PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
Daržas po šalnų
Daržas / Shutterstock

Liepos pabaigos derlius: ką skubėti skinti, o ką dar palikti nokti?

Liepos pabaiga – vienas smagiausių laikotarpių kiekvieno daržininko ir sodininko kalendoriuje. Sodas ir daržas šiuo metu jau pilni sunokusių vaisių ir daržovių, tačiau svarbu žinoti, kada yra pats tinkamiausias metas skinti derlių. Kai kurios gėrybės turi būti surinktos nedelsiant, kad išvengtume pernokimo ar kenkėjų, o kitas geriau palikti dar kelioms savaitėms, kad jos pilnai subręstų.

Skubėkite skinti dabar:

1. Agurkai

Agurkai sunoksta greitai ir gali tapti kartūs ar peraugti, jei lieka ant stiebo per ilgai.
✔️ Skinkite juos kasdien ar kas antrą dieną, kai tik pasiekia reikiamą dydį.
❗ Peraugę agurkai ne tik neskoningi, bet ir lėtina naujų vaisių formavimąsi.

2. Cukinijos ir moliūgai (ankstyvieji)

Jaunos cukinijos yra skaniausios – jų minkštimas švelnus, o sėklos dar nesusiformavusios.
✔️ Geriausias ilgis – 15–20 cm.
🥒 Palikti per ilgai jos užauga iki milžiniško dydžio, bet praranda skonį.

3. Ankstyvieji burokėliai

Jei sėjote burokėlius gegužės pradžioje, dabar jie jau gali būti paruošti.
✔️ Geriausia skinti, kai šakniavaisiai siekia 5–7 cm skersmens – jie saldūs ir minkšti.
🌱 Nuskinti lapai puikiai tinka salotoms ar sriuboms.

4. Ankstyvosios bulvės

Jei jau pradėjo gelsti bulvių stiebai ir lapai, pats metas kasimui.
✔️ Ankstyvosios bulvės būna skanios, plona odele ir tinka greitam suvartojimui.
❗ Neatidėliokite – ilgesnis laikas dirvoje didina riziką pažeisti bulves.

nušalo bulvės
Bulvių laukas / Shutterstock

5. Salotos, špinatai, rukola

Šios lapinės daržovės labai greitai išauga ir greitai ima „eiti į žiedus“.
✔️ Skinkite palaipsniui, kad išsaugotumėte traškumą ir šviežumą.
💡 Patarimas: po derliaus nuėmimo galima pasėti naują partiją rugpjūčio pradžioje.

6. Avietės ir vyšnios

Jei dar neskinate – skubėkite.
✔️ Avietės greitai pernoksta ir tampa lengvu grobiu vapsvoms.
✔️ Vyšnios, ypač rūgščiosios, pradėjusios kristi nuo medžio, turi būti surinktos nedelsiant.


Dar palaukite – šios gėrybės dar bręsta

1. Pomidorai

Jei uogos dar žalsvos – geriau leiskite joms sunokti ant krūmo, nebent artėja liūtys ar ligos.
Skinkite tik tuomet, kai vaisiai visiškai parausta (arba pasiekia veislei būdingą spalvą).

Mazu pomidoru veisles
Pomidorai / Shutterstock

2. Paprikos

Paprikos ilgai bręsta, bet brandos verta palaukti – tuomet jos saldžios, sultingos.
Skinkite, kai odelė tampa ryški – raudona, geltona ar oranžinė.
Nesubrendę vaisiai – kartesni ir mažiau maistingi.

3. Morkos

Nors mažos morkytės skanios ir dabar, pilną saldumą jos įgauna rugpjūtį.
Jei nekyla būtinybė – palikite jas dar 2–3 savaites žemėje.

4. Kopūstai (vidurvasario ir vėlyvieji)

Vidurvasario kopūstai jau formuoja gūžes, bet neskubėkite – jie dar gali priaugti svorio.
Skinkite tik tuomet, kai gūžės tvirtos ir kietos.

5. Obuoliai ir kriaušės

Ankstyvosios veislės gali pradėti kristi jau rugpjūčio pradžioje, tačiau dauguma dar brandina vaisius.
Stebėkite – jei vaisiai lengvai atsiskiria nuo šakelės, tuomet metas skinti.

Mano išsaugoti straipsniai