Ryškiai oranžinės, rūgščios, bet nepaprastai naudingos – šaltalankiai jau šimtmečius vertinami dėl savo gydomųjų savybių. Šios uogos ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir padeda kovoti su uždegimais, odos problemomis bei virškinimo sutrikimais. Tad kodėl šaltalankius verta laikyti lietuviškos supermaisto lentynos viršuje?
Kuo šaltalankiai tokie ypatingi?
Šaltalankių uogos – tikras vitaminų ir antioksidantų užtaisas. Jose gausu:
- Vitamino C – net 10 kartų daugiau nei citrinose!
- Vitaminų A, E, K – odos ir regos sveikatai
- Omega-3, -6, -7 ir -9 riebalų rūgščių – retas derinys viename produkte
- Flavonoidų ir karotenoidų – stipriam antioksidaciniam poveikiui
- Folio rūgšties ir geležies – kraujotakai ir energijai

Pagrindinė nauda sveikatai
1. Stiprina imunitetą
Dėl itin didelio vitamino C kiekio šaltalankiai padeda organizmui kovoti su virusais ir bakterijomis, mažina uždegiminius procesus, padeda greičiau pasveikti sergant.
2. Gerina odos būklę
Šaltalankių aliejus naudojamas tiek iš vidaus, tiek iš išorės – jis drėkina, gydo pažeistą odą, padeda esant žaizdoms, nudegimams, net egzemai ar psoriazei.
3. Saugus virškinimui
Šaltalankių aliejus ramina skrandžio gleivinę, padeda esant rėmeniui, gastritui ar net opoms. Tinka ir jautriam žarnynui.
4. Palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą
Riebalų rūgštys ir antioksidantai mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, stiprina kraujagysles, gerina kraujotaką.
5. Padeda atsigauti po ligų ar operacijų
Vitaminai, mineralai ir riebalų rūgštys padeda greičiau atsistatyti organizmui, ypač jei ilgai trūko maistinių medžiagų.
Šaltalankių aliejus – dar daugiau naudos
Šaltalankių aliejus išsiskiria savo sodria oranžine spalva ir naudojamas:
- Gydyti burnos opeles, dantenas
- Palengvinti gerklės skausmą (kelis lašus galima vartoti tiesiogiai)
- Drėkinti odą, plaukus, nagus
- Pagerinti gleivinių būklę (pvz., moterims menopauzės metu)

Kaip vartoti šaltalankius?
- Šviežiai spaustos sultys – puikus imuniteto stiprintuvas
- Šaltalankių arbata – skani ir naudinga, ypač peršalus
- Džiovintos uogos – tinka į košes, kokteilius, desertus
- Aliejus – galima vartoti gryną (po 1 arbat. šaukštelį per dieną) arba tepti ant odos
📌 Svarbu: dėl rūgšties kiekio – šaltalankių sultis rekomenduojama skiesti vandeniu ar gerti su maistu.
Kada reikėtų būti atsargiems?
- Esant ūminiam skrandžio ar dvylikapirštės žarnos uždegimui
- Sergant akmenlige ar tulžies pūslės ligomis – būtina pasitarti su gydytoju
- Vartojant daug vitamino C papildų – venkite perdozavimo