Lietuviška virtuvė kupina paprastų, bet turtingo skonio receptų, kuriuose – ir prisiminimai iš vaikystės, ir natūralus, sotus maistas. Vienas iš tokių tikrų kaimo skanėstų – lašinukų užtepėlė su svogūnais, dažnai vadinama tiesiog „tepalu“, o šiandien – su šypsena praminta kaimo pesto.
Ši užtepėlė – tai tauki, kvapni ir nepaprastai soti duonos draugė, kuri puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek vaišėms su naminiais raugintais agurkais ar šaltu kefyru. Jei norite pagaminti ką nors tradicinio, bet netikėto – šis receptas kaip tik jums.
Kodėl tai – „kaimiškas pesto“?
Tradicinis itališkas pesto gaminamas iš alyvuogių aliejaus, česnako, baziliko, sūrio ir riešutų – viskas sumalama į vientisą masę. Lietuviška versija – tai rūkytų ar sūdytų lašinukų, svogūnų, česnako ir prieskonių mišinys, kuris taip pat tepamas ant duonos, ilgai laikosi ir pasižymi stipriu, sodriu skoniu.

Ingredientai močiutės užtepėlei (4 asmenims)
- 250 g rūkytų ar sūdytų lašinukų (be odelės)
- 1 nedidelis svogūnas
- 1–2 skiltelės česnako
- 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- Žiupsnelis kmynų (nebūtina, bet suteikia „senovišką“ poskonį)
- Truputis druskos (jei lašinukai nesūdyti)
- (Pasirinktinai) 1 šaukštas šviežių žolelių: petražolių, krapų ar net peletrūno
Gaminimo eiga
- Paruoškite lašinukus. Jei jie labai kieti ar su oda – ją nupjaukite. Supjaustykite lašinukus kubeliais.
- Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Jei norite švelnesnio skonio – apkepkite svogūną sausoje keptuvėje iki permatomumo. Jei norite stipresnio aromato – naudokite žalią.
- Viską sumalkite. Naudokite mėsmalę arba elektrinį trintuvą. Turite gauti vienalytę, tepamos konsistencijos masę.
- Pagardinkite. Įberkite pipirų, šiek tiek druskos, kmynų ir – jei naudojate – smulkintų žolelių.
- Suvartokite arba laikykite. Lašinukų užtepėlę galima iškart tepti ant duonos arba laikyti stiklainyje šaldytuve iki savaitės.
Kaip patiekti?
- Ant šviežios ruginės duonos su plutele – klasika.
- Su raugintais agurkais, marinuotais grybais ar svogūnais.
- Puikiai tinka kaip užkandis prie alaus ar kaimiškų vaišių stalo.
- Galima naudoti ir šiltuose sumuštiniuose – tepti ant duonos, dėti griežinėlį pomidoro ir pašauti į orkaitę 10 min.
Keli močiutės patarimai:
- Jei turite šaltai rūkytų lašinukų – jų skonis dar intensyvesnis, tad užtepėlė bus „aštresnė“.
- Norite švelnesnės versijos? Dalis lašinukų gali būti pakeista virtomis bulvėmis – konsistencija liks ta pati, bet skonis taps švelnesnis.
- Jei laikysite ilgiau – naudokite sterilų indą, užpilkite šiek tiek taukų viršuje, kad neliktų oro.