Atėjus pavasariui dažnai pajaučiame, kad mūsų organizme stinga įvairių vitaminų ir mikroelementų, jaučiamės nusilpę ir pavargę. Alfas Ivanauskas, „Virtuvės mitų griovėjų“ (VMG) lyderis, drauge su naujosios kartos maisto papildais “SmartHit IV”, siekia paskatinti visuomenę atšilus orams stiprinti organizmą. Kartu jie pristatė 5 sveikus, maistingus ir greitai paruošiamus pavyzdinių pusryčių receptus. Šie patiekalai puikiai pravers tiems, kurie nuolat skuba ir pritrūksta sveikos mitybos idėjų.
Įsibėgėjus pavasariui žaliuojančioje „Panama Food Garden“ oranžerijoje trečiadienį vyko pavyzdinių pusryčių pristatymas. Čia susirinko sveika mityba besirūpinantys žinomi žmonės. Kulinaro A. Ivanausko ruoštus pusryčius ragavo Viktorija Šaulytė, Dileta Meškaitė, Simona Burbaitė, Žygimantas Stakėnas, Kristina Pišniukaitė bei Anžela Adamovič su vyru Žygimantu. Renginio svečiai susipažino su maistingais pusryčių receptais, kuriuos 9 kulinarines knygas išleidęs A. Ivanauskas parengė remdamasis specialistų rekomendacijomis.
„Ne visi galime skirti daug laiko kas rytą gamintis maistingus ir gardžius pusryčius. Dažnas net nespėja ryte pavalgyti. Man pačiam pusryčiai yra svarbiausias dienos maistas, nesvarbu, laukia lengva ar sunki diena. Todėl nusprendėme palengvinti skubantiems žmonėms gyvenimą ir sukūrėme 5 greitus receptus, kad rytais galėtume organizmą pastiprinti reikiamais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis“, – pristatymo metu kalbėjo A. Ivanauskas, pats kiekvieną dieną pusryčiams skiriantis 30 minučių.
O štai ir pavyzdinių pusryčių receptai:
Grikių, porų ir brokolių rizotas su sūdyta [-[1]-]
Ingredientai
100 g poro
100 g grikių
200 g daržovių sultinio
100 g brokolio
50 g rikotos
20 g citrinos žievelės
100 g sūdytos lašišos
20 g česnako laiškų
druska, pipirai, šlakelis aliejaus
Gaminimas
Keptuvėje apkepkite kubeliais pjaustytą porą, sudėkite grikius, šiek tiek paskrudinkite ir supilkite daržovių sultinį. Sudėkite pjaustytą brokolį ir pagardinkite druska bei pipirais. Kai sultinys nugaruos ir ryžiai išvirs, sudėkite rikotą ir citrinos žievelę. Lėkštėje serviruokite su sūdyta lašiša ir puoškite česnako laiškais.
Kruopos yra vieni pagrindinių skaidulų šaltinių, o valgyti košę ryte tiesiog privalu. Skaidulos suteikia sotumo jausmą ir reguliuoją cukraus kiekį organizme. Vienas geriausių kruopų pasirinkimų – grikiai – juose randama daugiau geležies nei kitose kruopose, vitaminų B1, B2, baltymų – tai ypač aktualu vegetarams. Košė pagardinama lašiša, kurios maistinė vertė itin turtinga – joje randama baltymų, gerųjų riebalų ir omega-3 rūgščių. Brokoliai taip pat puikus skaidulų šaltinis, bet juose gausu vitaminų K ir C, kurie dalyvauja kraujodaros ir antioksidaciniuose procesuose.
Žalių žirnelių salotos su skrudinta jautiena
Ingredientai
200 g žalių žirnelių
100 g mėlynojo svogūno (pamarinuoto)
50 g acto
50 g cukraus
50 g vandens
100 g majonezo
1 g ciberžolės
10 g česnako
200 g jautienos
10 g žirnių daigų
druskos, pipirų
šlakelio aliejaus
Gaminimas
Žalius žirnelius nuplikykite verdančiu vandeniu. Mėlynąjį svogūną pamarinuokite su actu, cukrumi ir vandeniu. Majonezą sumaišykite su ciberžole ir traiškytu česnaku, pagardinkite druska ir pipirais. Jautieną apkepkite keptuvėje ir visų pusių, pagardinkite druska ir pipirais. Lėkštėje dėkite žalius žirnelius ir marinuotą svogūną. Uždėkite ciberžolės majonezo. Ant viršaus uždėkite keptą jautieną ir žirnių daigus.
Šis patiekalas – gausus baltymų, kurie yra mūsų organizmo statybinė medžiaga. Be to jautienoje galima rasti nemažai geležies, vitaminų A, C, K. Patiekalas pagardintas cirberžole, kuri padeda palaikyti mūsų organizmo imunitetą, išvengti širdies kraujagyslių ligų bei gerina kepenų veiklą. Ciberžolėje gausu mangano, kuris būtinas antioksidaciniuose procesuose.
Tuno „ceviche“ su avokadų salsa
Ingredientai
100 g mėlynojo svogūno
100 g avokado
50 g mango
50 g pasifloros
20 g žaliųjų citrinų sulčių
10 g imbiero
200 g šviežio tuno
druskos, pipirų, cukraus
šlakelio alyvuogių aliejaus
Gaminimas
Svogūną, avokadą ir mangą supjaustykite mažais kubeliais, išimkite iš pasifloros sėklas ir taip pat sudėkite. Ant viršaus užpilkite žaliųjų citrinų sulčių ir užtarkuokite imbiero. Įdėkite cukraus, pipirų ir druskos pagal skonį. Šviežią tuną supjaustykite plonomis skiltelėmis ir sumaišykite su avokadų ir pasiflorų salsa. Pagardinkite alyvuogių aliejumi.
Avokadai – nesočiųjų, taip vadinamų gerųjų, riebalų šaltinis. Į maisto racioną įtraukdami avokadus bei mangus, praturtinsite organizmą vitaminais A, E ir folatais. Tune esantys baltymai suteiks tvirtumo jūsų raumenims, o avokadai – sotumo jausmą. Tuo tarpu mangai, kuriuose gausu angliavandenių, kūną praturtins energija.
Jogurto kokteilis su špinatais ir šviežiomis braškėmis
Ingredientai
300 g jogurto
50 g špinatų
100 g braškių
50 g medaus
100 g bananų
Gaminimas
Į virtuvinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus ir sumalkite.
Šis kokteilis – kalcio ir vitamino K dozė visai dienai. Kalcis reikalingas mūsų skeleto formavimuisi, dantims, osteoporozės (kaulų retėjimo) profilaktikai. Tiek bananuose, tiek špinatuose gausu vitamino K, kuris dalyvauja kraujo krešėjimo procesuose. Braškės – ne tik cukraus, bet ir vitamino C šaltinis.
Mangų ir burokėlių ledai
Ingredientai
100 g pieno
50 g rudojo cukraus
100 g burokėlių sulčių
300 g mangų tyrės
100 g aviečių tyrės
200 g grietinėlės
Gaminimas
Pieną pakaitinkite su ruduoju cukrumi. Burokėlių sultis, mangų ir aviečių tyres sumaišykite kartu. Kai atvės, pieną sumaišykite su mangų ir burokėlių mase. Išplakite grietinėlę ir atsargiai sumaišykite su mangais ir burokėliais. Supilkite į indelį ir padėkite į šaldiklį.
Savo racione vartodami burokėlius, praturtinsite organizmą geležimi, kuri reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi. Tokiu būdu užkirsite kelią anemijai, Manguose rasite taip reikalingų vitaminų A, K ir C.