Namie pagaminti makaronai ir padažai – tai puiki galimybė mėgautis šviežiais ir autentiškais skoniais. Šis procesas leidžia kontroliuoti ingredientų kokybę ir suteikia kūrybinę erdvę eksperimentuoti su skirtingais skonių deriniais. Štai paprastas vadovas, kaip patiems pasigaminti makaronus ir padažus.
Gaminimo eiga
Norint pasigaminti naminius makaronus, jums reikės 300 g kvietinių miltų (geriausia naudoti aukščiausios rūšies arba manų kruopų miltus), 3 didelių kiaušinių, žiupsnelio druskos ir, jei norite, šaukštelio alyvuogių aliejaus. Pirmiausia, miltus suberkite į dubenį arba ant švaraus paviršiaus, suformuodami kauburėlį su įduba viduryje. Į įdubą įmuškite kiaušinius, įberkite žiupsnelį druskos ir, jei norite, įpilkite alyvuogių aliejaus. Šakute ar ranka atsargiai maišykite, įtraukdami miltus iš kraštų į centrą, kol susiformuos tešla. Minkykite ją apie 8–10 minučių, kol taps vientisa, lygi ir elastinga. Jei tešla per lipni, įberkite dar šiek tiek miltų. Paruoštą tešlą apvyniokite maistine plėvele ir leiskite pailsėti 30 minučių.
Iškočiokite tešlą iki norimo storio. Jei turite makaronų gaminimo mašinėlę, naudokite ją tolygiam plonam rezultatui pasiekti. Supjaustykite tešlą į norimą formą: spagečius, tagliatelle, fettuccine arba lakštus lazanijai. Virkite makaronus pasūdytame vandenyje 2–4 minutes, priklausomai nuo jų storio, kol jie taps „al dente“. Nusunkite ir patiekite su pasirinktu padažu.
Klasikinis pomidorų padažas – tai vienas paprasčiausių ir universaliausių pasirinkimų. Jam reikės 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3–4 smulkintų česnako skiltelių, vienos skardinės konservuotų pomidorų arba 4–5 šviežių pomidorų, arbatinio šaukštelio cukraus, druskos ir pipirų pagal skonį bei šviežio baziliko ar petražolių. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite česnaką, kol jis taps auksinės spalvos. Įpilkite smulkintus pomidorus, įberkite cukraus, druskos ir pipirų. Troškinkite ant silpnos ugnies apie 15–20 minučių, kol padažas sutirštės. Galiausiai įmaišykite šviežių žolelių ir patiekite su makaronais.
Nebijokite eksperimentuoti
Jei norite kremiško Alfredo padažo, jums reikės 50 g sviesto, 200 ml grietinėlės, 50 g tarkuoto parmezano sūrio, žiupsnelio druskos, maltų pipirų ir, jei norite, muskato riešuto. Puode ištirpinkite sviestą, įpilkite grietinėlę ir nuolat maišykite. Įberkite tarkuotą parmezaną ir maišykite, kol sūris visiškai ištirps. Pagardinkite druska, pipirais ir muskato riešutu. Troškinkite ant silpnos ugnies 5–7 minutes. Šis padažas puikiai dera su fettuccine ar tagliatelle makaronais.
Pesto padažas taip pat yra populiarus pasirinkimas. Jam reikės 50 g šviežio baziliko lapų, 30 g pušų riešutų (galima pakeisti graikiniais riešutais), 50 g parmezano sūrio, vienos česnako skiltelės, 50 ml alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir pipirų. Blenderiu sutrinkite baziliko lapus, riešutus, česnaką ir parmezaną. Palaipsniui pilkite alyvuogių aliejų, kol padažas taps kreminės konsistencijos. Pagardinkite druska ir pipirais. Šis padažas itin dera su spagečiais ar ravioli.
Eksperimentuokite su skirtingais ingredientais ir prieskoniais, kad sukurtumėte savo unikalius skonių derinius. Namie pagaminti makaronai ir padažai ne tik leis mėgautis ypatingu skoniu, bet ir suteiks progą smagiai praleisti laiką virtuvėje. Skanaus!