KONKURSAS!
Užtepėlė / Shutterstock
Užtepėlė / Shutterstock

Močiutės lašinukų užtepėlė su svogūnais – kaimo „pesto“ versija

Lietuviška virtuvė kupina paprastų, bet turtingo skonio receptų, kuriuose – ir prisiminimai iš vaikystės, ir natūralus, sotus maistas. Vienas iš tokių tikrų kaimo skanėstų – lašinukų užtepėlė su svogūnais, dažnai vadinama tiesiog „tepalu“, o šiandien – su šypsena praminta kaimo pesto.

Ši užtepėlė – tai tauki, kvapni ir nepaprastai soti duonos draugė, kuri puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek vaišėms su naminiais raugintais agurkais ar šaltu kefyru. Jei norite pagaminti ką nors tradicinio, bet netikėto – šis receptas kaip tik jums.


Kodėl tai – „kaimiškas pesto“?

Tradicinis itališkas pesto gaminamas iš alyvuogių aliejaus, česnako, baziliko, sūrio ir riešutų – viskas sumalama į vientisą masę. Lietuviška versija – tai rūkytų ar sūdytų lašinukų, svogūnų, česnako ir prieskonių mišinys, kuris taip pat tepamas ant duonos, ilgai laikosi ir pasižymi stipriu, sodriu skoniu.

Užtepėlė / Shutterstock
Užtepėlė / Shutterstock

Ingredientai močiutės užtepėlei (4 asmenims)

  • 250 g rūkytų ar sūdytų lašinukų (be odelės)
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 1–2 skiltelės česnako
  • 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • Žiupsnelis kmynų (nebūtina, bet suteikia „senovišką“ poskonį)
  • Truputis druskos (jei lašinukai nesūdyti)
  • (Pasirinktinai) 1 šaukštas šviežių žolelių: petražolių, krapų ar net peletrūno

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite lašinukus. Jei jie labai kieti ar su oda – ją nupjaukite. Supjaustykite lašinukus kubeliais.
  2. Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Jei norite švelnesnio skonio – apkepkite svogūną sausoje keptuvėje iki permatomumo. Jei norite stipresnio aromato – naudokite žalią.
  3. Viską sumalkite. Naudokite mėsmalę arba elektrinį trintuvą. Turite gauti vienalytę, tepamos konsistencijos masę.
  4. Pagardinkite. Įberkite pipirų, šiek tiek druskos, kmynų ir – jei naudojate – smulkintų žolelių.
  5. Suvartokite arba laikykite. Lašinukų užtepėlę galima iškart tepti ant duonos arba laikyti stiklainyje šaldytuve iki savaitės.

Kaip patiekti?

  • Ant šviežios ruginės duonos su plutele – klasika.
  • Su raugintais agurkais, marinuotais grybais ar svogūnais.
  • Puikiai tinka kaip užkandis prie alaus ar kaimiškų vaišių stalo.
  • Galima naudoti ir šiltuose sumuštiniuose – tepti ant duonos, dėti griežinėlį pomidoro ir pašauti į orkaitę 10 min.

Keli močiutės patarimai:

  • Jei turite šaltai rūkytų lašinukų – jų skonis dar intensyvesnis, tad užtepėlė bus „aštresnė“.
  • Norite švelnesnės versijos? Dalis lašinukų gali būti pakeista virtomis bulvėmis – konsistencija liks ta pati, bet skonis taps švelnesnis.
  • Jei laikysite ilgiau – naudokite sterilų indą, užpilkite šiek tiek taukų viršuje, kad neliktų oro.
Mano išsaugoti straipsniai