniame meniu. Graikijos virtuvėje dominuoja tai, ką galima užauginti ar pagaminti vietoje: alyvuogės ir iš jų spaudžiamas kokybiškas, ypač tyras aliejus, įvairiausių rūšių sūriai, šviežios daržovės, vaisiai ir uogos bei riešutai. Būtent iš šių, sąlyginai paprastų ingredientų paruošti gardūs patiekalai akimirksniu nukelia prie Viduržemio jūros pakrantės.
Vienas tokių – halumio sūris, itin populiarus Viduržemio jūros virtuvėje. Jis gaminamas iš avių, ožkų ir karvių pieno, o ir ypatingas ne tik savo skoniu, bet ir tuo, kad puikiausiai tinka kepimui tiek keptuvėje, tiek ir ant grotelių. Kepdamas sūris neišsilydo, išlaiko savo formą, išorėje gardžiai apskrunda, o viduje sušyla, tampa minkštas. Dažniausiai halumio sūris patiekiamas su salotomis ar keptomis daržovėmis.
Kitas ingredientas, būdingas Viduržemio jūros pakrantės šalims – graikiškas jogurtas. Pagrindinis graikiško jogurto skirtumas nuo įprastų yra tas, kad jį gaminant, specialaus filtravimo proceso metu pašalinamos išrūgos – skystis su laktoze. Dėl to jogurtas išsiskiria kiek rūgštesniu skoniu, taip pat yra riebesnės konsistencijos.
Natūraliai su pieno išrūgomis pašalinama ir didžioji dalis laktozės, t. y. pieno cukraus. Graikiškam jogurtui pagaminti sunaudojama 2,5 karto daugiau pieno nei įprastam jogurtui, todėl jame yra ir dvigubai daugiau baltymų, dėl ko jį taip mėgsta atletai ir kiti, propaguojantys aktyvų laisvalaikį.
Dėl jau paminėto rūgštesnio skonio, graikiškas jogurtas tinka tiek prie sūrių, tiek ir prie saldžių patiekalų. Dėl savo universalumo jis vertinamas visame pasaulyje, o receptų su juo – nesuskaičiuojama gausybė.
Prabangi, bet nebrangi vakarienės idėja: halumio sūrio kepsneliai
Ieškantieji idėjų, kaip paįvairinti savo vakarienės meniu, turėtų išmėginti keptą halumio sūrį. Viduržemio jūros skonių įkvėptam patiekalui graikiškos gaivos suteiks citrinos sultys.
Pagrindiniam patiekalui prireiks:
- 225 g „Eridanous“ halumio sūrio
- 2 v. š. „Eridanous“ ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 1 citrinos žievelės (smulkintos)
- 1 v. š. citrinos sulčių
- 2 v. š. smulkintų prieskoninių žolelių (mėtos, kalendros, čiobrelių ir kt.)
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Supjaustykite halumio sūrį maždaug 1 cm storio riekelėmis. Dubenyje sumaišykite druską, alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir jos žievelę bei prieskonines žoleles. Į marinatą sudėkite sūrio riekeles ir atidėkite 10–15 minučių į šalį, kad pasimarinuotų.
Iki vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę. Sudėkite marinuoto halumio sūrio riekeles ir kepkite iš abiejų pusių tol, kol abi įgys auksinę spalvą.
Kol sūris kepa, riekeles galite sutepti likusiu marinatu – taip patiekalui suteiksite papildomo skonio. Sūriui iškepus, sudėkite jį į lėkštę, o riekeles apibarstykite maltais pipirais.
Keptą halumio sūrį galite skanauti tiek vieną, tiek ir su mėgstamomis daržovėmis: pomidorais, agurkais, alyvuogėmis ir kt. Jas paskaninti galite graikiškuoju „tzatziki“ padažu.
Lengvas ir gardus: graikiško jogurto ir medaus desertas
Jei jums liko graikiško jogurto nuo „tzatzikio“, išmėginkite jo universalumą pasigamindami šį tą saldaus. Itin gardžiam bei lengvam graikiškam desertui prireiks:
- 250 ml graikiško „Eridanous“ jogurto
- 3 v. š. skysto medaus
- 3 v. š. smulkintų graikinių riešutų, migdolų, pistacijų ar kitų riešutų
- Saujos mėgstamų uogų, smulkintų persikų
Graikišką jogurtą supilkite į nedidelį dubenį ar keletą mažesnių indelių. Užpilkite medaus: jei mėgstate ne taip saldžiai, galite jo naudoti mažiau. Kietesnį medų galima suskystinti jį įdėjus į dubenėlį ir šildant virš garų vonelės. Tačiau medaus nereikėtų perkaitinti, nes jis praras skonį.
Užbarstykite smulkintų riešutų, užberkite mėgstamų sezoninių uogų, smulkintų vaisių – jie suteiks papildomo gaivumo. Riešutus, smulkintus vaisius galite pakeisti kitais priedais: uogomis, sėklomis ir kt.
Šiuo desertu galite mėgautis iškart, o skanaujant jį, pasijusite tarsi nusikėlę į Graikiją.
Skanaus!