Lietuvoje maždaug kas trečias suaugęs žmogus susiduria su laktozės (arba pieno cukraus) netoleravimu. Šis sutrikimas, kurį lydi dažnas pilvo skausmas ir pūtimas, gali stipriai pabloginti gyvenimo kokybę. Kas sukelia laktozės netoleravimą ir kuo jis skiriasi nuo alergijos pienui, pasakoja Garliavos „InMedica” klinikos šeimos gydytoja Odeta Šepetienė.
„Laktozės netoleravimas yra būklė, kai suvartojus pieno ar pieno turinčių produktų dėl laktazės – laktozę skaidančio fermento – trūkumo pasireiškia virškinimo sutrikimo simptomai. Tuo metu alergiją karvės pienui sukelia stipri organizmo imuninė reakcija į piene esančius baltymus: kazeiną, beta laktoglubuliną, alfa laktalbuminą. Ji gali pasireikšti ne tik ūmiais virškinamojo trakto negalavimais, tačiau ir tokiais simptomais kaip odos niežulys, lūpų ir liežuvio tinimas, kosulys ar net anafilaksija”, – dalinasi šeimos gydytoja.
Ji priduria, kad laktozės netoleravimo simptomų pasireiškimas priklauso nuo didesnio suvartotų pieno produktų kiekio, o alerginę reakciją gali išprovokuoti ir labai mažas pieno baltymo kiekis maiste.
Sutrikimą nulemia genetika
Dažniausia laktozės nepakankamumo priežastis yra pirminis laktazės nepakankamumas, nulemtas genetiškai ir pasireiškiantis su amžiumi mažėjant fermento aktyvumui organizme. Rečiau pasitaikančios sutrikimo priežastys yra įgimtas laktazės nepakankamumas – retas autosominis recesyvinis sutrikimas, kuriam būdinga nuo kūdikystės pasireiškiantis viduriavimas, kalcio padidėjimas kraujyje ir nefrokalcinozė. Jo atsiradimą skatina genų mutacija, dėl kurios plonajame žarnyne nelieka fermento laktazės.
„Įgytas laktazės nepakankamumas dažnai yra neišnešiotumo pasekmė. Vaisiaus laktazės aktyvumas didėja vėlyvuoju nėštumo laikotarpiu, tad neišnešiotiems, 28–32 sav. gimusiems naujagimiams laktazės aktyvumas būna mažesnis. Antrinis laktazės nepakankamumas gali išsivystyti ir dėl infekcinio uždegimo ar autoimuninių sutrikimų pažeidus plonosios žarnos gleivinę”, – dalinasi O. Šepetienė.
Nemalonūs pojūčiai pilve
Dažniausi laktozės netoleravimo simptomai yra pilvo skausmas (aplink bambą ar apatinėje pilvo dalyje), pūtimas, gurgimas, pykinimas. Pavartojus pieno ar pieno (laktozės) turinčių maisto produktų, gali pasireikšti viduriavimas.
„Simptomų intensyvumas priklauso nuo laktozės kiekio, jos ir kitų maisto medžiagų santykio bei visceralinio hiperjautrumo, kai vidaus organai tampa labai jautrūs ir reaguoja į dirgiklius, kurie paprastai neturėtų sukelti jokios reakcijos. Svarbu paminėti, kad laktozės netoleravimas gali pasireikšti ir virškinamojo trakto sutrikimais, bet ir galvos skausmu, svaigimu ar dėmesio koncentracijos stoka “, – pasakoja O. Šepetienė.
Ji pratęsia, kad įtarti laktozės netoleravimą galima tada, kai minėti simptomai jaučiami suvartojus bent dvi pieno ar pieno produktų, tokių kaip ledai, jogurtas, varškė, porcijas per dieną. Laktozės netoleravimui patvirtinti gali būti atliekamas vandenilio kvėpavimo testas, retesniais atvejais – laktozės toleravimo testas.
Gydymas dieta
Atvejais, kai jaučiamas stiprus pilvo skausmas, pūtimas, gurgimas, pykinimas ir kartu pasireiškia kraujavimas iš žarnyno, viduriavimas ar staigus svorio kritimas, geriausia nieko nelaukus kreiptis į šeimos gydytoją. Tą pravartu daryti ir tiems, kurie susiduria su karščiavimu, gausiu prakaitavimu, šeimoje turi sergančių žarnyno onkologine liga ar uždegiminėmis žarnyno ligomis atvejų. Taip pat sulaukusiems 50 metų ir vyresniems.
„Antrinis laktozės netoleravimas įprastai praeina per keletą savaičių po persirgtos žarnyno infekcijos. Pacientams, kuriems nustatyta laktozės malabsorbcija ir pasireiškia laktozės netoleravimo simptomai, taikoma laktozės kiekį ribojanti dieta. Paprastai reikia suvartoti bent 10 gramų laktozės, kas yra lygu apie 190 g pieno, kad pasireikštų netoleravimo simptomai, todėl visiškai atsisakyti pieno produktų nėra būtina”, – aiškina Garliavos „InMedica” klinikos šeimos gydytoja O. Šepetienė.
Gydymą naudinga pradėti nuo griežtesnės dietos atsirenkant, koks pieno produktų kiekis nesukelia simptomų. Sumažinus jų kiekį racione, svarbu gauti vitamino D ir kalcio iš alternatyvių maisto produktų, tokių kaip pupelės, brokoliai, žalios lapinės daržovės ir kita. Jei organizmas visiškai neskaido laktozės, vaistinėse taip pat galima įsigyti tam tikslui skirtų preparatų. „Svarbu paminėti, kad asmenims, netoleruojantiems laktozės, nėra pagrindo vengti medikamentų, savo sudėtyje turinčių pieno cukraus, nes juose esantis kiekis yra per mažas, kad išprovokuotų simptomus”, – priduria šeimos gydytoja.