Virškinimas / Shutterstock
Virškinimas / Shutterstock

Gruodį žarnyno flora kinta labiausiai: kaip ją natūraliai sustiprinti prieš šventes?

Gruodis – tai metas, kai mūsų mityba smarkiai pasikeičia: daugiau saldumynų, riebesni patiekalai, nereguliarūs valgymo laikai, vakarėliai ir šventės. Visa tai daro didelę įtaką žarnyno mikrobiotai. Šiuo laikotarpiu ji kinta labiausiai: sumažėja gerųjų bakterijų, sutrinka virškinimas, atsiranda sunkumo jausmas, vidurių pūtimas, mieguistumas ar odos pablogėjimas.

Kodėl žarnynas gruodį tampa jautresnis?

Žarnyno bakterijos labai greitai reaguoja į tai, ką valgome ir kaip gyvename. Gruodį dažniausiai:

  • valgome daugiau cukraus (kepiniai, saldainiai, šventiniai desertai);
  • daugiau riebių patiekalų (mėsa, majonezai, kepti produktai);
  • mažiau skaidulų ir šviežių daržovių;
  • sergame dažniau ir vartojame daugiau vaistų;
  • patiriame stresą ir miego trūkumą.

Visa tai tiesiogiai veikia žarnyno florą, silpnina imunitetą ir sulėtina medžiagų apykaitą.

Virškinimas
Virškinimas

Kaip natūraliai sustiprinti žarnyną prieš šventes?

1) Daugiau skaidulų – žarnyno “maistas”

Skaidulos maitina gerąsias bakterijas ir padeda pašalinti toksinus. Įtraukite:

  • salotų,
  • raugintų daržovių,
  • avinžirnių, pupelių,
  • pilno grūdo produktų,
  • vaisių su žievele.

Tikslas: 25–30 g skaidulų per dieną.

2) Fermentuoti produktai – gerųjų bakterijų šaltinis

Įtraukite į racioną bent 3–4 kartus per savaitę:

  • rauginti kopūstai (be acto),
  • kefyras,
  • natūralus jogurtas,
  • kimči,
  • kombuča (be pridėtinio cukraus).

Svarbu: venkite dirbtinių saldiklių ir acto rauginių – jie nesveikina žarnyno.

3) Daugiau vandens ir arbatos

Žiemą vartojame mažiau skysčių, todėl maistas ilgiau lieka žarnyne. Gerkite:

  • šiltą vandenį,
  • žolelių arbatas (pankolio, mėtų, imbiero).

Prieš šventes ypač naudinga: šilta vandens stiklinė su citrina ryte.

Stiklinė vandens

4) Mažiau cukraus – mažiau blogųjų bakterijų

Perteklinis cukrus maitina “blogąsias” bakterijas ir grybelius. Neperspauskite su:

  • dražė, saldainiais,
  • pigiais konditeriniais gaminiais,
  • gazuotais gėrimais.

Jei norite deserto – rinkitės džiovintus vaisius, juodą šokoladą, medų, bet saikingai.

5) Reguliarus miegas ir judėjimas

Žarnyno mikrobiota reaguoja net į miego trūkumą! 7–8 valandos kokybiško miego ir bent 30 minučių ėjimo per dieną – tai geriausia “probiotiko” forma.

Kai judame, žarnynas dirba efektyviau.