Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
meilė, pora
Vakarienė

Pagrindinės etiketo taisyklės ir elgesys vakarieniaujant

Vakarienė – tai ne tik valgymo procesas, bet ir socialinis ritualas, kuriame svarbus tinkamas elgesys prie stalo. Ar tai būtų verslo susitikimas, oficiali vakarienė restorane ar šeimos šventė, tinkamas etiketas padeda palikti gerą įspūdį ir užtikrinti malonią atmosferą.


Tinkama laikysena ir elgesys prie stalo

Sėdėkite tiesiai, bet neįsitempę – gera laikysena sukuria elegantišką įvaizdį.
Nedėkite alkūnių ant stalo – riešai gali švelniai remtis į stalą, bet alkūnės turėtų likti šalia kūno.
Nežaiskite su stalo įrankiais – peilis ir šakutė turi būti naudojami tik valgymui.

Ko vengti?
Šokinėjimo nuo vieno pokalbio prie kito – stenkitės palaikyti sklandų bendravimą.
Per garsaus kalbėjimo ar juoko – gerbkite aplinkinius svečius.

Etiketas prie stalo

Teisingas stalo įrankių naudojimas

Naudokite įrankius iš išorės į vidų – jei yra keli įrankių rinkiniai, pradėkite nuo tų, kurie yra toliausiai nuo lėkštės.
Peilis dešinėje, šakutė kairėje – laikykite peilį dešinėje rankoje, šakutę kairėje, o jei nereikia peilio – galite laikyti šakutę dominuojančia ranka.
Šaukštą naudokite tik sriubai arba desertui – jo nenaudokite valgydami pagrindinius patiekalus.

Ko vengti?
Įrankių laikymo kaip plaktuko ar pieštuko – tai rodo blogus manierus. Per garsaus įrankių daužymo į lėkštę – tai gali trukdyti kitiems vakarieniautojams.


Servetėlės naudojimas

Servetėlę padėkite ant kelių vos tik atsisėdę prie stalo. Jei reikia trumpam atsistoti, servetėlę padėkite ant kėdės – tai rodo, kad dar nebaigėte vakarienės. Pavalgius servetėlę padėkite ant stalo (kairėje lėkštės pusėje) šiek tiek suskleistą, bet ne suglamžytą.

Ko vengti?
Servetėlės naudojimo vietoje nosinės – niekada nešluostykite veido ar nosies servetėle. Metimo servetėlės ant lėkštės ar grindų – tai laikoma blogo tono ženklu.


Gėrimų etiketas

Laikykite taurę už kojelės – tai ypač svarbu geriant vyną ar šampaną, kad rankos šiluma nešildytų gėrimo. Jei norite daugiau gėrimo, palaukite, kol jums įpils – ne visada mandagu pilstytis pačiam, ypač verslo vakarienėse. Gerdami nekelkite mažojo piršto – tai dažnai laikoma prasto etiketo ženklu.

Ko vengti?
Piktnaudžiavimo alkoholiniais gėrimais – tai gali sukelti nepatogias situacijas.
Garsaus taurės daužymo į stalo paviršių ar per stipraus „skambtelėjimo“ per tostą.

sveikuoliski gerimai
Gėrimai

Valgymo tempas ir bendravimas

Valgykite lėtai ir kultūringai – stenkitės nebaigti valgyti žymiai anksčiau ar vėliau nei kiti.
Kramtykite užčiauptomis lūpomis – garsus kramtymas gali trikdyti kitus.
Nešnekėkite pilna burna – palaukite, kol prarysite kąsnį, prieš kalbėdami.

Ko vengti?
Stipraus pučiamo garso geriant karštą sriubą – geriau palaukite, kol atvės.
Per dažno žvilgčiojimo į telefoną – tai laikoma nepagarbiu elgesiu.


Kaip mandagiai atsisakyti ar išreikšti pageidavimus?

Jei nenorite tam tikro maisto, tiesiog pasakykite „Ačiū, bet šiandien nesinori“ – nereikia aiškinti, kodėl atsisakote.
Jei reikia ko nors paprašyti, sakykite mandagiai: „Gal galėtumėte perduoti druską?“ vietoje „Duok druską!“.
Jei nemėgstate patiekalo, nekomentuokite garsiai – jei galite, paragaukite bent mažą kąsnį iš mandagumo.

Ko vengti?
Grimasų darant nemalonią veido išraišką valgant.
Kritikos maistui ar šeimininkui – tai gali įžeisti šeimininką ar svečius.


Kas moka už vakarienę?

Jei kas nors pakvietė vakarienės, paprastai jis ir apmoka sąskaitą. Verslo vakarienėse dažniausiai moka kviečiantis asmuo, tačiau kartais sąskaita dalijama. Jei planuojate dalintis sąskaitą, susitarkite iš anksto – taip išvengsite nesusipratimų.

Ko vengti?
Ginčų dėl sąskaitos – jei kas nors siūlo apmokėti, tiesiog padėkokite. Skaičiavimo iki cento – jei dalijatės sąskaitą, geriausia apmokėti apytiksliai lygias dalis.

išmokos
Pinigai
Mano išsaugoti straipsniai