Agurkai marinavimui
Agurkai / Shutterstock

Lengva agurkų mišrainė žiemai: skanu, gaivu ir be didelio vargo

Kol rudens gėrybių dar netrūksta, verta skirti valandėlę ir pasiruošti skanių atsargų žiemai. Jei ieškai paprasto, bet patikimo recepto, ši lengva agurkų mišrainė – tikras atradimas. Jokio virimo, jokių sudėtingų žingsnių – viskas greita, šviežia ir skanu net po kelių mėnesių. Idealiai tinka tiek prie bulvių, tiek prie mėsos ar net ant duonos su varške.

Reikės:

  • 2 kg šviežių agurkų
  • 4 vidutinio dydžio svogūnų
  • 2 morkų
  • 1 saldžiosios paprikos (nebūtina, bet labai pagyvina skonį ir spalvą)
  • 2 šaukštų druskos
  • 150 g cukraus
  • 100 ml acto (9 %)
  • 100 ml aliejaus
  • 1 šaukštelio grūstų juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelio garstyčių grūdelių (nebūtina, bet priduoda pikantiškumo)

Gaminimo eiga:

1. Supjaustyk daržoves.
Agurkus pjaustyk griežinėliais, svogūnus – pusžiedžiais, morkas – smulkiomis juostelėmis ar tarkuok burokine tarka, papriką – plonomis juostelėmis.

2. Sumaišyk.
Į didelį dubenį sudėk visas daržoves, užberk druską, cukrų, supilk actą, aliejų, prieskonius. Viską gerai išmaišyk ir palik bent 4–5 valandoms pastovėti – daržovės turi išleisti sultis.

3. Supilstyk į stiklainius.
Sterilizuok stiklainius, į juos sudėk daržoves su visa išsiskyrusia sultimis. Užsuk sandariai dangteliais.

4. Nebūtina kaitinti!
Ši mišrainė puikiai laikosi vėsioje vietoje net ir be papildomo virimo – svarbiausia, kad stiklainiai būtų švarūs, o daržovės gerai prisigėrę marinato.

Panaudojimo idėjos

  • Prie keptų bulvių – tobula.
  • Prie mėsos – kaip gaivi alternatyva sunkesniems garnyrams.
  • Ant juodos duonos su varške – nostalgiškas skonis iš vaikystės.
  • Į sumuštinius – ypač su kepta duona ir kiaušiniu.