Šiandien parduotuvių lentynose gausu įvairiausių produktų: nuo spalvotų saldumynų iki patraukliai supakuotų pusfabrikačių. Vis dėlto, daugelis jų slepia ilgus ingredientų sąrašus, kuriuose dažnai dominuoja vadinamieji E priedai. Tai – maisto priedai, skirti pagerinti skonį, spalvą, kvapą ar pailginti galiojimą.
Nors ne visi „E“ yra kenksmingi (kai kurie net natūralūs, pvz., vitaminas C – E300), kai kurie jų siejami su alergijomis, virškinimo sutrikimais ar net ilgalaikėmis sveikatos problemomis. Svarbu žinoti, kurių priedų reikėtų vengti, ypač jei jie nuolat patenka į mūsų kasdienį racioną.
Pavojingiausi E priedai
1. E102 – tartrazinas
Geltonas maisto dažiklis, dažnai naudojamas saldumynuose, gazuotuose gėrimuose, užkandžiuose. Gali sukelti alergines reakcijas, odos bėrimus, astmos priepuolius. Taip pat siejamas su vaikų hiperaktyvumu.
2. E110 – saulėlydžio geltonasis
Kitas sintetinis dažiklis, randamas ledinukuose, desertuose, gėrimuose. Kai kuriose šalyse jis ribojamas dėl galimų alergijų ir poveikio nervų sistemai.
3. E122 – azorubinas
Raudonas dažiklis, naudojamas saldumynuose, desertuose, padažuose. Gali provokuoti odos paraudimus, alergijas, kai kuriems žmonėms – astmos simptomus.
4. E124 – ponceau 4R
Raudonos spalvos priedas, naudojamas konditerijoje, gėrimuose. Įtariamas kancerogeninis poveikis, todėl kai kuriose šalyse ribojamas arba draudžiamas.
5. E210–E219 – benzoatai
Tai konservantai, naudojami gėrimuose, padažuose, konditerijoje. Jie gali dirginti skrandį, sukelti alergijas, o kartu su vitaminu C gali sudaryti benzeną – medžiagą, siejamą su vėžio rizika.

6. E249–E252 – nitratai ir nitritai
Plačiai naudojami mėsos gaminiuose, kad išlaikytų rausvą spalvą ir prailgintų galiojimą. Tačiau organizme jie gali virsti kancerogeninėmis nitrozaminų junginiais. Nuolatinis vartojimas siejamas su skrandžio vėžio rizika.
7. E621 – natrio gliutamatas (MSG)
Skonio stipriklis, dažnai dedamas į užkandžius, greitą maistą, padažus. Nors nedideliais kiekiais laikomas saugiu, jautresni žmonės gali patirti vadinamąjį „kinų restorano sindromą“: galvos skausmus, pykinimą, širdies plakimą.
8. E951 – aspartamas
Dirbtinis saldiklis, dažnai naudojamas „dietiniuose“ produktuose, gaiviuosiuose gėrimuose, kramtomojoje gumoje. Mokslininkai vis dar diskutuoja dėl jo ilgalaikio poveikio, tačiau kai kuriems žmonėms gali sukelti galvos skausmus, nuovargį, nemigą.
9. E954 – sacharinas
Vienas seniausių dirbtinių saldiklių. Nors kai kuriose šalyse pripažįstamas saugiu, tyrimai rodo galimą ryšį su šlapimo pūslės vėžiu (ypač gyvūnų bandymuose).
10. E320 – butilhidroksianizolas (BHA) ir E321 – butilhidroksitoluenas (BHT)
Tai sintetiniai antioksidantai, naudojami riebaluotuose produktuose, kad jie ilgiau negestų. Įtariami kancerogeniniu poveikiu, gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą.
Kaip apsisaugoti nuo kenksmingų E priedų?
- Skaitykite etiketes. Kuo trumpesnis produktų ingredientų sąrašas, tuo geriau.
- Rinkitės kuo natūralesnį maistą. Šviežios daržovės, vaisiai, grūdai – tai, kas nereikalauja priedų.
- Venkite ryškių spalvų saldumynų ir gazuotų gėrimų. Juose dažnai gausu sintetinių dažiklių.
- Gaminkite namuose. Taip galėsite kontroliuoti, ką dedate į patiekalus.