Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Kmynai

Kmynai: 20 įdomių faktų apie šį prieskonį, kuris naudojamas jau tūkstančius metų

Kmynai – tai vienas seniausių ir universaliausių prieskonių pasaulyje. Jie ne tik suteikia ypatingą skonį mūsų patiekalams, bet ir pasižymi gydomosiomis savybėmis. Ar žinojote, kad kmynai buvo naudojami dar senovės Egipte, o jų sėklos rastos net faraonų kapuose? Štai 20 įdomių faktų apie kmynus, kurie praturtins jūsų žinias!


1. Kmynai vartojami daugiau nei 5000 metų

Kmynai buvo naudojami jau senovės Egipte, Graikijoje ir Romoje. Jie buvo laikomi ne tik prieskoniu, bet ir vaistu.


2. Senovės egiptiečiai dėjo kmynus į faraonų kapus

Kmynų sėklos buvo rastos faraonų kapuose, nes tikėta, kad jos saugo nuo blogio ir palydi į pomirtinį pasaulį.


3. Kmynai – tai ne tas pats, kas juodieji kmynai

Dažnai painiojami paprastieji kmynai (Carum carvi) ir juodieji kmynai (Nigella sativa). Tai skirtingi augalai su skirtingomis savybėmis.


4. Gerina virškinimą

Kmynai skatina virškinimo fermentų veiklą, mažina pilvo pūtimą, padeda nuo spazmų ir pilvo skausmų.


5. Padeda mažinti pilvo pūtimą

Liaudies medicinoje kmynų arbata vartojama kaip priemonė nuo meteorizmo ir kūdikių dieglių.


6. Turi antibakterinių savybių

Kmynuose esančios medžiagos padeda kovoti su bakterijomis ir infekcijomis.


7. Stiprina imunitetą

Kmynai turi antioksidantų, kurie padeda stiprinti imunitetą ir apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų.


8. Palengvina kvėpavimo takų problemas

Kmynų nuoviras gali palengvinti kosulį, bronchitą ir kitus kvėpavimo takų negalavimus.


9. Kmynai skatina pieno gamybą

Krūtimi maitinančioms mamoms kmynų arbata gali padėti skatinti pieno gamybą.


10. Turi raminamąjį poveikį

Kmynai veikia raminančiai, todėl rekomenduojami žmonėms, kenčiantiems nuo nerimo ar nemigos.


11. Svarbūs liaudies medicinoje

Kmynų nuovirai ir užpilai buvo naudojami kaip priemonė nuo skrandžio, žarnyno sutrikimų, galvos skausmo.


12. Gerina apetitą

Kmynai skatina apetitą, todėl jie dažnai dedami į sunkiau virškinamus patiekalus.


13. Naudojami duonos kepime

Kmynai – vienas populiariausių prieskonių juodai duonai Lietuvoje ir kitose Europos šalyse.


14. Svarbūs alkoholinių gėrimų gamyboje

Kmynai naudojami ruošiant kai kuriuos tradicinius gėrimus, pavyzdžiui, kmynų degtinę arba likerius.


15. Tinka mėsos ir daržovių patiekalams

Kmynai puikiai dera su kiauliena, jautiena, bulvėmis, kopūstais ir pupelėmis.


16. Naudojami marinuojant kopūstus

Kmynai yra būtinas ingredientas ruošiant raugintus kopūstus, nes suteikia jiems ypatingą skonį ir palengvina virškinimą.


17. Kmynai padeda reguliuoti kraujospūdį

Kmynai turi kalio, kuris svarbus normaliai kraujospūdžio veiklai palaikyti.


18. Naudojami parfumerijoje

Kmynų eterinis aliejus naudojamas parfumerijoje ir aromaterapijoje dėl savo specifinio, šilto kvapo.


19. Tinka kaip natūrali priemonė nuo parazitų

Liaudies medicinoje kmynai vartojami kaip priemonė nuo žarnyno parazitų.


20. Sėklos – tai ne tik prieskonis, bet ir aliejaus šaltinis

Iš kmynų sėklų spaudžiamas aliejus, kuris naudojamas tiek kulinarijoje, tiek kosmetikoje.


Kaip vartoti kmynus kasdien?

🌿 Kmynų arbata: 1 arbatinį šaukštelį kmynų užpilkite 200 ml verdančio vandens, palikite 10 minučių, nukoškite ir gerkite po valgio.
🌿 Prieskonis: kmynus galite berti į sriubas, troškinius, duoną, salotas, mėsos ar žuvies patiekalus.
🌿 Su medumi: sumaišykite maltus kmynus su medumi – tai puikus vaistas nuo kosulio.

Mano išsaugoti straipsniai