Bulviniai kukuliai / Shutterstock
Bulviniai kukuliai / Shutterstock

Bulviniai kukuliai su spirgučiais – tikras kaimo komforto maistas

Kai norisi tikro, paprasto, bet širdį sušildančio patiekalo, dažnam į galvą ateina tradiciniai lietuviški valgiai. Vienas tokių – bulviniai kukuliai su spirgučiais, dar vadinami vienu iš kaimo virtuvės simbolių. Tai sotus, gardus ir nepaprastai jaukų jausmą suteikiantis maistas, kurį daugelis prisimena iš vaikystės.

Bulvinių kukulių istorija

Bulviniai patiekalai Lietuvoje visada buvo svarbūs – bulvės nuo seno laikomos viena pagrindinių daržovių, iš kurios kaimo šeimininkės gamino šimtus variacijų. Kukuliai su spirgučiais išsiskyrė tuo, kad buvo ruošiami paprastai, naudojant tik kelis ingredientus, tačiau jie užtikrindavo sotumą ir malonų skonį po sunkių darbų laukuose.

Bulvių
Bulvių lupenos / Shutterstock

Pagrindiniai ingredientai

Bulviniams kukuliams reikės:

  • žalių bulvių,
  • kiaušinio,
  • miltų,
  • druskos ir pipirų,
  • spirgučių (dažniausiai kepintų su svogūnais).

Šis receptas yra itin paprastas, tačiau kiekviena šeimininkė jį pagardindavo savaip – vienos įmaišydavo šiek tiek lašinių tešlai, kitos – užpildydavo kukulius mėsos įdaru.

Kaip pasigaminti bulvinius kukulius su spirgučiais?

  1. Bulvių paruošimas.
    Nulupkite ir sutarkuokite bulves. Nuspauskite skystį, o nusistovėjusį krakmolą vėl įmaišykite į masę.
  2. Tešlos formavimas.
    Į tarkuotas bulves įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, šiek tiek pipirų ir miltų – tiek, kad tešla būtų lipni, bet formuojama.
  3. Kukulių formavimas ir virimas.
    Suformuokite nedidelius kukulius ir dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite apie 10–15 minučių, kol iškils į paviršių.
  4. Spirgučių paruošimas.
    Smulkiai supjaustykite lašinius ar šoninę, pakepinkite keptuvėje, kol išsiskirs riebalai. Įmaišykite svogūnų, kepkite, kol šie taps auksiniai.
  5. Patiekimas.
    Išvirtus kukulius išgriebkite, apliekite spirgučiais ir patiekite dar karštus.

Variacijos ir patarimai

  • Norint kukulius padaryti dar sotesnius, į vidų galima įdėti maltos mėsos įdaro.
  • Spirgučius galima pagardinti grietine – tai suteiks patiekalui švelnumo.
  • Jei norite lengvesnio varianto, spirgučius galima pakeisti svieste keptais svogūnais.