Alyvuogių aliejus – tai ne tik populiarus Viduržemio jūros dietos pagrindas, bet ir vienas vertingiausių natūralių riebalų pasaulyje. Nuo senovės laikų vertintas dėl savo gydomųjų savybių, šiandien alyvuogių aliejus laikomas neatsiejamu sveikos gyvensenos atributu.
1. Širdies ir kraujagyslių sveikatai
Alyvuogių aliejus, ypač extra virgin rūšies, yra kupinas mononesočiųjų riebalų, kurie:
- Mažina „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį,
- Didina „gerojo“ cholesterolio (HDL) lygį,
- Apsaugo širdį ir kraujagysles nuo aterosklerozės.
Be to, jame esantys polifenoliai (natūralūs antioksidantai) gerina kraujotaką ir mažina uždegiminius procesus organizme.
2. Smegenų veiklai ir atminčiai
Tyrimai rodo, kad reguliarus alyvuogių aliejaus vartojimas gali sumažinti Alzheimerio ligos ir kitų neurodegeneracinių sutrikimų riziką. Aliejuje esantys riebalai būtini tinkamam nervų sistemos darbui ir padeda palaikyti gerą nuotaiką.

3. Nauda odai ir plaukams
Alyvuogių aliejus turi vitamino E, antioksidantų ir natūralių riebalų rūgščių, kurios:
- Drėkina ir maitina sausą odą,
- Lėtina odos senėjimą,
- Ramina sudirgimus, atopinį dermatitą ar saulės nudegimus,
- Stiprina plaukų šaknis, suteikia žvilgesio.
Kaip naudoti?
💧 Tiesiogiai ant odos arba įmaišyti į natūralias kaukes.
💆 Plaukams – kaip šiltą aliejaus kompresą prieš plovimą.
4. Geresniam virškinimui
Alyvuogių aliejus švelniai stimuliuoja tulžies gamybą ir gerina virškinimą, padeda mažinti vidurių užkietėjimą bei palaiko sveiką žarnyną. Rytų šalyse iki šiol 1 šaukštas alyvuogių aliejaus ryte tuščiu skrandžiu laikomas detoksikacijos ritualu.
5. Kova su uždegimu ir stipresnis imunitetas
Dėl savo antioksidacinių savybių alyvuogių aliejus padeda mažinti uždegimus, kurie dažnai slypi lėtinių ligų – nuo artrito iki autoimuninių sutrikimų – šaknyse. Be to, jis stiprina imuninę sistemą, ypač žiemos metu.

Kaip pasirinkti kokybišką alyvuogių aliejų?
- Rinkitės “extra virgin” – pirmojo spaudimo, be cheminių apdorojimų.
- Butelis turi būti tamsaus stiklo – šviesa naikina naudingas medžiagas.
- Žiūrėkite galiojimo datą – kuo šviežesnis, tuo daugiau polifenolių.
- Ieškokite šalies kilmės žymėjimo, pavyzdžiui, Ispanijos, Italijos ar Graikijos.
Kaip vartoti?
- Gerti po 1 šaukštą per dieną (nevalgius arba su salotomis),
- Naudoti salotoms, troškiniams, užpilams,
- Nenaudoti kepimui aukštoje temperatūroje – verčiau naudoti šaltuoju būdu.