Valgomoji soda – tai nebrangi, bet itin universali priemonė, kurią tikrai rasite kiekvienoje virtuvėje. Nors dažniausiai ji naudojama kepiniams purenti, iš tikrųjų sodos panaudojimo būdų yra kur kas daugiau. Ir kai kurie jų jus gali nustebinti!
virtuvė
Naujausias
Jei mėgstate suktis virtuvėje, tikėtina, kad esate bent kartą girdėję apie bešamelio padažą. Šis švelnus, kremiškas baltasis padažas laikomas vienu iš penkių pagrindinių prancūziškos virtuvės padažų, tačiau jo universalumas ir paprastumas jį pavertė būtinu ingredientu daugelyje europietiškų ir net lietuviškų patiekalų.
Lietuviškos virtuvės klasika – naminis varškės sūris – iki šiol užima garbingą vietą mūsų šventiniuose ir kasdieniuose staluose.
Virtuvėje kaitlentė – viena iš dažniausiai naudojamų vietų, todėl ji labai greitai apsineša riebalais, maisto likučiais ar pridegusiais nešvarumais. Daugelis įpratę valyti ją su soda ar actu, tačiau pasirodo, kad kaitlentę galima išblizginti ir be šių priemonių.
Bulvių plokštainis, arba kitaip – kugelis, yra vienas iš tų patiekalų, kuris neabejotinai įrašytas į lietuviškos virtuvės aukso fondą.
Vasara ir ruduo Lietuvoje – tai agurkų metas. Jų tiek daug, kad kartais, atrodo, nežinome, ką dar galima iš jų pasigaminti.
Duona – vienas seniausių ir dažniausiai vartojamų produktų mūsų virtuvėje. Nors lentynose gausu įvairių rūšių kepinių, daugiausia ginčų kyla dėl dviejų klasikų: ruginės ir baltos duonos.
Vos tik namuose pasirodo skruzdėlės – prasideda tikras kantrybės išbandymas. Iš pradžių – vos keli vabzdžiai ant palangės ar virtuvės spintelėje, bet netrukus jų gali atsirasti dešimtys, o net ir šimtai.
Kai norisi kažko ypatingo, bet nesinori leisti valandų virtuvėje – medaus ir riešutų desertas tampa tikru atradimu.
Maistinės muselės – mažos, bet labai erzinančios namų „gyventojos“. Dažniausiai jos pasirodo virtuvėje, ypač šiltuoju metų laiku.
Ši užtepėlė – tai tauki, kvapni ir nepaprastai soti duonos draugė, kuri puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek vaišėms su naminiais raugintais agurkais ar šaltu kefyru. Jei norite pagaminti ką nors tradicinio, bet netikėto – šis receptas kaip tik jums.
Virtuvės šefas Dainius Špakauskas dalinasi trijų gradžių patiekalų receptais artėjančiam ilgajam savaitgaliui.