PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai / Shutterstock

Rauginti kopūstai su obuoliais – seno lietuviško recepto atgimimas

Rauginti kopūstai – neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis, puikiai pažįstama dar iš močiučių laikų. Tai ne tik gardus, bet ir labai sveikas produktas, kuris puikiai tinka žiemai ruoštis. Nors tradiciškai rauginti kopūstai ruošiami tik su druska ir morkomis, senieji Lietuvos kaimai turėjo dar vieną nepelnytai pamirštą receptą – raugintus kopūstus su obuoliais. Šiandien šis derinys grįžta į mūsų virtuves kaip tikras skonio ir naudos perlas. Kodėl verta išbandyti šį receptą ir kaip jį pasiruošti – skaitykite toliau.


Kodėl verta rinktis raugintus kopūstus su obuoliais?

Ši kombinacija pasižymi ne tik subtiliu saldžiarūgščiu skoniu, bet ir puikiomis sveikatinančiomis savybėmis. Obuoliai suteikia raugintiems kopūstams švelnesnio skonio, natūralaus saldumo, o kartu praturtina patiekalą skaidulomis, vitaminais bei natūraliais fermentais. Be to, rauginti obuoliai kartu su kopūstais tampa puikiu virškinimą gerinančiu duetu.

Šis derinys:

  • skatina virškinimą;
  • stiprina imunitetą;
  • pasižymi probiotiniu poveikiu;
  • yra natūraliai mažai kaloringas;
  • ilgai išsilaiko be papildomų konservantų.

Trumpa istorija: ką mena senoliai

Obuoliai Lietuvoje nuo seno buvo naudojami ne tik desertams ar kompotams – ūkininkai dažnai juos dėdavo ir į raugintus patiekalus. Derlius rudens pradžioje būdavo gausus, todėl obuoliai tapdavo natūraliu cukraus šaltiniu, padedančiu pradėti fermentacijos procesą. Rauginti kopūstai su obuoliais buvo populiarūs Aukštaitijoje ir Žemaitijoje, ypač tuose regionuose, kur augdavo daug obelų.


Kaip pasigaminti raugintus kopūstus su obuoliais namuose?

Ingredientai:

  • 5 kg baltagūžių kopūstų
  • 500 g morkų
  • 1 kg saldžių obuolių (geriausiai tinka lietuviškos veislės – ‘Auksis’, ‘Antaninis’)
  • 100 g druskos (be jodo, natūralios)
  • kelios kmynų sėklos (nebūtina, bet suteikia tradicinio lietuviško skonio)

Paruošimas:

  1. Kopūstus smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite.
  2. Morkas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
  3. Obuolius supjaustykite griežinėliais arba stambesniais gabaliukais. Žievelės lupti nereikia, tačiau svarbu išimti sėklas.
  4. Sumaišykite kopūstus, morkas ir obuolius dideliame dubenyje. Berkite druską, gerai išminkykite rankomis, kol išsiskirs sultys.
  5. Jei mėgstate – įberkite kmynų.
  6. Visą masę dėkite į švarų stiklainį ar rauginimo indą, stipriai spausdami, kad neliktų oro tarpų.
  7. Ant viršaus uždėkite švarų kopūsto lapą, prispauskite lėkšte ar kitu svarmeniu, kad daržovės būtų panardintos sultyse.
  8. Laikykite kambario temperatūroje 5–7 dienas, kol prasidės fermentacija. Vėliau perkelkite į šaldytuvą ar vėsią patalpą.
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai / Shutterstock

Kada jie paruošti ir kaip juos naudoti?

Pirmasis skonis pasirodys jau po 5 dienų, tačiau tikroji fermentacija ir skonis susiformuos po 2–3 savaičių. Rauginti kopūstai su obuoliais tinka ne tik prie bulvių ar mėsos patiekalų – juos galima naudoti kaip užkandį, dėti į salotas ar net gaminti troškinius. Obuoliai šiame patiekale tampa maloniai traškūs, šiek tiek salstelėję – tikras skonių netikėtumas!


Patogumas ir nauda viename stiklainyje

Ši raugintų kopūstų versija puikiai tinka tiems, kurie nori sveikiau maitintis, stiprinti žarnyno mikroflorą ir išlaikyti senąsias tradicijas. Ruošdami tokį produktą namuose, jūs žinote, kas yra jūsų maiste, galite reguliuoti druskos kiekį, eksperimentuoti su obuolių veislėmis ar pridėti kitų daržovių (pvz., spanguolių ar svogūno plunksnų).

Mano išsaugoti straipsniai