Pirmosios vasaros dienos – jau visai ant nosies, ir jos daugelis neįsivaizduoja be ledų. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ledų populiarumas kasmet tik auga – todėl šis sezonas įsibėgėja su nuolaidomis ir praplėstu asortimentu. Tai puikus skanėstas ir atgaiva, tačiau ne tik – ledus visai paprastai ir nebrangiai galima paversti ir įspūdingu desertu.
Patiekite įdomiau ir pagardinkite
„Iki“ konditeris Thierry Lauvray pasakoja, kad šeimą, draugus ar tiesiog save palepinti galima ne tik skanesne porcija, bet ir įdomiau patiekus pačius paprasčiausius ledus už draugišką kainą. Derindami juos su šviežiais vaisiais, riešutais, šokoladu, netgi kepiniais, galite sukurti naujus desertus, kurie nepaliks abejingų.
„Ledai su obuolių pyragu – nepakeičiama klasika, kuri niekada neišeis iš mados. Tačiau šylant orams ne visada norisi šilto pyrago, tad padarykite gudriau – visą tortą paruoškite iš ledų. Torto formą išklokite plėvele, ant dugno sudėkite šiek tiek atšilusius ledus, išlyginkite ir padėkite į šaldiklį. Tuomet paruoškite pagrindą iš sausainių ar biskvito, jį uždėkite ant ledų sluoksnio ir grąžinkite į šaldiklį sustingimui. Jeigu norite, galite daryti ir daugiau sluoksnių, įdėti mėgstamos uogienės ar kitų priedų. Galiausiai, papuoškite tortą plakta grietinėle, šokoladu ar vaisiais. Net ir daugelio skaniausiu desertu vadinamą tiramisu galima sukurti iš ledų“, – kviečia Th. Lauvray.
Ledai, patiekti vafliniuose indeliuose, taip pat atrodys labai gražiai. Žinoma, juos tuomet reikia valgyti gana greitai, kad vafliai nepradėtų permirkti. Tačiau yra būdų, kaip šį procesą sulėtinti, sako Th. Lauvray. Pavyzdžiui, prieš dėdami ledus į vaflinį dubenėlį, tiesiog patepkite jo vidų ištirpintu šokoladu ir palikite sustingti. Taip pat galite pusvalandžiui įdėti vaflius į šaldiklį, prieš užpildydami juos ledais.
Naudodami ledus, taip pat galima paruošti naminės šaltos kavos, pavyzdžiui, itališką „affogato“, graikišką „frappe“, o gal – amerikietišką kokteilį. Bet tai dar ne viskas – galima ruošti ledų „sumuštinius“ su sausainiais arba kruasanais ir net… juos kepti!
„Kepti ledai – tai originalus desertas, kuris populiariausias Kinijoje ir Meksikoje. Šalti ledai apgaubiami traškia plutele ir iškepami – kontrastas būna tikra dovana pojūčiams. Toks desertas puikiai tiks ir neįpareigojantiems namų vakarėliams, ir elegantiškos šventėms. O jeigu nenorite jų kepti aliejuje – yra ir mažiau kaloringas variantas, kuris bus lygiai taip pat skanus“, – pasakoja „Iki“ konditeris.
Ledų „tiramisu“
Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 1 l vanilinių arba kito skonio ledų, 200 ml kavos, 100 ml amareto likerio, 200 g biskvitinių sausainių („Damų pirštelių“), 2 šaukštų kakavos.
Gaminame:
- Torto formą ar kitą indą išklokite kepimo popieriumi. Sumaišykite atvėsintą kavą su amareto likeriu.
- Į kavą pamerkite sausainius ir jais išklokite torto formos dugną. Ant sausainių užtepkite ledų sluoksnį. Pabarstykite kakava ir užtepkite dar vieną ledų sluoksnį. Tuomet vėl sudėkite sluoksnį kavoje mirkytų sausainių ir vėl pabarstykite kakava.
- Padėkite desertą į šaldiklį bent 2 valandoms, geriausia – per naktį.
Ledais įdaryti kruasanai
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 4 kaušelių mėgstamų ledų, 4 kruasanų, 8 vnt. šviežių braškių, 4 šaukštų šokoladinio kremo, 40 g pistacijų ar kitų riešutų.
Gaminame:
- Kruasanus suplokite, iškočiokite ir apkepkite iš abiejų pusių karštoje sausoje keptuvėje, kol lengvai paruduos. Smulkiai sukapokite pistacijas ir supjaustykite braškes griežinėliais.
- Vieną iš keptų kruasanų patepkite šokoladiniu kremu ir apibarstykite pistacijomis. Tada ant jo išdėliokite braškių griežinėlius ir ledų kaušelį. Sumuštinį uždenkite antruoju kruasanu.

Braškinis ledų kokteilis
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 700 ml vanilinių arba braškinių ledų (arba galite dėti ir tokių, ir tokių), 1 stiklinės šviežių braškių, 1 stiklinės pieno arba augalinio gėrimo, šviežių mėtų.
Gaminame:
- Kelias braškes atidėkite. Likusias uogas, ledus ir pieną arba augalinį gėrimą sudėkite į maišytuvą ir kelias sekundes maišykite iki vientisos, bet vis dar tirštos masės.
- Supilkite į aukštas atvėsintas stiklines, papuoškite šviežiomis braškėmis ir mėtomis.
Kepti ledai – su kepimu aliejuje arba be
Porcijos: 6-8
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 1 l mėgstamų ledų, 120 g kukurūzų dribsnių, 1 šaukšto cinamono, 2 kiaušinių, 1 šaukšto pieno, aliejaus arba sviesto, plaktos grietinėlės, šviežių braškių.
Gaminame:
- Ledus padalykite į 6-8 porcijas ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Dėkite į šaldiklį bent valandai.
- Tuo tarpu gerai sutrinkite kukurūzų dribsnius. Į negilų dubenį suberkite susmulkintus kukurūzų dribsnius ir cinamoną, išmaišykite. Jeigu mėgstate, galite įberti ir kokoso drožlių, įlašinti vanilės ekstrakto.
- Jeigu kepsite aliejuje, kitame dubenyje suplakite kiaušinius ir pieną. Išimkite ledus iš šaldiklio ir kiekvieną jų gerai apspauskite kukurūzų dribsnių mišiniu, suformuokite rutuliukus. Rutuliukus apvoliokite kiaušinių plakinyje, tuomet dar kartą – kukurūzų dribsniuose. Padarykite kuo storesnį sluoksnį, kad ledai kepant neišbėgtų. Dėkite vėl ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kelioms valandoms grąžinkite į šaldiklį. Geriausia – per naktį. Gerai įkaitinkite pakankamą kiekį aliejaus ir atsargiai į jį sumeskite šaldytus ledų rutuliukus. Kepkite 8-10 sekundžių, tada apverskite ir kepkite dar 5-8 sekundes. Iškeptus ledus sudėkite ant popierinio rankšluosčio riebalams sugerti, tuomet patiekite.
- Jeigu nenorite kepti aliejuje, į kukurūzų ir cinamono mišinį įpilkite šiek tiek ištirpinto sviesto ir kelias minutes pakepkite keptuvėje, kol jis taps auksinės spalvos ir kvapnus, tuomet sudėkite į negilų dubenį ir palikite atvėsti. Iš ledų suformuokite rutuliukus ir juos gerai ir gausiai apvoliokite dribsnių mišinyje, tada sudėkite atgal ant kepimo skardos ir grąžinkite į šaldiklį 10-15 minučių.
- Patiekite su plakta grietinėle ir šviežiomis braškėmis.