Dauguma tėvų sutiks – įkalbinti vaiką suvalgyti obuolį ar bananą kartais tampa tikru iššūkiu. Vaisiai – svarbi subalansuotos mitybos dalis, jie aprūpina vaikus vitaminais, mineralais ir skaidulomis.
vaisiai
Vaisiai yra dažnai rekomenduojami kaip sveikos mitybos dalis, tačiau aplink juos sklando nemažai mitų, ypač kalbant apie svorio metimą.
Liepos pabaiga – vienas smagiausių laikotarpių kiekvieno daržininko ir sodininko kalendoriuje. Sodas ir daržas šiuo metu jau pilni sunokusių vaisių ir daržovių, tačiau svarbu žinoti, kada yra pats tinkamiausias metas skinti derlių. Kai kurios gėrybės turi būti surinktos nedelsiant, kad išvengtume pernokimo ar kenkėjų, o kitas geriau palikti dar kelioms savaitėms, kad jos pilnai subręstų.
Prasidėjusi vasara lepina gausėjančiu gardžiausių vaisių pasirinkimu. Akims raibstant nuo šiltojo sezono gėrybių, vis daugiau tautiečių simpatijų užsitarnauja sultingieji nektarinai, kurie yra puikiai panaudojami tiek vaisių dubenėliams ar desertams, tiek ir pikantiškiems patiekalams.
Papaja – tropikų karalienė, kurios saldus skonis ir ryškiai oranžinė minkštimas vilioja ne tik vaisių mylėtojus, bet ir sveikatingumo bei grožio puoselėtojus. Nors Lietuvoje šis vaisius vis dar egzotiškas, jį nesunku rasti prekybos centruose ištisus metus.
Žiema yra metas, kai mūsų organizmui ypač reikia papildomos pagalbos kovojant su peršalimo ligomis, nuovargiu ir sumažėjusiu energijos lygiu. Vaisiai yra puikus natūralių vitaminų ir mineralų šaltinis, galintis sustiprinti imunitetą ir užtikrinti gerą savijautą. Štai penki vaisiai, kurie praturtins jūsų organizmą vitaminais šaltuoju metų laiku.
Pomidorų genėjimas – viena svarbiausių, bet dažnai pamirštamų daržininkystės užduočių. Tinkamai atliekamas genėjimas padeda ne tik formuoti augalą, bet ir pagerina derliaus kokybę, sumažina ligų riziką ir pagreitina vaisių nokimą. Tačiau reikia žinoti, ką, kada ir kaip genėti, kad nepakenktume augalui.
Vasara – tai daržininkų ir sodininkų darbymetis, kai aplink pilna šviežių atliekų, žolės, vaisių likučių ir piktžolių. Visi jie puikiai tinka kompostui, tačiau karštomis dienomis komposto dėžėje gali atsirasti nemalonus kvapas ar sulėtėti irimas.
Obuoliai yra bene populiariausi vaisiai Lietuvoje, o jų auginimo tradicijos siekia dar pagonybės laikus. Jie buvo laikomi gyvybės ir derlingumo simboliu, minimi tautosakoje, dainose ir netgi naudoti įvairiuose ritualuose.
Daliai žmonių vaisiai ir uogos – ne tik gaivus užkandis ar desertas, bet ir svarbi kasdienio maisto dalis: nuo rytinių glotnučių, spalvingų salotų ar ingredientų pagrindiniuose patiekaluose.
Retas, kuris vasarą pasirinks gerti karštą šokoladą ar kakavą su zefyrais, kad ir kaip šie gėrimai skaniai kvėpės ar gražiai atrodys. Šiltoju sezonu daugelis mieliau renkasi gaivinantį, šaltą gėrimą. O kuomet, jei ne vasarą, apdovanoti savo organizmą vitaminų puokšte?...
Rauginimas – tai vienas seniausių ir sveikiausių vaisių bei daržovių išsaugojimo būdų, grįžtantis į mūsų virtuves su nauja jėga. Ir ne tik kopūstams ar agurkams! Obuoliai ir kriaušės taip pat puikiai tinka raugti – jų natūralus saldumas suteikia švelniai rūgštų, vaisiškai gaivų skonį, o fermentacijos procesas išryškina visai naujas skonio natas.