Lašišos salotos
Lašišos salotos

Lašiša: 3 receptai, kurie tiks ne tik šeimos stalui, bet ir šventėms

Lašiša ne veltui vadinama žuvų karaliene: ji maistinga, nebrangi, skani, turi daug naudingų medžiagų. Taip pat – ją  visiškai nesudėtinga paruošti,  nesvarbu, ar eilinės darbo dienos vakare, ar šventiniam stalui. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, pirkėjai šią žuvį išties pamėgę: praėjusiais metais jos įsigijo daugiau nei 1 tūkst. tonų. Primindami, kad lašiša puikiai tinka ir kalėdinei vakarienei, „Maximos“ kulinarijos meistrai šią savaitę siūlo pasirepetuoti šventinį šios žuvies receptą ir pataria, kaip sumaniai panaudoti po vakarienės likusius lašišos likučius kitos dienos pietums. 

Šventinė lašiša su vyno, grietinėlės ir mocarelos padažu 

Pasigaminti šiam gardžiam patiekalui, kuris gali tapti ir Kalėdų stalo pažiba, reikės:

  • 150–200 g šviežios atlantinės lašišos filė su oda;
  • 2 v. š. šaukštų sviesto;
  • 4 skiltelių česnako;
  • 90 g saulėje džiovintų pomidorų;
  • 60 ml balto nealkoholinio vyno;
  • 240 ml riebios (30–36 proc.) grietinėlės;
  • 35 g mocarelos (taip pat tinka ir parmezanas);
  • druskos, pipirų ir paprikos miltelių (arba pasirinktų prieskonių mišinio);
  • petražolių papuošimui (jei norisi).

Gaminimas. Šviežios atlantinės lašišos filė pabarstykite druska, pipirais ir paprika arba savo mėgstamais prieskoniais. Apkepkite keptuvėje po 2–3 minutes iš abiejų pusių. Lašišą laikinai išimkite, o į keptuvę sudėkite sviestą, česnaką ir susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus. Išmaišykite, supilkite nealkoholinį vyną ir 2–3 minutes iš lėto maišydami pavirkite. Tada įmaišykite grietinėlę ir mocarelą. Maišydami virkite ant vidutinės ugnies 3–5 minutes, kol padažas sutirštės ir taps vientisas. 

Į keptuvę vėl sudėkite lašišos filė ir vidutinėje temperatūroje patroškinkite dar 5–7 minutes, priklausomai nuo filė storio. Vidinė lašišos temperatūra turėtų pasiekti apie 63 laipsnius. Jei norite, papuoškite petražolėmis. Patiekite su virtais ryžiais, makaronais ar šviežiomis daržovėmis.

Lašišos salotos 

Jei visko suvalgyti nepavyko,  „Maximos“ kulinarijos meistrai ragina likučių neišmesti, o sumaniai juos pritaikyti kitos dienos valgiui. Pavyzdžiui, iš likučių galite greitai ir paprastai pasigaminti lašišos salotas. Joms reikės:

  • likusių gabaliukų lašišos;
  • 2–3 v. š. natūralaus jogurto be priedų;
  • salotų lapų, pomidorų, agurkų;
  • citrinos sulčių;
  • alyvuogių (pagal skonį). 

Gaminimas. Lašišą sutrupinkite į smulkius gabalėlius, pridėkite natūralaus jogurto ir sumaišykite su salotų lapais, pjaustytais agurkais ir pomidorais. Jei mėgstate – pagardinkite citrinos sultimis ar alyvuogėmis. 

Lašišos ryžių dubenėlis 

Jei, pasak „Maximos“ kulinarijos meistrų, nesinori salotų, iš vakarykščių pietų ar vakarienės likučių galite išmėginti paruošti greitam ir pigiam valgiui lašišos ryžių dubenėlį. Jam  reikės:

  • likusių gabaliukų lašišos;
  • 100 g (vieno pakelio) ryžių;
  • 3–4 v. š. natūralaus jogurto be priedų (jei neliko padažo);
  • daržovių – agurko, pomidoro, avokado;
  • sojos (pagal skonį).

Gaminimas. Jei nuo vakarykščio patiekalo liko ir ryžių, juos tereikės pašildyti. Jei ne – išsivirti pakelį naujų. Ant išvirtų ar pašildytų ryžių sudėkite lašišą, apipilkite likusiu padažu ar keliais šaukštais jogurto, uždėkite pjaustytų daržovių (agurko, pomidoro, avokado). Jei mėgstate, galite užpilti šiek tiek sojos. Skanaus!