NET 53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
salotų receptas
geriausia dieta svorio metimui

Besilaikančioms dietos – grūdėtos varškės salotos su riešutais

Džiovinti riešutai ir vaisiai yra patogūs užkandžiai, kuriuos paprasta įsimesti į kuprinę ar rankinę keliaujant, o sušilus orams – ir stovyklaujant. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šie produktai suteikia daug energijos organizmui, tad jie idealiai tinka saikingam vartojimui norint pasistiprinti fizinės veiklos metu. Taip pat prekybos tinklo „Rimi” komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad džiovinimo procesas prailgina vaisių ir riešutų galiojimo laiką, o tinkamai laikomi, jie gali būti vartojami nuo kelių mėnesių iki metų. 

Padeda sumažinti lėtinių ligų riziką

Nors riešutai dėl savo maistingumo ir kompaktiškumo paprastai vadinami studentų maistu, juos vertėtų į savo mitybą įtraukti ir įvairesnių amžiaus grupių žmonėms. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, juose gausu vienų svarbiausių maistinių medžiagų, kurios reikalingos įvairioms organizmo funkcijoms palaikyti.

„Paprastai riešutuose gausu sveikatai palankių nesočiųjų riebalų, įskaitant omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštis. Šios medžiagos naudingos širdies sveikatai ir gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį organizme. Be to, riešutuose gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą E, magnį, kalį ir cinką, kurie labai svarbūs įvairioms organizmo funkcijoms: imuninei sistemai, kaulų sveikatai ir energijos apykaitai. Taip pat didžiojoje dalyje riešutų yra antioksidantų, pavyzdžiui, flavonoidų ir polifenolių, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos ir gali sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką”, – riešutų naudas vardija gydytoja dietologė.

Sveikatai palankus energijos šaltinis

Džiovinimas išryškina vaisių skonį ir kartu pakeičia jų tekstūrą: kai kurios jų rūšys tampa tąsesnės tekstūros ir saldesnio skonio, pavyzdžiui, razinos, o kiti – traškesni, pavyzdžiui, džiovinti obuoliai. Dr. E. Gavelienė pažymi, kad kai kurie džiovinti vaisiai taip pat gali būti saikingai pasitelkiami maisto gamyboje kaip natūralūs saldikliai: tam tinka datulės, razinos bei figos. 

„Nors džiovintuose vaisiuose yra natūralių cukrų, pavyzdžiui, fruktozės ir gliukozės, kurie yra greitas energijos šaltinis, vis dėlto, šiuose maisto produktuose taip pat randama skaidulų, kurios padeda sulėtinti cukraus įsisavinimą į kraują ir neleidžia greitai pakilti jo kiekiui. Bendrai džiovintuose vaisiuose, kaip ir riešutuose, yra daug maistinių skaidulų, kurios palengvina virškinimą bei skatina sotumo jausmą.

Be to, paprastai juose gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą A, C, kalį ir geležį. Šios medžiagos padeda palaikyti bendrą sveikatą ir gerą savijautą, prisideda prie imuninės sistemos veiklos, regėjimo ir energijos gamybos”, – apie džiovintų vaisių savybes pasakoja gydytoja dietologė ir priduria, kad juose taip pat yra antioksidantų, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir mažina lėtinių ligų riziką: pavyzdžiui, džiovintuose abrikosuose gausu beta karotino, o razinose – resveratrolio.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad nors džiovinti vaisiai ir riešutai yra sveikatai palankūs produktai, dėl jų kaloringumo būtina kontroliuoti porcijas: paprastai užtenka nedidelės saujos riešutų ar džiovintų vaisių porcijos, o jų vartojimą svarbu subalansuoti su kitais maistinių medžiagų turinčiais maisto produktais, kurie yra sveikatai palankios ir įvairios mitybos dalis.

RECEPTAS

Grūdėtos varškės salotos su riešutais

Salotoms reikės:

180 g agurkų, supjaustytų;

180 g vyšninių pomidorų, perpjautų per pusę;

30 g raudonųjų svogūnų, susmulkintų;

240 g neriebaus varškės sūrio;

30 g graikinių riešutų, susmulkintų;

10 ml baltojo vyno acto;

Šlakelio alyvuogių aliejaus;

Šiek tiek šviežių prieskoninės žolelių (krapų arba petražolių);

Šiek tiek pipirų;

Šiek tiek druskos.

Gaminimo eiga:

  1. Sudėkite pomidorus, agurkus, riešutus ir svogūnus į vidutinio dydžio dubenį. Pabarstykite trupučiu druskos, įtrinkite pipirais ir sumaišykite.
  2. Į negilų dubenį sudėkite varškę , įpilkite acto ir išmaišykite. Ant viršaus suberkite daržoves.
  3. Viską išmaišykite, pabarstykite šviežiomis žolelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite pipirais ir druska.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai