Rugpjūtis ir rugsėjis – tikras pomidorų rojus Lietuvoje. Sultingi, saldūs, šviežiai nuskinti iš daržo arba nusipirkti turguje jie tiesiog tirpsta burnoje. Bet vien tik pomidorų salotos su agurkais jau pabodo? Tuomet pats metas atrasti naujų, gardžių ir paprastų receptų, kuriuos nesunku pasigaminti namuose.
1. Klasikinė pomidorų sriuba
Tiršta, šildanti ir kvapni sriuba – tikras rudens pradžios hitas. Pakepinkite svogūną, česnaką, sudėkite supjaustytus pomidorus, patroškinkite, sutrinkite trintuvu ir pagardinkite baziliku bei grietinėle. Puikiai tinka prie skrudintos duonos.

2. Šviežių pomidorų salsa
Puikus užkandis vakarėliui ar lengvas priedas prie mėsos. Smulkiai supjaustykite pomidorus, svogūną, įdėkite šviežios kalendros, česnako, šlakelį citrinos sulčių ir žiupsnį druskos. Gaivus, pikantiškas ir labai vasariškas skonis!
3. Kepti pomidorai su sūriu
Perpjaukite pomidorus per pusę, pabarstykite druska, pipirais, užberkite tarkuoto sūrio (puikiai tinka mocarela ar parmezanas) ir pašaukite į orkaitę. Vos 15 minučių – ir turėsite gardų garnyrą arba užkandį.
4. Pomidorų džemas
Taip, perskaitėte teisingai! Pomidorų džemas yra šiek tiek saldus, šiek tiek aitrus ir neįtikėtinai skanus su sūriu ar mėsos patiekalais. Viskas, ko reikia – pomidorų, cukraus, acto ir prieskonių (cinamono, imbiero).
5. Itališka bruschetta
Traški duona, aptrinta česnaku, užtepta smulkintų pomidorų, baziliko, alyvuogių aliejaus ir žiupsnio druskos. Tai užkandis, kuris iš pirmo kąsnio nukels tiesiai į saulėtąją Italiją.
6. Šakšuka – kiaušiniai pomidorų padaže
Populiarus Artimųjų Rytų patiekalas. Keptuvėje patroškinkite pomidorus su svogūnais, paprikomis, česnaku ir prieskoniais. Įmuškite kiaušinius ir uždenkite dangčiu, kol jie sutvirtės. Lengva, soti ir be galo skanu!
7. Pomidorų salotos su arbūzu ir feta
Netikėtas, bet nuostabus derinys: sultingi pomidorai, saldus arbūzas, sūri feta ir šviežia mėta. Paskaninkite alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu – gaiva garantuota!
8. Namų gamybos pomidorų padažas žiemai
Jei pomidorų derlius gausus, verta pasiruošti padažo atsargų. Sutrinkite pomidorus, pavirkite su svogūnais, česnaku, prieskoniais ir užkonservuokite stiklainiuose. Vėliau galėsite naudoti picoms, makaronams ar troškiniams.