Kai ruduo apdovanoja mus auksiniais lapais ir derliaus gausa, vienas iš svarbiausių sezono herojų – moliūgas. Iš jo galima pagaminti šiltus patiekalus, kremiškas sriubas ir gardžius desertus. O tikras rudens simbolis – moliūgų pyragas, kuris kvepia cinamonu, vanile ir namų jaukumu.
Kodėl verta kepti moliūgų pyragą?
- Sezoniškumas. Moliūgai rudenį pasiekia savo skonio viršūnę.
- Sveikata. Juose gausu beta karoteno, vitaminų A, C, skaidulų.
- Universalumas. Pyragas gali būti kepamas klasikiniu variantu arba papildytas riešutais, šokoladu, džiovintais vaisiais.
- Šeimos tradicija. Tai desertas, kuris suburia prie stalo tiek mažus, tiek didelius.
Receptas: klasikinis moliūgų pyragas
Ingredientai:
- 500 g moliūgo tyrės (išvirtas ir sutrintas moliūgas)
- 200 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 150 ml aliejaus arba ištirpinto sviesto
- 250 g kvietinių miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1 a. š. sodos
- 1 a. š. cinamono
- ½ a. š. maltų imbierų
- žiupsnelis druskos

Gaminimas:
- Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės.
- Supilkite aliejų, įmaišykite moliūgo tyrę.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, prieskonius ir druską.
- Sausus ingredientus supilkite į skystą masę, išmaišykite iki vientisos tešlos.
- Tešlą supilkite į kepimo formą (22–24 cm).
- Kepkite 180 °C orkaitėje apie 45 minutes, kol pyragas taps auksinis ir iškeps iki galo.
- Atvėsus pabarstykite cukraus pudra arba patiekite su plakta grietinėle.
Patarimai: kaip pyragą padaryti dar ypatingesnį?
- Įberkite saują graikinių riešutų ar razinų – gausite papildomo skonio.
- Jei mėgstate saldžiau, pyragą aptepkite kreminio sūrio glaistu.
- Norite šventinio varianto? Įmaišykite šiek tiek muskato riešuto ir gvazdikėlių.