Lašiniai – vienas iš tradicinių lietuviškos virtuvės simbolių, dažnai siejamas su senelių kaimo sodyba, žiemos atsargomis ir ypatingu skoniu. Sūdyti, rūkyti ar net virti – lašiniai vis dar dažnai atsiranda ant šventinio ar savaitgalio stalo. Tačiau nors jų skonis – ne vienam pažįstamas ir mylimas, verta žinoti, kad šis riebus skanėstas tinka ne visiems. Kokių sveikatos problemų turintiems žmonėms reikėtų jų vengti ar bent jau valgyti atsargiai?
Kas iš tikrųjų slepiasi po lašiniais?
Lašiniai – tai gryni gyvuliniai riebalai, dažniausiai iš kiaulienos nugaros arba pilvo dalies. Jie gali būti apdoroti įvairiais būdais: sūdyti, šaltai arba karštai rūkyti, netgi kepti. Dėl didelio riebalų kiekio (iki 90 %) jie yra labai kaloringi – 100 g rūkyto lašinio gali turėti apie 800 kcal.
Nors gyvuliniai riebalai būtini organizmui, ypač kai kalbame apie riebaluose tirpių vitaminų (A, D, E, K) pasisavinimą, jų perteklius gali neigiamai paveikti sveikatą. Todėl svarbu žinoti, kam lašiniai gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

Kam reikėtų vengti lašinių?
1. Žmonėms, turintiems širdies ir kraujagyslių ligų
Rūkyti lašiniai yra prisotinti sočiųjų riebalų, kurie didina „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį kraujyje. Tai gali sukelti aterosklerozę – kraujagyslių užsikimšimą, didinantį infarkto ar insulto riziką. Sergantieji hipertenzija ar išemine širdies liga turėtų riboti riebaus maisto vartojimą – lašiniai čia patenka į pirmąjį „draudžiamų“ sąrašą.
2. Sergantiems kepenų ar tulžies pūslės ligomis
Didelis riebalų kiekis apsunkina kepenų ir tulžies pūslės darbą. Jei turite tulžies akmenligę, lėtinį cholecistitą ar kepenų uždegimą, riebūs produktai gali sukelti skausmą, pykinimą ar net tulžies pūslės priepuolį.
3. Žmonėms su nutukimu arba metaboliniu sindromu
Kadangi lašiniai – itin kaloringi, jų vartojimas net ir mažais kiekiais gali greitai viršyti dienos kalorijų normą. Žmonėms, siekiantiems kontroliuoti svorį ar kenčiantiems nuo II tipo diabeto, reikėtų vengti lašinių arba vartoti itin retai ir mažais kiekiais.
4. Vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms
Vaikų virškinimo sistema dar nėra visiškai subrendusi, todėl riebūs, sūrūs ir rūkyti produktai gali sukelti virškinimo sutrikimus. Vyresnio amžiaus žmonėms lašiniai gali pakenkti dėl lėtesnės medžiagų apykaitos, kraujagyslių būklės ir dažnesnių lėtinių ligų.
5. Sergantiems skrandžio ligomis
Rūkyti ir sūdyti produktai – dirginantys virškinimo traktą. Sergantieji gastritu, skrandžio opalige ar refliuksu dažnai pastebi simptomų paūmėjimą po rūkytų produktų vartojimo.

Kiek galima „saugiai“ suvalgyti?
Mitybos specialistai pabrėžia: jei neturite jokių aukščiau išvardytų sveikatos sutrikimų, nedidelis lašinių kiekis gali būti retkarčiais vartojamas – pavyzdžiui, 10–20 gramų kaip užkandis prie daržovių ar grūdų duonos. Tačiau tokio kiekio nereikėtų viršyti dažniau nei kartą per savaitę.
Ar yra sveikesnių alternatyvų?
Jei norisi panašaus skonio, bet sveikesnio pasirinkimo, galima rinktis:
- Lengvai sūdytą šoninę, keptą be aliejaus, nupjaunant riebalų perteklių.
- Naminius paukštienos rūkinius, pavyzdžiui, kalakutienos ar vištienos filė.
- Vegetariškus alternatyvas – rūkytą tofu ar augalinius „lašinių“ pakaitalus, kurie suteikia dūmo skonį be riebalų pertekliaus.