1. Valgyk daug (ir atitinkamai paruoštų) vaisių bei daržovių
Saulės šviesa ir užterštas oras padeda nestabilioms laisvųjų radikalų molekulėms krėsti šunybes tavo odai, todėl šią vis labiau vagoja raukšlės, nusėja tamsios dėmelės. Tą nuožmų puolimą atremti padės kasdienė lėkštė, pilna antioksidantų gausių vaisių ir daržovių. Amerikos gydomosios mitybos specialistų teigimu, nuolat valgydamos daug vaisių ir daržovių galime net 54 proc. sumažinti odos vėžio riziką, svarbu tik tinkamai produktus paruošti. Štai, pavyzdžiui, pomidorus ir morkas reikia apdoroti karščiu naudojant tokius sveikus riebalus kaip alyvuogių aliejus, nes tada tampa veiksmingesni pomidoruose ir morkose esantys antioksidantai likopenas ir beta karotenas. Daržoves, kuriose gausu antioksidanto vitamino C (paprikos, brokoliai, lapiniai kopūstai), geriausia vartoti žalias arba vos pakepintas (kad neprarastų spalvos ir traškumo).
2. Pakankamai vartok baltymų
Įtraukusi į racioną kuo įvairiausių baltymų, aprūpinsi organizmą kolageno sintezę skatinančiomis aminorūgštimis. Nepakankamai baltymų vartojančių moterų oda gali tapti šiurkšti ir išblyškusi, nagai – susilpnėti ir imti lūžinėti, plaukai – išretėti. Rekomenduojama baltymų dienos norma – 46 gramai. Gausiausi baltymų šaltiniai – vištiena, žuvis, liesa jautiena ir kiaušiniai, o vegetarės gali jų gauti iš avinžirnių, lęšių ir sojų pupelių (beje, šie produktai naudingi ne tik vegetarams).
3. Raukšles lygink avietėmis
Šiose sultingose uogose yra elaginės rūgšties – galingo antioksidanto, kuris padeda gintis nuo vėžio ir apsaugoti odą nuo žalingo saulės poveikio. Užbarstyk šių uogų ant rytinės košės, graikinio jogurto arba valgyk vienas. Šios uogos – ne tik antioksidantų ir ląstelienos šaltinis, bet ir puiki išeitis, kai norisi ko nors saldaus.
4. Raudonį slopink lapiniais kopūstais
Veidas tiesiog liepsnoja? Tokios uždegiminės ligos kaip aknė ir rožinė įspėja apie skrandžio bėdas. Šiuo atveju galėtų padėti produktai, kuriuose yra prebiotikų (gerąsias žarnyno bakterijas maitinančios ląstelienos), – tokie kaip lapiniai kopūstai. Keisk jais aisbergo salotas, pasiruošusi vištienos, keptos ant grotelių, – ir valgysi pietus, idealiai subalansuotus tavo odai.
5. Pasirūpink skrandžiu
Mokslininkai jau daugelį metų diskutuoja apie galimą žarnyno bakterijų ir nutukimo, skrandžio ir žarnyno bėdų, net depresijos ryšį. Jų teigimu, blogosioms bakterijoms žarnyne užgožus gerąsias, paūmėja uždegiminiai procesai visame organizme, ne išimtis ir oda – ją gali apnikti aknė, rožinė ir raukšlės. Tad palaikyk reikiamą organizmo gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrą vartodama žarnynui palankių probiotikų. Tiksliai dar nenustatyta, ar daro odai teigiamą poveikį probiotikų maisto papildai, tad verčiau rinktis maistą su naudingosiomis žarnyno bakterijomis: valgyk paprasto jogurto su šviežiais vaisiais, miso sriubos, pabandyk arbatos grybo kombučos – fermentuoto arbatos gėrimo (jo skonis kur kas geresnis, negu gali atrodyti iš pavadinimo!). Ir pamėk pagaliau raugintus kopūstus! Tiesa, nepamiršk ir prebiotikų – nesuvirškinamų angliavandenių skaidulų, kuriomis minta probiotikai. Jų gausu šparaguose, lapiniuose kopūstuose ir špinatuose.
6. Mažiau vartok cukraus ir kitų rafinuotų angliavandenių
Turime omenyje ne vien saldumynus. Balti ryžiai, balta duona, ne kietagrūdžių kviečių makaronai, įvairūs gatavi užkandžiai padidina gliukozės kiekį kraujyje vos per 15 minučių nuo pirmojo kąsnio. Organizmas, atsakydamas į tai, dideliais kiekiais ima gaminti baltymą, sukeliantį riebalų išsiskyrimą ir uždegimą, provokuojantį egzemą, rožinę, aknės protrūkius. Jei gliukozės ypač padaugėja, gali sukietėti kolageninės skaidulos, o tai mažina odos elastingumą. Angliavandenių pusiausvyrą atkurti padės daug ląstelienos ir mažai cukraus turintys maisto produktai (vietoj baltųjų ryžių – rudieji, vietoj krekerių – saujelė riešutų, vietoj makaronų – pupelės). Tyrimų duomenimis, šitaip per 10 savaičių galima grąžinti į vėžes riebalų liaukų veiklą, numalšinti uždegimą ir aknės proveržius.
7. Rinkis žuvis su sveikais riebalais
Omeny turime omega-3 riebalų rūgštis, kurių gausu tokiose šaltųjų vandenų žuvyse kaip lašišos, tunai ir sardinės. Omega-3 riebalų rūgštis sudaro dvi veikliosios medžiagos – DHA ir EPA rūgštys. Jos lengvina net vidutinės ir sunkios aknės simptomus, švelnina odą, atgaivina jos spalvą ir mažina saulės žalos riziką. Nesi žuvų ir jūrų gėrybių mėgėja? Tiks ir žuvų taukų papildai, augalinės kilmės produktai, kuriuose yra omega-3 riebalų rūgščių, – tokie kaip linų sėmenys ir graikiniai riešutai. Iš tikrųjų odos būklę galima pagerinti vartojant maistą, kuriame yra bet kurios rūšies polinesočiųjų riebalų, tad ant grotelių keptą vištieną valgyk su pjaustytu avokadu, salotas pašlakstyk alyvuogių aliejumi, o ant šviežių vaisių mišinio užberk ispaninių šalavijų sėklų. Berk susmulkintų graikinių riešutų į salotas, įmaišyk į avižų košę ar tiesiog suvalgyk saujelę vienų – juose esančios maistingosios medžiagos taip pat neleis kilti spuogams ir padės išlaikyti odos jaunystę.
Ir tai yra naudinga!
Pakramsnok migdolų – juose yra cinko, padedančio greičiau gyti žaizdoms, malšinančio egzemą ir kitus odos bėrimus. Šio mineralo trūksta ir daugeliui akne sergančių žmonių.
Vartok pakankamai skysčių – taip pagerinsi bakterijų pusiausvyrą žarnyne ir padidinsi atsparumą odos uždegiminiams procesams.
Daug ląstelienos turintys produktai (pupelės, rudieji ryžiai) ir gerieji riebalai (avokadai) padės odai sušvytėti.
Šparaguose ir špinatuose gausu tam tikros ląstelienos, gerinančios ir žarnyno, ir odos būklę.
Oda nepraras jaunatviško spindesio, jei pamėgsi saldžiąsias raudonas paprikas su lašiša ir šparagais.