Fish and chips / Shutterstock
Fish and chips / Shutterstock

Fish and chips – traški britiška klasika, kurią lengvai pasigaminsite namuose

Fish and chips – tai vienas žinomiausių Jungtinės Karalystės patiekalų, tapęs tikru komforto maisto simboliu visame pasaulyje. Auksiniai, traškūs tešloje keptos žuvies gabalėliai ir karštos bulvytės puikiai tinka tiek savaitgalio vakarienei, tiek jaukiam vakarui su šeima.

Kokią žuvį rinktis fish and chips?

Tradiciškai naudojama menkė arba juodadėmė menkė, tačiau namuose puikiai tiks ir:

  • jūros lydeka,
  • pollock,
  • tilapija.

Svarbiausia, kad žuvis būtų balta, tvirta ir be kaulų.

Ingredientai (4 porcijoms)

Žuviai:

  • 600 g baltos žuvies filė
  • 150 g kvietinių miltų
  • 50 g kukurūzų krakmolo
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 250 ml labai šalto gazuoto vandens arba alaus
  • druskos pagal skonį
  • aliejaus kepimui

Bulvytėms:

  • 800 g bulvių
  • aliejaus kepimui
  • druskos

Patiekimui:

  • citrinos skiltelės
  • tartaro arba česnakinis padažas
  • žirnelių piurė (nebūtina, bet autentiška)
Fish and chips / Shutterstock
Fish and chips / Shutterstock

Kaip paruošti fish and chips – žingsnis po žingsnio

Paruoškite bulvytes

Bulves nulupkite ir supjaustykite storomis lazdelėmis. Nuplaukite šaltu vandeniu, kad pasišalintų krakmolas, ir gerai nusausinkite. Kepkite aliejuje 160 °C temperatūroje apie 5–6 minutes – jos neturi apskrusti, tik suminkštėti. Išimkite ir atidėkite.

Paruoškite tešlą žuviai

Dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir druską. Po truputį pilkite labai šaltą gazuotą vandenį arba alų, kol gausite tirštą, bet lengvą tešlą.

Kepkite žuvį

Žuvies filė nusausinkite, lengvai pabarstykite miltais ir merkite į tešlą. Kepkite 180 °C temperatūros aliejuje apie 4–5 minutes, kol taps auksinės spalvos ir traški.

Antras bulvyčių kepimas

Padidinkite aliejaus temperatūrą iki 190 °C ir dar kartą kepkite bulvytes 2–3 minutes, kol taps traškios ir auksinės. Nusausinkite ir pasūdykite.

Kaip patiekti, kad būtų tikra britiška patirtis?

  • Patiekite žuvį ir bulvytes ant popieriaus arba medinėje lėkštėje
  • Apšlakstykite citrinos sultimis
  • Šalia patiekite tartaro padažą arba žirnelių piurę
  • Britiškai – be kečupo, bet su druska ir actu (nebūtina)

Kodėl verta pasigaminti fish and chips namuose?

✔ Žinote, ką valgote
✔ Galite rinktis kokybišką žuvį
✔ Mažiau riebalų nei greito maisto užkandinėse
✔ Tobulas patiekalas draugų vakarui