Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!!
Svogūnas
Svogūnas

Šiemet svogūnai ašaroti vers tik virtuvėje: džiugina ne tik derlius, bet ir ypač maža daržovių kaina

Svogūnų laukai šiemet žydi ypatinga derliaus gausa – lauko daržovė, kuri daugelį verčia ašaroti, tampa tikra virtuvės karaliene. Šių metų derlius – rekordinis, o už jo stovi ūkininkai, kurie ne tik puoselėja tradicijas, bet ir nuolat tobulina žinias, kad ant „Maximos“ pirkėjų stalų atsidurtų kokybiški, švieži svogūnai. Nors iš pažiūros svogūnas gali atrodyti paprastas, jo auginimas reikalauja dėmesio ir kantrybės, o šių daržovių svarba lietuvių virtuvėje – nepamainoma.

Kaip išsirinkti svogūnus ir juos laikyti

Tam, kad patiekalai būtų maksimaliai skanūs, o lupant svogūnus tektų braukti tik džiaugsmo ašaras,  S. Račkauskas pataria juos rinktis pagal auksinę, šiugždančią lukšto spalvą ir taisyklingą formą. Svogūnai neturėtų būti pažeisti, vandeningi ar tuo labiau pradėję pūti. 

„Svogūnus reikia laikyti vėsioje, sausoje ir gerai vėdinamoje vietoje, pavyzdžiui, sandėliuke ar rūsyje. Geriausia – tinkliniuose maišeliuose ar pintinėse, o ne plastikiniuose maišuose. Svarbu, kad svogūnai būtų atskirti nuo bulvių – tuomet jie ilgiau išliks švieži“, – pataria ūkininkas.

Nors pats S. Račkauskas juokauja, kad nėra didelis šeimininkas, jis prisipažįsta turintis vieną išskirtinį šeimos patiekalą – menkę, troškintą su svogūnais, grietinėle ir kaparėliais bei dalijasi šio patiekalo receptu.

Reikės:

  • 2–3 svogūnų;
  • 600 g menkės filė;
  • 2 v. š. sviesto;
  • 1 v. š. aliejaus;
  • 2 v. š. kaparėlių;
  • 250 ml grietinėlės (tiek, kad apsemtų menkę);
  • druskos, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Menkės filė supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus, sudėkite menkę ir apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol lengvai apskrus. Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą su šlakeliu aliejaus, suberkite supjaustytus svogūnus ir kepinkite, kol suminkštės ir lengvai karamelizuosis. 

Į troškintuvą sudėkite apkepintą menkę, svogūnus ir kaparėlius. Užpilkite grietinėle taip, kad apsemtų žuvį. Troškinkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 minučių (kepimo laikas priklauso nuo gabaliukų dydžio). Patiekite su mėgstamu garnyru – bulvėmis, ryžiais ar šviežiomis salotomis. Skanaus!

Ar patiko straipsnis?