Jei svajojate apie saulėtą Ispanijos pakrantę, bangų ošimą ir aromatingą, šiltą vakarienę su artimaisiais – paelija (paella) gali būti puikus būdas tą nuotaiką susikurti savo virtuvėje. Tai tradicinis ispanų patiekalas iš ryžių, kilęs iš Valensijos regiono, tačiau išpopuliarėjęs visame pasaulyje. Jį galima gaminti su jūros gėrybėmis, vištiena, daržovėmis ar net triušiena – kiekviena šeima turi savo versiją.
Kas yra paelija?
Tai vieno puodo patiekalas, kurio pagrindas – trumpagrūdžiai ryžiai, dažniausiai „Bomba“ arba „Calasparra“, tačiau galima naudoti ir Lietuvoje lengviau randamus „Arborio“ ar risotto ryžius. Paelija gaminama plačioje keptuvėje (paella keptuvėje), tačiau puikiai tiks ir didesnė keptuvė su storu dugnu.

Ingredientai (4–5 porcijoms)
- 300 g trumpagrūdžių ryžių (pvz., Arborio)
- 1 litras daržovių arba žuvies sultinio
- 300 g krevečių (virtų arba žalių)
- 200 g midijų (galima šaldytų)
- 150 g kalmarų (žiedų arba gabalėlių)
- 1 raudonoji paprika
- 2 skiltelės česnako
- 1 svogūnas
- 2 prinokę pomidorai (arba 150 g konservuotų)
- 100 g žalių žirnelių (šaldytų)
- 1 šaukštelis rūkytos paprikos miltelių
- 1/2 šaukštelio šafrano (arba ciberžolės – lietuviškas pakaitalas)
- Alyvuogių aliejaus kepimui
- Druska, pipirai pagal skonį
- Citrina patiekimui
- Šviežios petražolės
Gaminimo eiga
- Pasiruoškite sultinį.
Užvirinkite sultinį, suberkite šafraną arba ciberžolę ir palikite šiltą – jį reikės naudoti po truputį, kaip gaminant risotto. - Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų.
Suberkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol suminkštės. Tada sudėkite česnaką ir smulkintą papriką, kepkite dar kelias minutes. - Pridėkite pomidorus.
Nulupkite ir smulkiai supjaustykite arba naudokite konservuotus. Troškinkite 5–7 min., kol masė šiek tiek sutirštės. - Suberkite ryžius.
Gerai išmaišykite, kad ryžiai apsiveltų daržovėmis ir aliejumi. Įberkite rūkytos paprikos, pagardinkite druska, pipirais. - Po truputį pilkite sultinį.
Užpilkite tiek, kad apsemtų ryžius. Nuo šiol nebe maišykite – paelijos skonis geriausias, kai dugne susidaro švelniai apskrudęs sluoksnis, vadinamas „socarrat“. - Kai ryžiai beveik išvirę (po ~15 min.), sudėkite jūros gėrybes.
Pirmiausia kalmarus, tada krevetes ir midijas. Uždėkite dangtį (arba uždenkite folija) ir troškinkite dar 5–7 minutes, kol viskas išvirs. - Baigiant – suberkite žirnelius, palikite kelias minutes pastovėti.
Prieš patiekiant, apibarstykite šviežiomis petražolėmis, apšlakstykite citrinos sultimis.
Patiekimas
Paelija tradiciškai patiekiama tiesiai iš keptuvės, kad kiekvienas galėtų pasimėgauti skirtingomis jos dalimis – nuo minkštų ryžių iki apskrudusio dugno. Šalia galima patiekti citrinos skiltelių, šviežios duonos ar baltosios sangrijos taurę.