Kas geriausiai praskaidrina nuotaiką šaltą, niūrią ir motyvacijos stokojančią dieną? Be abejonių – gardus šokoladinio torto gabaliukas ir puodelis saldžios kavos su pienu. Atsisakyti mėgstamiausių gardėsių beveik neįmanoma, bet gal yra būdų išlaikyti pusiausvyrą? Dietologės Kristinos Jasmontienės teigimu, visiškai atsisakyti saldumynų nebūtina, svarbiausia – pasirinkti sveikus jų pakaitalus.
Ar cukrus iš tiesų nesveika?
Neverta ginčytis dėl to, kad cukrus nesukelia jokių problemų sveikatai, nes tai jau daug metų patvirtina tiesa – atlikti klinikiniai tyrimai, studijos, konstatuota bendra statistika. Per didelis cukraus, angliavandenių ir gliukozės kiekis sukelia ligas, kurios pasireiškia palaipsniui, staigių sveikatos pokyčių iš karto nepastebėsime. Vartojant per daug cukraus gali būti rimtų sveikatos sutrikimų – aukštas kraujospūdis, per didelis cholesterolio kiekis, cukrinis diabetas, kepenų steatozė ir kt. Visa tai ilgainiui gali lemti liūdnesnes pasekmes. Būtent dėl šių priežasčių cukrus vadinamas baltąja mirtimi.
Pavalgę dažnai dar norime ko nors saldaus. Kodėl organizmui taip norisi pasisaldinti?
Dažniausiai per tam tikrą laiko tarpą patys sau sukuriame žalingą įprotį, pavyzdžiui, priprantame gerti kavą su saldainiu arba po pietų visada pasilepiname desertu. Iš kitos pusės, taip gali būti dėl netinkamo mitybos raciono. Jei angliavandenių gauname ne iš tų produktų, iš kurių reikėtų, jei nevalgome juodos duonos, kruopų arba košės – natūralu, kad organizmui pritrūksta energijos ir mes griebiamės lengvo būdo jos gauti – su saldumynais.
Kodėl suvalgę ką nors saldaus tampame energingesni, žvalesni, pagerėja nuotaika?
Taip yra dėl angliavandenių. Jie teikia mums energijos – turime gauti nemažai kalorijų, kad pasijustume sotūs. Sveikieji angliavandeniai lėčiau įsisavinami, todėl sotumo jausmas ilgesnis. Jei suvalgome saldumyną, gauname smūginę dozę energijos, bet kartu – ir kalorijų, su kuriomis organizmui nelengva susitvarkyti. Insulino išsiskyrimas ir nuolatinis kasos darbas taip pat vargina organizmą. Dėl šių priežasčių sveikos mitybos principais mes vadiname tam tikrą tvarką – kada ir kaip turime valgyti, kokie laiko intervalai turėtų būti tarp valgymų. Trumpiau tariant, kuo mažiau chaoso mūsų mityboje, tuo didesnė nauda sveikatai.
Ar tai reiškia, kad cukraus turėtume visai atsisakyti?
Jeigu energijos gauname iš tinkamų šaltinių – daržovių, kruopų, juodos duonos, bulvių ir sveikų makaronų – vartoti paprastų angliavandenių arba saldumynų dažniausiai nėra priežasties. Be abejo, tai nereiškia, kad žmogus turi visiškai atsisakyti cukraus. Jeigu jums užtenka valios ir nejaučiate didžiulio cukraus poreikio, atsisakykite organizmui mažai vertingų produktų. Problema atsiranda tada, kai mes stipriai viršijame cukraus kiekį, į kurį yra įskaičiuojamas ne tik gryno pavidalo cukrus, bet ir vadinamasis nematomas – jo gausu saldžiuose gėrimuose, vaisių sultyse, koncentratuose, saldumynuose ir pieno desertuose. Jei žmogus per dieną su maistu gauna 2000 kcal, iš jų tik 100 kcal gali sudaryti saldumynai. Jais nereikėtų keisti įprasto maisto.
Kokius desertus rinktis ir kuo galima būtų pakeisti nesveiką cukrų?
Cukrų galima pakeisti natūraliais angliavandeniais. Natūralūs fruktozės šaltiniai yra vaisiai (švieži ir džiovinti), jie neturi pridėtinio cukraus. Desertai be pridėtinio cukraus yra sveikintini mūsų maisto racione, nes iš jų gauname ne tik fruktozės, bet ir kitų reikalingų maistinių medžiagų – vitaminų, mineralinių medžiagų ir skaidulų.
Štai kiek kalorijų yra 100 g saldumynų:
Juodasis šokoladas „Pergalė“ – 535 kcal,
pieninis šokoladas „Geisha“ – 554 kcal,
pieniniai ledai – 137 kcal,
grietininiai ledai – 227 kcal,
batonėlis „Twix“ – 490 kcal,
dribsnių sausainiai – 467 kcal,
sausainiai su riešutais – 466 kcal,
pyragas su varške – 275 kcal,
sluoksniuotos tešlos bandelė su obuoliais – 245 kcal,
trupininis pyragas su uogienės įdaru – 435 kcal,
šokoladinis tortas – 488 kcal,
biskvitinis tortas – 335 kcal,
medus – 335 kcal,
ledinukai – 352 kcal,
cukrus – 419 kcal,
džiovinti abrikosai – 234 kcal,
razinos – 262 kcal.