Kraujagyslių valymas / Shutterstock
Kraujagyslių valymas / Shutterstock

Produktai, kurie stiprina širdį ir kraujagysles: ką verta įtraukti į kasdienį racioną

Sveika širdis – tai ilgesnis gyvenimas, daugiau energijos ir gera savijauta. Nors sportas ir poilsis yra svarbūs, didžiausią įtaką širdies sveikatai turi mityba. Kai kurie produktai ne tik suteikia organizmui reikalingų medžiagų, bet ir padeda mažinti cholesterolį, gerina kraujotaką bei stiprina kraujagyslių sieneles. Štai ką verta dažniau dėti į savo lėkštę.

1. Riebios žuvys – Omega-3 galia širdžiai

Lašiša, skumbrė, silkė ar sardinė – tikras maistas širdžiai. Šiose žuvyse gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina blogojo cholesterolio (LDL) kiekį, gerina kraujagyslių elastingumą ir mažina širdies ritmo sutrikimų riziką. Rekomenduojama valgyti bent 2 kartus per savaitę.

Sumuštinis su lašiša
Sumuštinis su lašiša

2. Avokadai – gerieji riebalai kasdienai

Avokaduose yra mononesočiųjų riebalų, kurie padeda išlaikyti gerą cholesterolio balansą. Be to, šis vaisius turtingas kalio, kuris reguliuoja kraujospūdį ir padeda širdžiai dirbti tolygiau.

Avokadų padažas
Avokadų padažas

3. Avižos ir viso grūdo produktai – natūralus būdas mažinti cholesterolį

Avižų košė, pilno grūdo duona ar rudieji ryžiai aprūpina organizmą tirpiomis skaidulomis, kurios padeda pašalinti blogąjį cholesterolį iš kraujo. Reguliarus vartojimas padeda sumažinti širdies ligų riziką net iki 20 %.

4. Žalios daržovės – vitaminų bomba širdžiai

Brokoliai, špinatai, kopūstai ir lapiniai burokėliai – puikus antioksidantų, kalio, magnio ir vitamino K šaltinis. Šios medžiagos palaiko kraujagyslių tonusą ir apsaugo nuo aterosklerozės.

Brokolių sriuba / Shutterstock
Brokolių sriuba / Shutterstock

5. Uogos – saldus būdas stiprinti kraujagysles

Mėlynės, avietės, braškės ir spanguolės turi daug flavonoidų – medžiagų, stiprinančių kraujagyslių sieneles ir gerinančių kraujotaką. Jos padeda mažinti uždegiminius procesus ir oksidacinį stresą.

6. Alyvuogių aliejus – širdies draugas iš Viduržemio jūros

Alyvuogių aliejuje gausu antioksidantų ir sveikų riebalų, kurie saugo kraujagysles nuo uždegimų ir aterosklerozės. Geriausia vartoti šalto spaudimo aliejų – užpilui ant salotų ar daržovių.

Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus

7. Česnakai – natūralus kraujospūdžio mažintojas

Česnakas ne tik suteikia maistui skonio, bet ir turi stiprų poveikį širdžiai. Jame esantis alicinas plečia kraujagysles, gerina kraujotaką ir gali padėti mažinti kraujospūdį.

8. Juodasis šokoladas – malonumas su nauda

Kokybiškas šokoladas (su ne mažiau kaip 70 % kakavos) turi flavonoidų, kurie gerina kraujagyslių elastingumą ir mažina kraujo krešėjimo riziką. Tiesa, pakanka vos kelių gabalėlių per dieną.

9. Ankštiniai produktai – augalinės baltymų ir skaidulų jėga

Pupelės, lęšiai, avinžirniai – tai puikus šaltinis baltymų be sočiųjų riebalų. Jie padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažina blogojo cholesterolio lygį.

10. Citrusai – vitaminų C sprogimas kraujagyslėms

Apelsinai, greipfrutai ir citrinos aprūpina organizmą vitaminu C, kuris stiprina kraujagyslių sieneles ir saugo nuo oksidacinio streso.