PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
cholesterolio mažinimas
ką galima ir ko negalima valgyt sergant cukralige?

6 kasdieniai maisto produktai, kurie netikėtai kelia cholesterolio lygį: daugelis jų atrodo nekalti

Aukštas cholesterolio kiekis kraujyje – tyli, bet pavojinga problema, galinti ilgainiui sukelti širdies ir kraujagyslių ligas. Dažniausiai kaltiname riebią mėsą, greitą maistą ar perdirbtus užkandžius. Tačiau ar žinojote, kad kai kurie iš pirmo žvilgsnio visai nekalti ar net sveiki produktai taip pat gali ženkliai didinti „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį?

Pateikiame 6 dažnai vartojamus maisto produktus, kurie gali neigiamai paveikti širdies sveikatą – ir patarimus, kuo juos pakeisti.


1. Kava su augaliniu grietinėlės pakaitalu

Daugelis renkasi kavą su grietinėlės milteliais ar augaliniais pakaitalais, manydami, kad tai sveikiau nei riebi grietinėlė. Tačiau šie pakaitalai dažnai turi daug hidrintų riebalų, kurie yra vieni pagrindinių cholesterolio didinimo šaltinių.

Ką rinktis vietoj to: paprastas pienas, augalinės kilmės pienas be pridėtinio cukraus ir transriebalų (avižų, migdolų, sojų).

kava
Kava

2. Sūriai – ypač kietieji ir pelėsiniai

Nors sūris – kalcio šaltinis, daugelis kietųjų sūrių (pvz., parmezanas, čederis) turi didelį sočiųjų riebalų kiekį, kurie prisideda prie MTL cholesterolio augimo.

Ką rinktis vietoj to: liesesni, švieži sūriai – varškė, mocarela arba nedideliais kiekiais kietieji sūriai su mažesniu riebumu.


3. Kepiniai su margarinu ir palmių aliejumi

Bandelės, sausainiai, pyragaičiai iš parduotuvių lentynų dažnai gaminami su pramoniniais riebalais, tokiais kaip margarinas, palmių ar kokosų aliejus. Jie gali stipriai kelti cholesterolio lygį, net jei skonis – puikus.

Ką rinktis vietoj to: namuose kepti kepiniai iš avižinių miltų, alyvuogių aliejaus ar kokosų aliejaus be hidrintų priedų.


4. Kokosų produktai – aliejus ir pienas

Pastaruoju metu kokosų produktai išpopuliarėjo kaip „sveikas pasirinkimas“, tačiau kokosų aliejus ir pienas yra itin riebūs, turintys daug sočiųjų riebalų, kurie ne visiems yra tinkami.

Ką rinktis vietoj to: alyvuogių ar avokadų aliejus, o sriuboms ir troškiniams – nesaldintas migdolų arba avižų pienas.


5. Per daug kiaušinių trynių

Kiaušiniai turi daug maistinių medžiagų, tačiau tryniuose yra nemažai cholesterolio. Nors naujausi tyrimai rodo, kad vidutinis kiaušinių vartojimas sveikam žmogui nėra pavojingas, per didelis kiekis gali turėti įtakos cholesterolio lygiui, ypač jei jau turite rizikos veiksnių.

Ką rinktis vietoj to: ribokite kiaušinių trynių skaičių (pvz., vienas trynys ir keli baltymai), derinkite su daržovėmis ir sveikais riebalais.


6. Perdirbti augaliniai aliejai (pvz., saulėgrąžų ar rapsų)

Nors atrodo, kad tai „gerieji“ aliejai, dažnai perdirbimo metu jie praranda naudingas savybes, o jų vartojimas dideliais kiekiais gali skatinti uždegiminius procesus, susijusius su cholesterolio pusiausvyros sutrikimais.

Ką rinktis vietoj to: pirmo spaudimo alyvuogių aliejus, linų sėmenų aliejus – naudoti saikingai ir neperkaitinti.

Mano išsaugoti straipsniai