Rudenį obuoliai dažnai užpildo mūsų virtuvę, tačiau kartais nežinome, kaip panaudoti likusius vaisius. Jei obuoliai pradeda prarasti savo šviežumą, tai nereiškia, kad jie netinkami naudoti. Šiame straipsnyje dalinamės 5 paprastais ir kūrybingais receptais, kurie padės panaudoti likusius obuolius ir išvengti maisto švaistymo.
1. Obuolių pyragas
Klasikinis obuolių pyragas – tai vienas iš geriausių būdų panaudoti obuolius. Šis receptas yra paprastas ir reikalauja tik kelių ingredientų.
Ingredientai:
- 5–6 obuoliai (nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis)
- 1 puodelis miltų
- ½ puodelio cukraus
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 2 kiaušiniai
- 100 g sviesto (ištirpinto)
- 1 šaukštelis cinamono
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite miltus, cukrų ir kepimo miltelius.
- Įmaišykite kiaušinius ir ištirpintą sviestą, kad susidarytų tešla.
- Kepimo formą ištepkite sviestu ir į ją sudėkite obuolių riekeles.
- Užpilkite obuolius tešla ir pabarstykite cinamonu.
- Kepkite 180°C temperatūroje apie 40 minučių.
2. Obuolių čipsai
Traškūs ir saldūs obuolių čipsai – puikus užkandis, tinkantis tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Ingredientai:
- 4–5 obuoliai
- 1 šaukštelis cinamono
- 1 šaukštelis cukraus (nebūtina)
Gaminimo eiga:
- Obuolius supjaustykite plonomis riekelėmis.
- Sudėkite riekeles į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
- Pabarstykite cinamonu ir, jei norite, cukrumi.
- Kepkite 90°C temperatūroje apie 2 valandas, kol riekelės taps traškios.
3. Obuolių kompotas
Obuolių kompotas – tai paprastas ir greitas būdas paversti obuolius skaniu gėrimu.
Ingredientai:
- 6–8 obuoliai
- 1 litras vandens
- 2 šaukštai cukraus
- 1 cinamono lazdelė
- 2 gvazdikėliai
Gaminimo eiga:
- Obuolius nulupkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į puodą.
- Užpilkite vandeniu, pridėkite cukraus, cinamono ir gvazdikėlių.
- Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie 20 minučių.
- Kompotą atvėsinkite ir patiekite šiltą ar šaltą.
4. Obuolių ir avižų pusryčių košė
Šis sveikas ir maistingas pusryčių patiekalas padės panaudoti obuolius ir pradėti dieną energingai.
Ingredientai:
- 1 puodelis avižinių dribsnių
- 2 puodeliai pieno arba augalinio gėrimo
- 1 obuolys (sutarkuotas)
- 1 šaukštelis cinamono
- 1 šaukštelis medaus
Gaminimo eiga:
- Avižinius dribsnius išvirkite piene.
- Pridėkite tarkuotą obuolį ir cinamoną, gerai išmaišykite.
- Patiekite su šlakeliu medaus.
5. Obuolių uogienė
Obuolių uogienė – puikus būdas išsaugoti obuolius ir naudoti juos ilgesnį laiką.
Ingredientai:
- 1 kg obuolių (nulupkite ir supjaustykite kubeliais)
- 500 g cukraus
- 1 citrina (sultys)
- 1 šaukštelis cinamono
Gaminimo eiga:
- Sudėkite obuolius, cukrų ir citrinos sultis į puodą.
- Virkite ant mažos ugnies, kol obuoliai suminkštės.
- Pridėkite cinamoną ir maišykite, kol masė taps tiršta.
- Supilkite uogienę į sterilizuotus stiklainius.