NET 53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
dovana mamos dienos proga
pyrago receptas

Jaunystę saugančios uogos jau parduotuvių lentynose

Vietiniuose ūkiuose pagaliau sirpsta didžiausios ir bene kvapniausios uogos – pirmasis lietuviškų braškių derlius jau puikuojasi „Maximos“ parduotuvių lentynose. Ar žinojote, kad šioje, daugumos gyventojų pamėgtoje, uogoje vitamino C kur kas daugiau nei citrusiniuose vaisiuose?

Lietuviškos braškės

„Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Indrė Trusovė pažymi, kad ši uoga taip pat yra vitaminų šaltinis ir galingas antioksidantas bei dalinasi mėgstamais receptais, kuriais jau dabar galite paįvairinti prasidėjusią šviežio braškių derliaus puotą.

Dietistė Indrė Trusovė dalinasi, kad iš tiesų retas susimąsto apie vietiniuose ūkiuose augančių produktų vertes. „Vasaros simboliu įvardijamos braškės – turtingos ne tik gausia vitamino C doze, bet ir vitaminais B2, B5, B6, K. Jose yra magnio ir vario, padedančio įsisavinti geležį. Be to, braškės gali būti naudingos širdies sveikatai dėl jose esančių daugiau nei 25 skirtingų antocianinų. Visgi moksliniai tyrimai daugiausiai pabrėžia antioksidacinį braškių poveikį – jose net 4 kartus daugiau antioksidantų, nei daugelyje kitų vaisių. Tad, norintys kuo ilgiau išsaugoti jaunystę, būtinai turėtų įtraukti braškes į savo mitybos racioną“, – pasakoja dietistė.

Kad braškės pamėgtos ir vartojamos daugelio gyventojų, nėra jokių abejonių. Pasak „Maximos“ komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, braškės yra vienos laukiamiausių šviežių lietuviškų uogų parduotuvėse – įsibėgėjus jų sezonui, braškių pirkėjai nuperka nuo 45 iki 75 tonų per mėnesį.

„Įprastai tokiu laiku jau būname spėję pirkėjams numalšinti šių uogų ilgesį. O šiemet taip laukiamas šviežias lietuviškų braškių derlius kiek vėlavo dėl užsitęsusių permainingų pavasario orų. Vis tik džiaugiamės pranešdami, kad pirmojo derliaus kokybiškomis uogomis jau galima mėgautis/ Pažadame, kad artimiausiu metu asortimentas tik gausės – lietuviškų braškių sezoną užtikrinsime iki pat vasaros pabaigos“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.   

Kiek per dieną rekomenduojama suvalgyti braškių?

Dietistė I. Trusovė atkreipia dėmesį, kad braškėmis drąsiai gali mėgautis net ir tie, kurie nori optimizuoti savo kūno svorį. Mat 100 g braškių yra 2 g skaidulų, o angliavandenių – vos 7 g. Tačiau mitybos specialistė primena, kad vadovaujantis bendromis rekomendacijomis, suaugusiam žmogui nereikėtų valgyti daugiau nei 400 g uogų per dieną. Na, o vaikams jų skanauti galima dvigubai mažiau. Be to, svarbu šių uogų nepadauginti sergantiems gastritu, opalige bei turintiems alergijų.

„Beje, braškes geriausia suvalgyti šviežias, tą pačią dieną parsinešus iš parduotuvės – tuomet jos skaniausios ir sveikiausios. Norint išsaugoti uogas kitai dienai – šaldytuve jas geriau laikyti uždengtas sudrėkinta medžiagos skiaute. Arba popieriniu rankšluosčiu, o plauti geriausia jas prieš pat dedant į burną“, – kalba I. Trusovė ir dalijasi savo šeimos pamėgtais receptais su uogų karalienėmis – braškėmis.

Mano išsaugoti straipsniai