KONKURSAS!
grybai
Baravykai / Shutterstock

Grybų sezonas: močiutės raugintų baravykų receptas su kmynais

Ruduo Lietuvoje neįsivaizduojamas be krepšio grybų. Baravykai – tikras miško karalius, vertinamas dėl savo aromato, skonio ir maistinės vertės. Tačiau ne visus grybus norisi kepti ar džiovinti – senovėje šeimininkės puikiai mokėjo juos rauginti. Vienas iš tradicinių receptųrauginti baravykai su kmynais, kuriais žiemą gardindavo bulves, mėsą ar net paprastą juodos duonos riekę.


Kodėl verta rauginti baravykus?

  • Natūralus konservavimas – be acto, cukraus ar cheminių priedų.
  • Probiotikai – kaip ir rauginti kopūstai, jie gerina virškinimą.
  • Unikalus skonis – švelniai rūgštūs, traškūs, su subtiliu kmynų aromatu.
  • Ilgas laikymas – tinkamai paruošti baravykai gali stovėti vėsioje vietoje kelis mėnesius.

Receptas: rauginti baravykai su kmynais

Reikės:

  • 2 kg jaunų, tvirtų baravykų,
  • 2 šaukštų rupios druskos,
  • 1 šaukšto kmynų,
  • kelių krapų stiebelių ar skėčių,
  • 3–4 česnako skiltelių,
  • 1–2 serbentų ar vyšnių lapų (nebūtina, bet suteikia traškumo).
grybai
Baravykai / Shutterstock

Gaminimas:

  1. Paruoškite grybus. Baravykus kruopščiai nuvalykite, nuplaukite ir trumpai apvirkite pasūdytame vandenyje (apie 10 min.). Nusunkite, atvėsinkite.
  2. Pasiruoškite indą. Geriausiai tinka molinis ar stiklinis indas. Dugną išklokite krapų stiebais ar lapeliais.
  3. Dėkite sluoksniais. Baravykus sudėkite sluoksniais, kiekvieną pabarstydami druska, kmynais, česnaku.
  4. Prispauskite. Ant viršaus uždėkite švarų lėkštelę ir paslėkite svoriu (pvz., stiklainiu su vandeniu).
  5. Laikykite šiltai. 2–3 dienas palikite kambario temperatūroje, kol prasidės fermentacija (pasimatys burbuliukai).
  6. Perneškite į vėsią vietą. Toliau laikykite rūsyje arba šaldytuve. Po 2–3 savaičių baravykai jau bus paruošti valgyti.

Kaip valgyti raugintus baravykus?

  • Su virtomis bulvėmis ir grietine – klasika, kurią prisimins daugelis.
  • Kaip užkandį ant šventinio stalo – ypač tinka šalia silkės ar mėsos patiekalų.
  • Į mišraines – suteikia ypatingo rūgštumo ir aromato.
  • Ant juodos duonos riekės su svogūnu – paprasta, bet nepaprastai gardu.
Mano išsaugoti straipsniai