Sodas ir daržas – tai ne tik malonus hobis, bet ir pastovus darbas saugant augalus nuo kenkėjų. Amarai, šliužai, tripsai, voratinklinės erkės ir kiti nenaudėliai vasarą suaktyvėja, grasindami tiek gėlėms, tiek daržovėms. Tačiau vis dažniau sodininkai atsigręžia į natūralias priemones, kurios saugo augalus be chemijos.
daržas
atsitiktinis
Kai sodą ar daržą užpuola amarai, daugelis griebiasi purškalų, chemijos ir kitų „greitų“ sprendimų. Tačiau gamta jau seniai turi savo metodą, kaip su šiais kenkėjais susidoroti – tereikia pažinti naudingus vabzdžius, ypač boružes, kurios minta amarais ir kitais minkštakūniais kenkėjais.
Atėjus rudeniui, kiekvienas, turintis kiemą ar sodą, susiduria su įvairiais lauko darbais: vejos pjovimu, nukritusių lapų grėbimu, augalų genėjimu, dirvos aeravimu ir tręšimu.
Skruzdėlės – tai vienos atkakliausių ir labiausiai prisitaikančių vabzdžių. Nors nedidelė jų kolonija gali pasirodyti visai nepavojinga, tačiau išplitusios skruzdėlės darže neretai tampa tikru galvos skausmu.
Nors vasara po truputį ritasi į pabaigą, daržo sezonas tikrai dar nesibaigia. Rugpjūtis – tai puikus metas antrajai sėjai, ypač jei turite laisvų lysvių po nuimtų agurkų, salotų ar ankstyvų bulvių derliaus.
Vasarą, kai daržai ir gėlynai sužydi visa jėga, kartu su derliumi pasirodo ir nepageidauti svečiai – kenkėjai. Nuo amarų iki baltasparnių, nuo tripsų iki šliužų – vabzdžių karalystė randa būdų patekti į mūsų daržo turtus.
Mulčiavimas rudenį – paprastas, bet itin naudingas darbas, kuris padeda daržui ir sodui pasiruošti žiemai.
Liepos pabaiga – vienas smagiausių laikotarpių kiekvieno daržininko ir sodininko kalendoriuje. Sodas ir daržas šiuo metu jau pilni sunokusių vaisių ir daržovių, tačiau svarbu žinoti, kada yra pats tinkamiausias metas skinti derlių. Kai kurios gėrybės turi būti surinktos nedelsiant, kad išvengtume pernokimo ar kenkėjų, o kitas geriau palikti dar kelioms savaitėms, kad jos pilnai subręstų.
Derlingas dirvožemis – tai kiekvieno daržo ar sodo sėkmės pagrindas. Tačiau net ir pati geriausia žemė laikui bėgant nuskursta, iš jos išsiplauna maisto medžiagos, ji praranda purumą.
Rudens pradžioje daugelis sodininkų ir namų šeimininkų skuba sugrėbti nukritusius lapus ir kuo greičiau juos išmesti.
Burokėliai – viena iš labiausiai vertinamų lietuviškų daržovių, užauginama kone kiekviename darže. Tačiau pastaraisiais metais vis dažniau kalbama apie burokėlių sultis – natūralų gėrimą, kuris turi išskirtinį poveikį sveikatai. Jos ne tik stiprina organizmą, bet ir suteikia energijos, gerina kraujotaką bei gali būti puiki pagalba sergant ar atsigaunant po ligų.
Daugiau jokio turinio













